donderdag 30 augustus 2018

CULIREVIEW BON APPÉTIT, SMAKELIJKE POST UIT FRANKRIJK - JONAH FREUD / NIJGH & VAN DITMAR


Jonah Freud (Amsterdam, 1962) is eigenaresse van De Kookboekhandel aan de Amsterdamse Haarlemmerdijk. Tevens is ze culinair columnist voor o.a. Elle Eten en publiceert ze wekelijks kookboekenrecensies in Het Parool en in Trouw.

Haar nieuwste kookboek, Bon Appétit, smakelijke post uit Frankrijk is een bundel culinaire Franse ansichtkaarten mèt recepten op de achterkant. Ik kende deze kaarten nog niet en vind ze echt ontzettend gaaf. Zo leuk zelfs, dat ik het stapeltje losse kaarten dat achterin het boekje is bijgevoegd om te kunnen versturen naar anderen hebberig in mijn keuken houd. Dit boekje en de losse kaarten zijn ook een geweldig onderwerp om met mijn Francofiele vrienden te converseren, met een goed glas (Franse) wijn erbij. 

Jonah heeft dit verzamelvirus voor retro receptkaarten geërfd van haar moeder, die in de jaren zestig van de vorige eeuw ermee begon. De receptkaarten die ze heeft gebundeld behoren tot haar favoriete Franse klassiekers. Van oorsprong zijn de recepten in dichtvorm geschreven, waarbij de oorspronkelijke auteur ze dusdanig schreef dat ze niet na te maken zijn voor de thuischef. Hier heeft Jonah een draai aan gegeven door ze te vertalen naar hedendaags taalgebruik. Nu kunnen we ook gewoon thuis in Nederland onze gasten imponeren met smakelijke Franse klassiekers. 

We zijn geen proefkonijnen, want ze heeft de vertaalde/vernieuwde recepten reeds in haar eigen keuken uitgetest. Ze behoort tot de gelukkigen die een boerderij in Frankrijk bezit en op haar houtkachel midden in de woonkeuken kookt. Jaloersmakend leuk! Ik zie haar al bezig en ruik bijna de heerlijke geuren van o.a. de Bouillabaisse (vissoep), de Clafoutis (warme kersentaart), de kruidenpannenkoeken en nog veel meer heerlijks dat ze in Bon Appétit onder de aandacht brengt.De afbeeldingen op de retrokaarten zijn totaal anders dan de culinaire foto's die we nu gewend zijn. Zie jij bijv. al een levend konijn naast een gerecht met konijn op de foto? Hilarisch eigenlijk dat dat toen zo letterlijk erbij werd neergezet voor de foto. Deze letterlijke opzet is op alle kaarten terug te zien, met zowel beesten (echt en nep) als groenten en fruit, keukengerei etc. Ik snap dat Jonah deze kaarten graag verzamelt, het is een aanstekelijke liefhebberij.

BOEKINFO
Bon Appétit - Jonah Freud
Uitgever Nijgh & van Ditmar
Genre Culinair, bundel vintage receptkaarten in fullcolor
Uitgave Hardcover, 112 pagina's
Nederlands 
9789038805573 
Verschenen juni 2018 
Prijs €15,- 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten