dinsdag 14 november 2017

CULIREVIEW STROOIGOED - ANNE-MARIJ DE KONING / UITGEVERIJ GOOD COOK ~ PEPERNOTEN, BORSTPLAAT, MARSEPEIN EN MEER


We gaan zo langzaamaan weer richting de gezellige feestdagen: Sinterklaas en Kerstmis. Op 18 november is het weer zover, de kleintjes in ons land kijken al reikhalzend uit naar de komst van Sint met zijn bonte gezelschap hulpjes, die uiteraard weer royaal op strooigoed zullen trakteren. Ik ben opgegroeid met deze gezellige oerHollandse traditie en kan er nog steeds van genieten, niet in het minst door al het lekkers dat erbij komt kijken. Aangezien ik de laatste tijd steeds vaker zelf wil bakken, is dit leuke handzame boekje propvol heerlijke recepten voor de feestdagen een schot in de roos. Heerlijk om alvast in de sfeer te komen en te oefenen, zodat ik straks indruk kan maken met mijn zoete èn hartige lekkernijen, gelukkig komen beide aan bod in Strooigoed.

Wie is Anne-Marij de Koning?
Anne-Marij is eigenaar van De Keuken van de Koning. Daar maakt ze de lekkerste taarten, chocoladeverleiders en koekjes, het liefst op basis van biologische ingrediënten. Ze leerde de fijne kneepjes van het bakkersvak bij Robèrt van Beckhoven, o.a. bekend als één van de presentatoren/juryleden van het razend populaire tv-programma Heel Holland Bakt. Van Beckhoven is de enige persoon in Nederland die zowel de titel Meester Patissier als Meester Boulanger draagt. Ze is dus niet bij de minste in de leer geweest! Daarnaast schreef Anne-Marij eerder al recepten voor een biologische supermarktketen.


De biologische insteek van Anne-Marij spreekt mij bijzonder aan. Ik werk het liefst ook met pure ingrediënten zonder fabrieksadditieven (uiteraard waar mogelijk). Derhalve zal ik niet zo snel in de verleiding komen tot het kopen van het massa-aanbod uit de winkels. Zelf bakken en weten wat je aan ingrediënten gebruikt is dan een snel gemaakte keuze. Hierbij helpt Anne-Marij ons een flink eind op weg met haar boek. Ze heeft niet alleen heerlijke recepten voor Sint, maar trekt het in de december-feestmaand vloeiend door naar Kerst.

Zo fijn dat ze ook aan een mooi recept voor een huisje van gingerbread (gemberkoekhuisje) heeft gedacht. Dit is echt een projectje dat bij uitstek geschikt is om samen met je minichef(jes) te maken. Een goede uitleg over basisingrediënten en handig keukengerei bereidt je voor op het echte werk, het bakken. Anne-Marij heeft ook aan glutenvrije varianten aandacht besteed. 


Er komt een keur aan lekkers voorbij, begeleidt door mooie kleurenfoto's, gemaakt door Milou van der Will, die je bij voorbaat al doen watertanden en lekkerbekken, denk aan o.a. gevulde speculaas, borstplaat, banketstaaf met amandelspijs, chocoladeletters, taaitaaipoppen, diverse soorten gebak en ook nog een over de top worteltaart met witte chocolade en pepernoten ... teveel om op te noemen. 

Ze zegt terecht dat al dit lekkers niet per se voorbehouden is aan de feestmaand, maar feitelijk altijd wel lekker is om jezelf en/of anderen ermee te verwennen. Haar verrukkelijke Bokkenpootjesrecept met speculaascrème is ook al zo een heerlijkheid die je zonder gêne het hele jaar kunt presenteren. Ze beperkt zich overigens niet alleen tot eten, ook aan warme drankjes als troostrijke verwenchocolademelk en anijsmelk met een verrassende twist is gedacht!

Dit boekje bevat een schat aan recepten en is zeer de moeite waard. Laat je dus niet misleiden door het kleine formaat. Een aanrader voor bakliefhebbers!

BOEKINFO
Strooigoed -
Ondertitel Pepernoten, borstplaat, marsepein en meer
Uitgeverij Good Cook
Genre Bakboek feestdagen: Sint, Kerst 
Uitgave Hardcover, 72 pagina's met kleurenfoto's
Fotografie door Milou van der Will
Prijs €9,95

Geen opmerkingen:

Een reactie posten