maandag 6 november 2017

CULIREVIEW KOOKBOEK SIMPEL KOKEN - JANNY DE MOOR / AERIAL MEDIA COMPANYJanny de Moor kwam tijdens een diner in een 3-sterrenrestaurant op het idee voor haar nieuwe boek Simpel koken. Ze dacht door het ingewikkelde eten aan Auguste Escoffier, de grote culinaire vernieuwer, wiens motto was: 'toujours faites simple!', 'hou het altijd simpel'. Dit heeft Janny geïnspireerd tot het maken van Simpel koken, met eenvoudige menu's voor elk seizoen.

Maar al te vaak bevatten kookboeken recepten waarvoor je naar diverse winkels en/of speciaalzaken moet om de benodigde ingredi├źnten te zoeken/kopen. De moed zinkt je al in de schoenen als je dat na een drukke werkdag nog moet doen. Janny biedt met Simpel koken uitkomst, waarbij het niet zozeer gaat om snel of goedkoop koken, maar om het feit dat de benodigde producten heel simpel overal verkrijgbaar zijn. Na een bezoekje aan de supermarkt kun je meteen aan de slag. De hoeveelheden in Simpel koken zijn gebaseerd op twee personen, vermenigvuldig dit dus naar rato bij meerdere eters. 

Bij elk recept heeft ze interessante achtergrondinformatie verwerkt die het gerecht in (historisch) perspectief plaatst. De leuke feiten en weetjes doen je met andere ogen kijken naar het eten dat van oorsprong uit alle windstreken komt. Ze zegt dan ook heel typerend dat je om de geschiedenis van een land te leren kennen naar een museum kunt gaan, maar je kunt er dus ook voor aan tafel gaan. Door haar verhalen over landen, gebruiken en tradities merk je duidelijk haar brede kennis over de Arabische- en Mediterrane keuken, waaraan ze in haar recepten haar persoonlijke twist toevoegt.

De gerechten zijn ook prima te bereiden door onervaren thuischefs. Janny werkt met een overzichtelijke en heldere uitleg. Een flinke variatie aan vegetarisch, vis- en schelpdieren, gevogelte, lams- en rundvlees en varkensvlees staat in aparte hoofdstukken weergegeven. Vanuit onze multi-culti samenleving bekeken vind ik het slim dat Janny de recepten met varkensvlees helemaal achter in het boek heeft opgenomen. Ze stoot hierdoor niemand tegen het hoofd. De tegenstanders mogen het gewoon overslaan, heel simpel, en de liefhebbers hebben een aantal lekkere recepten extra om van te genieten.

Bij ieder recept staat een mooie kleurenfoto, zodat je een indicatie hebt hoe je eigen gerecht eruit kan komen te zien. Een tipje van de sluier qua gerechten: Boronia, Chileense tomaten met quinoa-pilav, Cubaanse rijst, Gewapende raap, Herfstharmonie, Lenteschotel, Zeeuws mosselmaal, Zweedse garnalenrijst, Romeinse zomerschotel, Andijvie zoals thuis ... Voor ieder wat wils, dat staat vast in Simpel koken, waarin Janny zowel Hollandse kost als ook veel wereldse gerechten met een eigen twist heeft opgenomen. Haar gerechten zijn perfect voor elke dag van de week, en wil je een keer een feestelijk driegangenmenu? Dat kan prima met haar menusuggesties en wijntips, waarmee je dat in een handomdraai voor elkaar hebt. Dit is een kookboek waar ik beslist uit zal koken, ik vind eigenlijk alle recepten heerlijk eruitzien. En het feit dat alles gewoon in de supermarkt verkrijgbaar is maakt het voor mij extra aantrekkelijk om aan de slag te gaan met Simpel koken.


AUTEURSINFO
Janny de Moor is freelance culinair journalist en fotograaf in 't Harde, Nederland. Zij heeft 29 kookboeken op haar naam staan en publiceert regelmatig in het dagblad Trouw. Zij heeft lezingen gehouden over geschiedenis en de toekomst van voedsel en kookkunst op internationale congressen zoals het Oxford Symposium on Food and Cookery, de Buckland Club Birmingham, International Flavors and Fragrance Inc., en de World Association of Cooks Societies.

In 2004 ontving Janny de Moor de prestigieuze Wina Born prijs voor haar hele oeuvre en in het bijzonder voor haar boek Wijn in de keuken. 

BOEKINFO
Simpel koken - Janny de Moor
Uitgeverij Aerial Media Company BV
Genre Kookboek / Nederlands
Uitgave Hardcover met kleurenfoto's, 192 pagina's
Verschenen september 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten