vrijdag 24 november 2017

CULIREVIEW SWEET + BEZOEK AAN PAAGMAN - YOTAM OTTOLENGHI EN HELEN GOH / FONTAINE UITGEVERS


Over de auteurs:
Yotam Ottolenghi wist met zijn bestsellers als Plenty en Jeruzalem thuiskoks wereldwijd tot het gebruik van granaatappelpitten, sumak en za’atar te verleiden. Hij is eigenaar en naamgever van verschillende restaurants en delicatessenzaken in Londen. Helen Goh, pattissier met een Chinees-Maleisisch-Australische achtergrond, werkt al jarenlang samen met Ottolenghi. Zij is zijn steun en toeverlaat als het aankomt op zoete gerechten en gebak.

De cover van Sweet is een regelrechte blikvanger door de aantrekkelijke blow-up van meringue met rood fruit. Dat de keuze voor de afbeelding een welbewuste is, blijkt uit het feit dat deze lekkernij behoort tot Ottolenghi's befaamde handelsmerk. In het begin van zijn carrière als hulpje bij een patissier heeft hij tot in den treure eiwitten staan kloppen voor soufflés, wat hem hierin tot een ware expert heeft gemaakt. 

Met dit boek keert hij terug naar zijn culinaire roots in de patisserie, nu in nauwe samenwerking met collega-patissier Helen Goh. Zij heeft haar bevlogen stempel op hun gerechten gedrukt en nam tevens het  'Ottolenghificeren' van de recepten voor haar rekening. Na drie jaar noeste arbeid staan er nu dan meer dan 120 recepten voor heerlijke zoete gerechten in Sweet, onderverdeeld in koekjes en biscuits, minicakes, cakes en taarten, kwarktaarten en platte broden in een deegbodem. En alsof dat nog niet genoeg is er ook nog plek voor heerlijke nagerechten en zoete snoeperijen.
'Elk recept draagt de typische Ottolenghisignatuur, met verse ingrediënten en smaakmakers als vijgen, rozenblaadjes, pistache en kardemom. Een boek vol verleidelijke overdaad om met vrienden en familie te delen.'
Extra leuk voor ons Nederlanders in deze Sinterklaasperiode is het  recept voor gevulde speculaas. Dit is te danken aan Hennie Franssen, de vertaalster van Ottolenghi's boeken naar het Nederlands. 

Grappig detail is dat ze na uitgebreid testen en proeven van alle zoete baksels zowat in een suikerdelirium raakten. Aanvankelijk wilden ze het boek Suiker noemen, niet vreemd! Zoals ze zelf ook aanhalen is het best gedurfd om in deze tijd - waarin suiker en vetten worden vermeden als zijnde vergif - met een boek te komen waarin de klassieke chemie van bakken tot stand komt door gebruik van eieren, room, suiker en vetten. Er is een variatie tussen toegankelijke, lees makkelijk na te maken recepten en wat ingewikkeldere, maar dankzij de stap voor stap uitleg moeten ze feitelijk allemaal thuis (na) te maken zijn. 


Een gelukkig toeval bij een aantal recepten is dat ze glutenvrij (GV) en notenvrij (NV) zijn. Derhalve zijn ze als zodanig gekenmerkt met deze symbolen. Het boek bevat naast vele verleidelijke kleurenfoto's van de recepten ook en flinktal 'actie'foto's van de patissiers en hun collega's. Erg leuk om te zien, een mooie weergave van de gemoedelijke sfeer tussen hen en het plezier dat ze aan hun 'werk' beleven. Achterin het boek staan gemakshalve de vele tips en opmerkingen die bij de recepten staan nog eens overzichtelijk bij elkaar. 

Ik heb de indruk dat de ingrediënten allemaal bij de betere supermarkt verkrijgbaar zijn. Zoniet, dan is een bezoekje aan een Midden-Oosterse of Iraanse supermarkt aan te bevelen. Om het je helemaal makkelijk te maken zijn ze tevens bestelbaar via internet in de webshop van Ottolenghi: www.ottolengi.co.uk 


Vorige week waren de twee chefs op promotietour in Nederland. Ottolenhgi viel in de prijzen door het winnen van de befaamde Johannes van Dam-prijs 2016 èn hij kreeg een award omdat er al meer dan 400.000 boeken van hem zijn verkocht in Nederland en Vlaanderen. Ik had het geluk ze bij boekhandel Paagman even te mogen ontmoeten. Dat Ottolenghi, die van Israëlische afkomst is en in Engeland woont en werkt, ook bij ons een zeer geliefde chef/kookboekauteur is bleek nog eens uit de massale opkomst bij diverse boekhandels in ons land.


Extra's:
Leeslint
Verklaring symbolen 
Woordenlijst
Register, alfabetisch

BOEKINFO
SWEET - Yotam Ottolenghi & Helen Goh
Vertaling en bewerking Hennie Franssen en Kien Seebrengts 
Uitgeverij Fontaine, Hilversum
Genre Culinair, Bakken, Bakboek, Kookboek
Uitgave Hardcover, 384 pagina's, met kleurenfoto's
Verschenen najaar 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten