vrijdag 6 april 2018

SFEERIMPRESSIE WORKSHOP & REVIEW KOOKBOEK TLV - JIGAL KRANT ism ESTHER's COOKERY / UITGEVERIJ NIJGH & VAN DITMAR


Op uitnodiging van uitgeverij Nijgh & van Ditmar nam ik deel aan een workshop Israëlisch koken met Jigal Krant, ter kennismaking met zijn nieuwe kookboek TLV. Ik had het boek reeds per post ontvangen en de avond ervoor van kaft tot kaft gelezen en bekeken. De sprankelend vibrerende sfeer van Tel Aviv spat letterlijk van de kleurrijke pagina's af, dit maakt het naast een kookboek ook een prachtig kijkboek. Ik waande me de 28e maart jl., ondanks de stortregen in Amsterdam, in het zonnige Tel Aviv in Esthers Cookery, de Amsterdamse kookstudio van Esther Erwtenman in de Gerard Doustraat. De branders van de kachel stonden reeds te vlammen ter voorbereiding op een heel speciaal gerecht.

Wellicht doet zijn naam een belletje bij je rinkelen, want naast culinair journalist en radiomaker is Jigal Krant ook bekend van zijn productie en presentatie van het tv-programma De Koosjere Hamvraag, waarin hij op zoek ging naar de geheimen van de Joodse keuken. Hij schrijft ook eetcolumns en recepten voor het Nieuw Israëlitisch Weekblad. Jigal woont in Amsterdam en Tel Aviv. 



Terwijl we gezellig babbelend rond het vuur zaten, raakte de keuken langzaamaan doortrokken door de geur van aubergines, die met hun naakte schilletje, zonder folie, knapperig lagen te blakeren. Tevens is deze ontspannen sfeer, waarbij de chef centraal staat tussen zijn gasten, precies hoe het er in Tel Aviv aan toe gaat. Jigal vertelde, zoals ook in zijn boek staat vermeld, dat zowel chef als het bedienend personeel interactief deelnemen aan het restaurantgebeuren, tot aan het gezellig meedrinken van borrels. Ja meervoud, want het blijft niet bij één glaasje. Dat er uiteindelijk zelfs op de tafels wordt gedanst kun je natuurlijk wel verwachten in zo'n vrolijke losse ambiance. Hij liet ter plekke een foto uit het boek zien waarop zo'n tafereel staat afgebeeld.









Tijdens de workshop pelden we zwart geblakerde bietjes die Jigal thuis reeds drie uur lang op 300 graden Celsius in de oven had gebakken. Het pellen van de dikke zwarte korst vergde wat handigheid, maar dan had je ook wat. Met de mandoline, en hiermee het gevaar om met minder vingers naar huis te gaan, schaafden we plakjes van de biet die we vervolgens "stylden" op een kartonnetje met een vel papier, dè trend in Tel Aviv. De chef deed gelukkig voor hoe het moest, zodat het ons allen ook goed af ging.



Zure room, mierikswortel, een splash heerlijke olijfolie en zoutvlokjes completeerden het gerechtje. Bij de eerste hap viel het stil in de groep, genot alom. Zo aards heb ik bietjes nog niet eerder geproefd, echt verrukkelijk! De rode handen en nagels nam ik voor lief, het was de moeite meer dan waard! De tip van Jigal om de verkleurde nagels met nagellak te verbloemen heb ik niet opgevolgd, want het leverde daags erna nog leuke gespreksstof op.


Koolrabi's, die er ooit ook levendiger hadden uitgezien en een soortgelijke behandeling als de bietjes hadden ondergaan, werden  eveneens gepeld en even opgepiept in de oven. Opgediend met tijm, feta, olijfolie en sesamzaad was het wederom een hemelse ervaring voor de smaakpapillen. Dit recept heeft Jigal van chef Asaf Doktor uit Tel Aviv en het staat, evenals al het andere dat we maakten, uiteraard ook in zijn boek.




Esther assisteerde daar waar nodig en was zoals een perfecte gastvrouw betaamt steeds op de juiste momenten op de juiste plek. Ik vond het een bijzonder fijne ervaring in haar kookstudio en ga er graag weer terug.


Inmiddels waren de aubergines gereed voor verdere bereiding. Een deel ervan werd met een zakje Lapsang Souchong thee, voor de rokerige smaak, en gepofte knoflook verwerkt tot een prakje en in bladerdeeg gevuld tot borekas met een topping van pompoenpitten, die knapperig bruin werden afgebakken in de oven. Even laten afkoelen, dan zijn ze veel lekkerder, zei Jigal nog, maar het was te laat, ze waren al opgegeten.




Het andere deel aten we met techina, geroosterde en gehakte hazelnoten, gepureerde tomaten (echt heel apart van smaak), granaatappelpitjes, munt, olijfolie en flink wat grof zout, want het mocht beslist hoog op smaak volgens Jigal. Bij de gerechten serveerde hij twee heerlijke flessen witte wijn die hij zelf had meegebracht.






Toen ik dacht dat ik op knappen stond zette Jigal nog even een schaal, uiteraard zelfgemaakte, truffels van techina en chocolade met nootjes op tafel. Esther trakteerde hierbij op heerlijke koffie naar keuze. 


Het was een geweldige afsluiting van een heerlijke middag, waar Jigal ons enkele keren voorlas uit zijn boek en ook veel vertelde over het reilen en zeilen in Tel Aviv. Leuke wetenswaardigheden over lokale olijfolie uit Tel Aviv  waar niet alleen de zuurgraad, maar ook de soort olijven worden vermeld, en het verschil tussen granaatappels, tahina (techina) etc. kwamen aan de orde en staan, gelukkig voor jullie lieve lezers, ook in zijn boek.

Zijn bevlogenheid voor deze regio en keuken was voelbaar en zichtbaar, en komt ook in zijn boek heel sterk tot uiting. Tel Aviv is in de loop der tijd veranderd in een hippe stad waar de prijzen voor huizen de pan uit rijzen. Het is het kloppende hart van Israel waar het nachtleven bruist van de energie. Deze tolerante smeltkroes met de rijke eettradities van de immigrantenbevolking trekt me aan om ooit te bezoeken. Al is het alleen om de lekkere Arajes te proeven die als streetfood met de jatten worden gegeten. 

Lees vooral zelf zijn boek TLV, waarover hij zegt: "Dit boek is mijn culinaire ode aan mijn tweede thuis, dat ik in veel opzichten beter ken dan mijn woonplaats Amsterdam."



BOEKINFO
TLV - Jigal Krant
Uitgeverij Nijgh & van Ditmar
Genre Nederlandstalig Kookboek, Israël, Tel Aviv, Midden Oosten
Uitgave Hardcover met kleurenfoto's, 328 pagina's
ISBN 9789038803548
Verschijningsdatum maart 2018
Prijs €29,99



1 opmerking: