donderdag 30 november 2017

CULIREVIEW & VERSLAG AVONDJE PAAGMAN CHATEAUKOKEN - ILJA GORT & CAROLINE D'HOLLOSY / SLURP PUBLISHERS


Lieve lezers,

Woensdagavond 29 november was het weer een gezellige boel bij boekhandel Paagman op de Frederik Hendriklaan in Den Haag. En nee, het was niet de Sint die de boel opvrolijkte, maar wel iemand die ook gul trakteerde ... op wijn! Je raadt het al, wijnboer Ilja Gort was er, samen met zijn knappe wijnboerenminnares Caroline D'Hollosy, ter promotie van hun kakelverse boek Chateaukoken

Een glimp van de volle zaal


Ten overstaan van een tjokvolle zaal - ik hoorde van een medewerker dat er meer dan 300 aanmeldingen waren voor deze avond - werd het een typisch Gort-feestje. Iedereen die hem kent weet precies wat ik bedoel, zijn gortdroge humor tilt de sfeer direct naar een lachsalvo-level, heerlijk! Zijn imitatie van de Franse mondscheet en het voordoen hoe je een wijnglas wel/niet moet vasthouden was echt hilarisch.

Demonstratie mondscheet, gorilla-grip, slurpen, etc.
Onlangs kreeg ik via de post al een gesigneerd recensie-exemplaar opgestuurd van hun nieuwe kook- en kijkboek Chateaukoken, waardoor ik al in de gelegenheid was om het grondig te bestuderen. Ik heb, zoals je kunt verwachten, erg moeten lachen tijdens het lezen, eigenlijk ongebruikelijk bij een kookboek, maar laat dit nu net het onderscheid maken in het giga-aanbod in dit toenemend populaire genre. 

Het stel zet met simpele doch zeer smakelijke recepten de toon voor genieten van puur eten. Dat biologisch voedsel niet tot het goedkoopste behoort, is hier van ondergeschikt belang. Mijn motto hierbij is: "Bespaar niet op goed eten, maar spaar de aarde!" Die paar euro's extra aan uitgave voelen hierdoor meteen goed bij mij. Uiteraard staat  het je geheel vrij (al naar gelang je budget) om wel of niet biologisch te koken!

Het uitgangspunt in Chateaukoken is niet om je tonnetje rond te eten, integendeel. Eten moet je met aandacht en genot doen, niet in het minst om de chef de eer te bewijzen, aldus Caroline, die de edele taak van koken op zich neemt in hun Chateau. Hun rolverdeling is dat zij het warme gedeelte voor haar rekening neemt en hij het koude gedeelte, lees het hakken en snijden en het bereiden van de sausjes.


Hun tip: het oog wil ook wat, dus denk aan de presentatie. Gebruik een mooi bord of mooie schaal of plank van de rommelmarkt, een leuke oude pastiskan en/of stoer hotelzilver, kortom, gebruik je fantasie om het eten leuk te presenteren.

Ze beklemtonen beiden dat Chateaukoken niet persé aan chateau-eigenaren is toebedeeld. Chateaukoken is voor iedereen en kan overal, of je nu drie hoog achter woont, in een rijtjeshuis of in een kasteel. Het gaat om het idee van koken met pure ingrediënten die je gezellig en gemoedelijk inkoopt op de markt of je (biologische) groenteboer of supermarkt. Ilja steunt de lokale economie door zijn uitjes bij de een en de asperges bij de ander te kopen op de markt, zo houdt hij de boel daar in Frankrijk in economisch evenwicht ;-)   

Je snapt al dat deze man weer met een wijnvat aan kwinkslagen heeft gestrooid bij Paagman èn ook in hun boek. Dit maakt dat het geweldig vlot leest en ook nog eens blijft hangen. De recepten zijn van een heerlijke eenvoud, niets houdt je nog tegen om fijn boodschappen te doen en de keuken in te duiken. En voor wat betreft de boodschappen die je her en der hamstert en meeneemt naar huis hebben ze nog een leuke tip: stal alles sfeervol uit in de keuken. Laat het vooral niet in de verpakking liggen, zonde. Mooie groenten en mooi fruit mag in alle kleur en geur pronken in je keuken. Het zet zelfs aan tot creatief koken.
Het boek is onderverdeeld in ontbijt, lunch, aperitief, voorgerechten, hoofdgerechten, kaas, nagerechten en taarten tot aan lekkers voor onderweg, de pique nique. Ook de (zomer)oogst, heel belangrijk, heeft een plekje gekregen. De chateaurecepten uit de denktank van Caroline variëren van eenvoudige, gezonde salades, groenten uit de oven, gebraden kippetjes, Franse taarten  etc.

Naast uren lees- en kijkplezier (het boek zit vol fraai gekleurde illustraties en kleurenfoto's, gemaakt door Caroline, Ilja e.a.) kun je net als Caroline en Ilja gaan genieten van simpele maaltijden vol smaak en kraak, waarbij je alles wegspoelt met lekkere wijn. Er staan plenty mooie wijntips bij de recepten. Kies er vooral een die jij lekker vindt, trek je niks aan van opgelegde regels, want, zoals Ilja zegt: 
Wees baas in eigen glas!


Geniet van Chateaukoken, kook met je ziel en zaligheid en geniet er bovenal lekker lang van. Bon Appétit et Santé.

Shyama in Boekenland


Geen opmerkingen:

Een reactie posten