donderdag 27 november 2014

RECENSIE HET MARKTPLAATSMEISJE - CARLIJN VIS
"Absurd tragikomische zoektocht
naar liefde"

Hoofdpersonage Anna is een nogal onzekere, naar autisme neigende vrijgezelle vrouw van negenentwintig. Ze woont in een leuk flatje in Amsterdam, heeft een goede baan en een eigen autootje. Ze heeft het goed voor elkaar, zou je denken. Maar ze houdt er, via een zelfbedachte theorie, nogal merkwaardige methodes op na om aan een geschikte partner te komen. Ze is daar obsessief in, zelfs in de supermarkt loert ze in boodschappenmandjes en karretjes van potentiële kandidaten. Ze is van mening dat haar analyse van hun gekozen producten veel zegt over hen als persoon en selecteert zodanig op eventuele geschiktheid. 


Thuis, maar ook tijdens haar werk, speurt ze op Marktplaats naar advertenties van mannen die spullen te koop aanbieden. De interieurs op de bijgevoegde foto's ondergaan een grondige inspectie, in de hoop een glimp op te kunnen vangen hoe die mannen wonen en zijn. Mensen die leuke spullen hebben zullen ook wel leuk zijn!

Anna heeft een drukke baan als Officemanager waarin ze gestructureerd werkt, ze heeft een grondige hekel aan chaos en slechte planning.
Achttien mensen, één keuken, één afwasmachine: in tegenstelling tot wat haar collega's denken, gaat dat niet vanzelf goed. Daarom heeft ze een 'vaatwasschema'  ingevoerd waar alle collega's zich aan moeten houden. 

Het bedrijf waar ze werkt gaat verhuizen en Anna ziet haar kans schoon het oude meubilair via Marktplaats te verkopen, weggooien is toch zonde. Dit brengt haar in bizarre situaties met jongemannen die op de advertentie langskomen. Zal het Anna lukken twee vliegen in één klap te slaan, de spullen verkopen en haar geschikte (marktplaats)man te vinden? 

Ik zag Carlijn Vis laatst in het TV-programma RTL Late Night, waar ze door Humberto Tan werd geïnterviewd over deze roman. Leuk detail was dat er in de studio twee love-birds zaten die elkaar door een verkoop via Marktplaats hebben ontmoet. Het was een gezellig gesprek dat mijn leesgierigheid prikkelde. 

Het Marktplaatsmeisje is het best te beschrijven als tragikomisch, als lezer ga je met Anna mee in haar emoties waarin ze van het ene uiterste naar het andere gaat en bizarre situaties meemaakt in haar hunkering naar een geschikte partner. Ik heb hardop zitten lachen maar heb op momenten ook wel te doen gehad met Anna. Ze komt enerzijds zo naïef en kwetsbaar over, maar anderzijds heel intelligent en ondernemend. Dit maakt haar menselijk en sympathiek, waardoor je haar zo graag de liefde gunt. 

Ik had het 222 pagina's tellende boek naar mijn gevoel veel te snel uit, dat zegt voldoende over de vlotte en luchtige schrijfstijl van Carlijn Vis. Het is een toegankelijk eigentijds verhaal door de internetaspecten, dat tot de verbeelding spreekt.

Ik heb dit boek mogen lezen voor uitgeverij Atlas Contact, waarvoor dank!

Genre:      Roman
Uitgever:  Atlas Contact
Uitgave:   Paperback, 222 pagina's, 2014
ISBN:       9789025444174

4 opmerkingen:

 1. Reacties
  1. Is het ook, maar niet over de hele linie. Er zitten ook emo-momenten tussen, mooie balans :-)

   Verwijderen
  2. mooie recensie Shyama in Boekenland. Lijkt me een geweldig boek om te lezen. Ga zeker meedoen met je actie!

   Verwijderen