donderdag 30 augustus 2018

RECENSIE BEDE AAN DE ZEE - KHALED HOSSEINI, geïllustreerd door DAN WILLIAMS / UITGEVERIJ DE BEZIGE BIJ


Vandaag is de release van Bede aan de ZeeHierin tracht Khaled Hosseini de miljoenen families te eren die verscheurd werden doordat ze noodgedwongen hun thuisland moesten verlaten. Hij was zelf ook ooit een jonge vluchteling die ver van zijn thuisland Afghanistan opgroeide. Deze ervaring speelt altijd een belangrijke rol in zijn romans en in zijn welzijnswerk. Hij is vertegenwoordiger voor de United Nations High Commissioner for Refugees, de UN Refugee Agency en de oprichter van de Khaled Hosseini Foundation. 

Bede aan de Zee is een brief van een vader aan zijn jonge zoon. Doordat Hosseini hier klein en individueel op inzoomt beleef je heel helder het verlangen van de vader naar vroeger, toen het nog vredig was in hun land, en daarna de oorlog en het noodgedwongen vertrek uit hun geliefde thuisland. Met weemoed denkt de vader aan al het moois dat Homs hen vroeger bood. Is hij in staat zijn gezin te beschermen tijdens de gevaarlijke overtocht naar een veilig oord?
"Ik zei tegen je:
'Hou mijn hand maar vast.
Er kan niks ergs gebeuren'. ..."
Dit schrijnende verhaal is tevens gebaseerd op de vreselijke gebeurtenis op 2 september 2015, toen het ontzielde lichaampje van de driejarige Alan Kurdi aan de Turkse kust aanspoelde. 

Bede aan de zee is een melancholisch, ontroerend èn confronterend verhaal. De mooie illustraties van Dan Williams maken het verhaal nog krachtiger. De overgang in het verhaal van het idyllische Homs naar het donkere onheilspellende rampgebied en het vertrek per boot vind ik bijzonder indringend en roept bij mij meteen compassie op. 
De opbrengst van Bede aan de zee wordt gedoneerd aan de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, de UNHCR. 
AUTEURSINFO

Khaled Hosseini is een van de meest geliefde auteurs ter wereld. Van zijn debuutroman De vliegeraar werden in Nederland en Vlaanderen 1,5 miljoen exemplaren verkocht en ook Duizend schitterende zonnen werd een grote bestseller. In 2013 verscheen Hosseini’s grootse, nieuwe roman En uit de bergen kwam de echo.

ILLUSTRATOR
Dan Williams is een kunstenaar uit Londen wiens illustraties ooit werden afgebeeld bij een fragment uit Duizend schitterende zonnen in The Guardian. Zijn werk is ook verschenen in National Geographic, Rolling Stone en de Wall Street Journal.

BOEKINFO
Bede aan de zee - Khaled Hosseini / Dan Williams 
Oorspronkelijke titel: Sea Prayer
Nederlandse vertaling W. Hansen 
Uitgeverij De Bezige Bij 
Uitgave Gebonden, 48 pag.
ISBN 978 94 031 3190
Prijs €14,99


Geen opmerkingen:

Een reactie posten