vrijdag 13 april 2018

CULIREVIEW THE PLANTPHARMACY - LISETTE KREISCHER / KOSMOS UITGEVERS


Als flexitariër, waarbij ik voor ruim 80% vegetarisch eet, ben ik me al redelijk bewust van goed en gezond eten en de impact van voedselproductie op onze planeet. De vegan lifestyle, zoals in The Plant Pharmacy, gaat nog een flinke stap verder. 

Een korte introductie:
Lisette Kreischer is een van de grondleggers van de vegan-beweging in Nederland. Ze heeft acht succesvolle (kook)boeken op haar naam staan, waaronder Ecofabulous koken in alle seizoenen en Plant Power én het succesvolle en internationaal bekroonde Groente uit zee. Naast The Plant Pharmacy verschijnt in april bij uitgeverij Orlando een heruitgave van haar allereerste echte vegan kookboek: Ecofabulous koken in alle seizoenen

Leuk detail hierbij is dat ik door uitgeverij Orlando ben uitgenodigd om morgen, zaterdag 14 april, bij deze presentatie aanwezig te zijn. Daar zal ik uiteraard verslag (met foto's) van doen incl. een review. Maar voor nu terug naar The Plant Pharmacy, waarin ze haar persoonlijke kruiden-EHBO beschrijft in het hoofdstuk De Huisapotheek. Daarnaast portretteert ze deze kruiden uitgebreid in haar boek, met naast de ondersteunende medicinale toepassingen ook de culinaire, in ruim veertig recepten, van soepen, siropen, salades, gebak etc. tot aan de lieflijke bloemetjes ter decoratie van gerechten. 
Sfeerimpressie kleurrijke gerechten
Ze heeft op haar reis in het plantenrijk veel (gehad) aan haar mentoren en inspirators, waarvan ze enkele recepten heeft opgenomen, zoals o.a. Rosemary's Water van Juliette de Baïracli Levy, Sint Janskruidolie van Sophia Rose - La Abeja Herbs, en de Rozemarijn en Kamille Love Bombs door Elenore van Earthsprout. 

Bij ieder kruid of plant gaat ze uitgebreid in op de eigenschappen en toepassingen. Naast kleurrijke foto's en illustraties staan er ook veelzeggende motto's van invloedrijke personen in het boek, die de urgentie van het bewust kiezen voor plantaardig voedsel benadrukken. Uit de vele mooie spreekt met name deze van de Dalai Lama me bijzonder aan:
"Het leven is net zo dierbaar voor een stemloos schepsel als voor de mens. Zoals de mens gelukkig wil zijn en bang is voor pijn, zoals hij wil leven en niet wil sterven, geldt dat ook voor andere schepsels."
Koken met de kracht van de natuur, dat is waar Lisette Kreischer voor pleit. De natuur voorziet per seizoen in de noodzakelijke voedingsstoffen. In deze reis vraagt ze om vooral je eigen verantwoordelijkheid te nemen en bewustzijn te creëren rondom je eigen lijf, leven en leefomgeving. Met het uitgebreide voorwoord van dr. Hans Moolenburgh, huisarts in ruste, poetst ze het stoffige imago rondom "kruidenvrouwtjes" af, waardoor je dit boek met open vizier kunt betreden. Ik heb bewondering voor deze leefstijl, want het vraagt en vergt, met name in het beginstadium, beslist een flinke discipline. Dit boek kan bijdragen tot het bewustworden en stap voor stap beginnen om de kracht van de natuur te (her)ontdekken.

Boekinfo
The Plant Pharmacy - Lisette Kreischer
Genre Kookboek / Culinair / Vegan
Uitgave Hardcover, 176 blz., kleurenfoto's en illustraties
Verschenen maart 2018
ISBN 9789021566337
Prijs €24,992 opmerkingen: