woensdag 15 november 2017

CULIREVIEW THE GREEN KITCHEN AT HOME - DAVID FRANKIEL & LUISE VINDAHL / UITGEVERIJ BECHT ~ GEZOND, VEGETARISCH EN SNEL VOOR ELKE DAG


WINNAAR KOOKBOEK VAN HET JAAR VERKIEZING 2017
& AWARD VOOR BESTE FOTOGRAFIE !

Bij The green Kitchen at Home denk je wellicht: 'het zoveelste gezonde veggieboek'. Dit is deels natuurlijk waar, maar anderzijds is het zeker verrassend hoe David Frankiel (Zweeds) en zijn partner Luise Vindahl (Deense), samen de ouders van hun driekoppige kroost, hun favoriete gezonde recepten gestalte hebben gegeven in dit kleurrijke boek. 

Daar waar je misschien zou kunnen denken dat het inmiddels vierde  boek van het stel in het massa-aanbod aan kookboeken moeilijk onder de aandacht te brengen zou zijn, wordt het tegendeel bewezen door het feit dat ze afgelopen vrijdag 10 nov. jl. de Kookboek van het jaar verkiezing 2017 hebben gewonnen. David Frankiel was persoonlijk aanwezig in Amsterdam om hun prijs in ontvangst te nemen.

Blije winnaar David Frankiel neemt prijzen in ontvangst
Onze bewustwording voor gezond, biologisch en duurzaam eten neemt steeds meer toe. Zo puur natuur mogelijk en liefst ook nog eten met de seizoenen. Dit boek draagt hiernaast ook een gemoedelijke familiare sfeer uit, mede door de anekdotes en foto's van het leuke jonge gezin. Ze hebben dit boek dan ook opgedragen aan hun kinderen Elsa, Isac en baby Gabriel.

Ondanks de drukte ten huize van deze Scandinavische familie wordt er elke dag goed gegeten. En het is juist deze drukte die hen heeft aangezet dit boek te maken, waarbij het van belang is hoe lang het koken duurt. Veelzijdigheid is een andere factor waar ze rekening mee hebben gehouden. Alle gerechten zijn eenvoudig klaar te maken en uiteraard uitvoerig getest door hun kritische jury (de kinderen), maar ook door hun assistent en een recepttester uit Nieuw-Zeeland. Met een handig alfabetisch register en een uitleg over hoe je dit boek moet gebruiken kom je al een heel eind op zoek naar en het bereiden van een lekker recept. En die zijn er in overvloed, als flexitariër kan ik mijn hart ophalen aan de heerlijke, voedzame en ook nog eens kleurrijke recepten met de mogelijkheid voor variaties tot vegan en/of vlees en vis om de maaltijd naar wens aan te passen. Dit gegeven maakt het boek aantrekkelijk om voor uiteenlopende eters te koken. Met een simpele toevoeging of weglating heb je zonder al te veel moeite een complete maaltijd. 

Naast hun koelkastfavorieten komen ontbijtgerechtjes als pannenkoekjes, smoothies, puddinkjes en allerlei yoghurtjes voorbij. Verder is er een onderscheid qua recepten voor doordeweeks en voor het weekend, waarbij luxe broodjes, sushi (uiteraard de vegetarische variant!), vega fish-and-chips, salades, spreads, etc., en natuurlijk diverse nagerechten aan bod komen.  Het enige waar ik niet warm voor loop is chiazaad, en al helemaal niet in puddinkjes brrr. Maar soit, als dat het enige is dat tegenstaat dan is dit toch een mooi ge(s)laagd boek om heerlijk gevarieerd uit te koken of in ieder geval veel inspiratie uit op te doen.

Bij interesse kun je hier mijn verslag lezen van de Kookboek van het Jaar verkiezing 2017 in Amsterdam dd 10 nov. jl.

AUTEURSINFO
David Frankiel en Louise Vindahl zijn de mensen achter de prijswinnende foodblog Green Kitchen Stories, die over de hele wereld volgers heeft. Gezonde, lekkere, vegetarische recepten, gemaakt met ingrediënten uit het seizoen. Dit is hun vierde kooboek. Hun eerste drie boeken, The Green Kitchen, The Green Kitchen Travels en The Green Kitchen Smoothies zijn ook uitgegeven door Becht.  Ze wonen momenteel met hun kinderen in Stockholm. Naast het ontwikkelen en fotograferen van recepten, werkt David als freelance grafisch ontwerper en Luise als gekwalificeerd voedingsdeskundige.

BOEKINFO
The Green Kitchen at Home - David Frankiel & Luise Vindahl
Ondertitel Gezond, vegetarisch en snel eten voor elke dag
Uitgeverij Becht (Gottmer Groep BV)
Genre Kookboek, Vegetarisch
Uitgave Hardcover, 256 pagina's met kleurenfoto's
Fotografie door David Frankiel
Verschenen Juli 2017
Geen opmerkingen:

Een reactie posten