donderdag 26 april 2018

CULIREVIEW PERSLUNCH MADE AT HOME - GIORGIO LOCATELLI / FONTAINE UITGEVERS / ROBERTO's RESTAURANT / ROBERTO PAYER HILTON AMSTERDAM


Lieve lezers,

Giorgio Locatelli, 's werelds bekendste Italiaanse chefkok, begon in 2002 zijn restaurant Locanda Locatelli in Londen, dat met een Michelinster werd bekroond. Zijn  boek Made in Italy werd in 2007 alom geprezen als hét nieuwe standaardwerk over de  Italiaanse keuken. Hij was vorige week met zijn head-chef Rino Bono in Nederland voor de promotie van zijn nieuwste kookboek Made at home.

Ik was samen met Frank bij de perslunch in het Amsterdamse Hilton, waar we met een groep genodigden uit de Nederlandse culiwereld een perslunch en meet&greet hadden met deze beroemde chef. 


De lunch was in Roberto's, het fraaie restaurant van Roberto Payer, die eveneens van Italiaanse afkomst is. Zijn restaurant is een van de beste Italiaanse restaurants van Amsterdam en Payer werd ook nog eens verkozen tot een van de vijf beste hoteliers ter wereld. Net als Giorgio Locatelli laat hij zich inspireren door de seizoenen, waardoor een eigentijdse signatuur ontstaat, gebaseerd op de receptuur uit zijn eigen kookboek Pure Italian Cuisine.


De heerlijke Italiaanse sfeer werd nog eens benadrukt door de zomerse temperaturen op deze lentedag, met het zonnetje strak aan de hemel. Glazen koude prosecco en een heerlijke assaggi (proeverij) van lekkere calzoni met mozarella en ham, soesjes met grana padano en crostini met tuinbonen, zwarte olijven en tomaat verhoogden de sfeer. 


Naast ieder bord lag een op mooi papier gedrukt menu, met aan de achterzijde een fotocompilatie van Giorgio en zijn boek.  Ik heb zelf een paar (voedings) allergieën, waaronder ook voor rode uien. Derhalve heb ik van de Fagio-lini, een antipasto van spercie-bonensalade met rode ui, alleen de boontjes gegeten. 


Maar dit stelt niets voor bij wat Giorgio's dochter Margherita als kind had. Ze was voor zo'n zeshonderd producten allergisch! Zo extreem heb ik het nog niet eerder gehoord.  Maar wat boft zij met zo'n lieve vader die gerechten voor haar maakte die leken op wat de rest van het gezin at, met ingrediënten die zij wel kon verdragen, zodat zij zich niet anders hoefde te voelen dan anderen. 

Daarom is de kern van thuis koken voor hem dan ook om gerechten te maken die je aanpast en verandert afhankelijk van wat je in je voorraad- en koelkast hebt of aan verse seizoensproducten hebt ingekocht, en voor wie je gaat koken. 


De Baccalá, salade met puree van zoutevis en gekonfijte cherrytomaat-jes was een smakelijke verrassing. Ik wist niet dat gedroogde vis zo lekker kon zijn.


En toen kregen we, onontbeerlijk bij een Italiaans etentje, de pasta, perfect gekookte pappardelle met konijn, olijven en tijmragout.

Vervolgens kregen we Merluzzo: kabeljauwfilet met kikkererwten, mosselen en 'nduja. Dit was onverwachts pittig na de voorgaande gerechtjes en gaf de smaakpapillen een verrassende boost. Bij iedere gang werd een passende witte wijn geschonken.Appelkruimeltaart en Paradijstaart met een ijscoupje en een kopje espresso vormden een heerlijke zoete afsluiter van deze voortreffelijke Italiaanse lunch. Uiteraard staan de recepten van zowel proeverij als lunch in Made at home, zodat je er ook thuis van kunt genieten. Ik vind het beslist een aanrader en ga er zelf ook uit koken voor mijn gezin, familie en vrienden, precies zoals Locatelli het bedoelt en ook zelf toepast. Locatelli, die de gerechten samen met de keukenbrigade van Roberto's bereidde, at gezellig met ons mee en kwam na afloop spontaan een praatje maken aan tafel. Hij is niet alleen een geweldige chef, maar ook een bijzonder charmante en sympathieke man. Ik voel me bevoorrecht dat ik hem heb mogen ontmoeten. 


Dat Locatelli echt een familieman is blijkt uit het feit dat hij dit boek heeft opgedragen aan zijn vrouw Plaxy. Made at home bevat ruim 150 Italiaanse recepten, waaronder ook haar lievelingssalade met wortel, appel en munt. In het eerste hoofdstuk vertelt hij over zijn gezin en de plekken waar hij zich thuisvoelt. Fijn om te lezen en hem iets beter te leren kennen. Een extra reden om naar de boekhandel te snellen en dit mooie boek te kopen. Echt een aanwinst voor de Italiëliefhebber en thuischef!

Mijn dank aan hem, Roberto en zijn keukenbrigade en aan het leuke team van Fontaine uitgevers voor de fijne middag!

BOEKINFO
Made at home - Giorgio Locatelli
Uitgever Fontaine uitgevers 
Genre Kookboek / Culinair / Italiaans
Uitgave Gebonden, hardcover met kleurenfoto's, 320 blz.
Verschenen april 2018
ISBN 978 90 5956 834 1
Prijs €24,95Geen opmerkingen:

Een reactie posten