vrijdag 2 december 2016

RECENSIE / SFEERIMPRESSIE SLURPEN IN FRANKRIJK LEVENSGENIETEN VOOR GEVORDERDEN - ILJA GORT / PAAGMAN

Wie:          Ilja Gort, wijnboer van Chateau La Tulipe, Bordeaux
Wat:          boekpresentatie Slurpen in Frankrijk
Waar:        boekhandel Paagman op 'de Fred' in Den Haag
Wanneer:  1 december 2016


Bij Ilja Gort denk je meteen: 'grote hangsnor en mal alpinopetje'. Deze bekende wijnboer kennen we van zijn lekkere Slurp en La Tulipe wijnen, maar zeker ook van zijn televisieprogramma Gort à la carte. Hij heeft er een traditie van gemaakt om elk jaar rond Sinterklaas een boek te presenteren bij Paagman. Dit was inmiddels al de negende (!) keer, en vorig jaar deed hij dat met assistentie van twee bevallige jongedames. 

Onno Blom


Voor deze avond had hij wat zwaarder kaliber ingeschakeld. Onno Blom, een man met vele petten op: literatuurkenner, literair criticus bij o.a. De Tros Nieuwsshow, wekelijks columnist in de Volkskrant, freelancejournalist en biograaf van Jan Wolkers. Blom is al tien jaar intensief bezig met het laatste, waardoor hij naast zijn eigen leven ook het leven van Wolkers leeft. Iedereen wacht met smart op de biografie. 
Hij kweet zich met verve van zijn 'zware taak' om de druivenridder, wiens ongebreidelde fantasie meermaals op hol dreigde te slaan, in het gareel te houden, om zo nog relevante informatie voor het publiek eruit te krijgen. We kwamen per slot van rekening niet voor de gratis wijn ... ;-)


Nadat iedereen van een lekker glas naar keuze was voorzien (wit, rosé of rood), deed Gort voor hoe te slurpen. Even brak er paniek uit, want zag hij nou iemand  met de door hem streng verboden 'gorillagreep' in het publiek? De kalmte keerde snel terug en Gort, die geen last heeft van valse bescheidenheid, vertelde dat de jaren hem knapper, slimmer en grappiger maken. Bij ieder ander zou dit irritant zijn, bij Gort barstte de hele zaal in lachen uit. Aangeboren charme!


"Zoontje" Klaas en Papa Gort (bron foto nieuwsbrief Ilja Gort)
Zo ook wanneer hij verteld over zijn zoontje Klaas. Denk bij zijn uit het verband getrokken vertederende "zoontje" gerust aan een boomlange kerel met een nog grotere baard dan die van pa Gort! Hij heeft zijn "zoontje" geprobeerd te sturen in andere richtingen dan 'de wijn'. En wat gebeurt er? Juist, Klaas woont en werkt op hun chateau in Frankrijk. Een gevalletje het bloed kruipt, of in dit geval de wijn kruipt, waar het niet gaan kan.


In zijn boek zegt hij:
'Toch was ik verrast toen hij, nadat hij zijn studie in London had voltooid, terugkeerde naar Bordeaux om op het Château te gaan wonen en werken. Vanaf die dag werd alles anders.'

Zijn zoon Klaas heeft het logo van La Tulipe in een nieuw jasje gestoken, het ziet er liggend heel mooi uit, of staand, als je je hoofd een kwart slag kunt draaien! Zijn zevende Slurpboek 'Slurpen in Frankrijk', met als ondertitel 'levensgenieten voor gevorderden', beslaat een jaar uit zijn wijnboerenleven. Beginnend in de lente met de lieflijke babydruifjes tot aan de winter wanneer de biologische wijn ligt te rijpen in de vaten, beschrijft hij wat hij zoal heeft meegemaakt tijdens de vier seizoenen. Daarnaast belicht hij de aspecten van succes, maar heeft ook een nuchter oog voor de keerzijde daarvan. De privé inkijk in zijn leven op zijn idyllische chateau met zijn wijnboerminnares Caroline is erg leuk, alsof je even bij ze op visite bent.

Het is deze keer extra leuk, want het is een driedimensionaal interactief boek, waarbij een aantal verhalen is voorzien van een filmpje. Achterin het boek staan ook QR- codes, die je met je telefoon kunt scannen en tussen het lezen door kunt bekijken. 


Dit heerlijke belevingsboek, waarin naast zijn avonturen tijdens de opnames van zijn tv-serie ook veel feiten en wetenswaardigheden zijn opgenomen, is prachtig vormgegeven en geïllustreerd door Caroline d'Hollosy. Ook het omslagbeeld is van haar hand. 

Ik heb genoten van dit boek, dat een virtuele reis door Frankrijk is, met als voice-over de stem van Gort in je hoofd. Je 'hoort' hem vertellen en ziet voor je hoe hij met zijn witte wijnmobiel snoeihard aan komt racen en keihard remt terwijl het grind iedereen om de oren spat. Ik kon niet anders dan veelvuldig grinniken en af en toe zelfs hardop lachen bij dit boek. Gort pleziert, niet alleen met zijn verhalen, maar beslist ook met zijn lekkere toegankelijke wijnen die beschaafd betaalbaar zijn.

Ondanks zijn grote liefde voor Frankrijk dreigt Gort door zijn bezoek (?!) aan het wijnimperium van Sting in Toscane nu ook zijn hart te verliezen aan Italië. Hij heeft zijn samenwerking met omroep Max beëindigd en is met 'de grootste familie van Nederland, de Tros, een nieuwe tv-serie in Italië begonnen. Deze zal vanaf voorjaar 2017 op de Nederlandse beeldbuis te zien zijn. Als fervent Italië liefhebbers verheugen mijn man Frank en ik er zeer op. Chapeau Ilja, dat je ook buiten de Franse wijngrenzen treedt!Het was weer een bijzonder geslaagde avond dankzij alle heerlijke verhalen van Gort, en niet in het minst door sparringpartner Onno Blom, die ook zeer gevat uit de hoek kwam. 
De avond werd in stijl afgesloten met een afterparty van het niveau drinkgelag, de wijn vloeide rijkelijk en de stemming zat er goed in. Medewerkster Nikki van boekhandel Paagman droeg ook flink haar steentje bij, glas na glas werd zonder morren bijgevuld.

Nikki en Caroline druk in actie
Ik vind dit verrukkelijke boek een aanbeveling voor iedereen, en zeker niet alleen voor wijnliefhebbers. Er staat zoveel leuks en informatiefs in vermeld, ook uit zijn eerder gepubliceerde nieuwsbrieven en columns. De vele sfeervolle foto's en illustraties maken er een compleet kijkfeestje van. Gort weet te entertainen en doet, zoals ik al in een eerdere recensie zei, weer regelmatig een aanslag op je lachspieren. Lees en geniet.

Tip: mooi cadeau voor SinterKerst of zomaar!
Abonneer je ook op de gratis nieuwsbrief van Ilja Gort via www.slurp.nu

BOEKINFO
Slurpen in Frankrijk - Ilja Gort 
Uitgegeven in eigen beheer
Bestellen bij de boekhandel, of een gesigneerd exemplaar in de GortShop. Cliquez ici!
Uitgave hardcover met losse kaft, in 2016
Prijs 14,95


2 opmerkingen: