maandag 12 december 2016

RECENSIE HET KERSTPAKKET - CATHY HALMANS / UITGEVERIJ ELLESSY

In dit familie-/liefdesverhaal kruisen de wegen van Laura Klein Olberdink en Simon van Brakel zich op een late vrijdagavond, vlak voor kerst. Beiden zijn op weg naar het station om hun trein huiswaarts te halen. Ze hebben elkaar al toevallig buiten gezien toen Simon stond te klungelen met zijn kerstpakket onder zijn arm. Zij viel hem op door haar malle petje.

Tot hun verbazing zien ze elkaar in dezelfde coupé terug. Luisterend naar muziek via hun mobieltje mijmeren ze in hun hoekjes over hun niet zo florissante avond èn hun levens. Laura piekert over haar mislukte relaties, haar bazige moeder en zus, haar dominante vriendin en haar ontevredenheid over haar duffe kantoorbaan. Simon is begin dertig en net ontslagen. Zijn spullen en zelfs zijn huurhuis zijn afgetroggeld door zijn inhalige ex. Toch blijft hij laconiek onder alle tegenslag, want hij heeft na een traumatische gebeurtenis in zijn jeugd besloten nooit meer zijn geduld te verliezen of boos te worden. 

Dan gebeurt het enigszins voorspelbare, de trein komt door hevige sneeuwval halverwege hun reis tot stilstand. Typisch Nederlands wordt er gemopperd in de trein ;-). Ze stranden toevallig in Apeldoorn, waar Simon woont en hij biedt haar, zoals je al ziet aankomen, onderdak totdat het vervoer weer op gang komt en Laura haar weg naar Almelo kan voortzetten. Ze leren elkaar hierdoor noodgedwongen beter kennen, maar dat is niet van lange duur, want er gebeurt iets dramatisch dat een onprettige wending brengt in hun prille begin.

Ondanks de enigszins voorspelbaarheid is Het Kerstpakket een fijn liefdesverhaal om in de kerstvakantie heerlijk ongedwongen van te genieten. Dit verhaal is op enkele feiten na pure fictie. De medische feiten zijn niet verzonnen. De auteur zegt in het nawoord hierover: "dit deel van het boek is niet bedacht, maar waar gebeurd." Hierbij moet ik zeggen dat ik het vrij nuchter vind verteld, het komt wat beschouwelijk over. De impact die zoiets heeft of kan hebben vind ik wat vlak gehouden. Hierdoor maakt het geen diepe indruk en blijft het een 'en passante' gebeurtenis in het verder toch al ongedwongen liefdesverhaal.

Muziek speelt een belangrijke bijrol in dit verhaal. Achterin het boek staat een complete afspeellijst gedrukt voor de nieuwsgierigen onder de lezers. Zoek de nummers op en geniet van de muziek van Laura en Simon, terwijl je leest hoe het hun verder vergaat in het verhaal. Bij dit boek kun je rekenen op lekker ongekunsteld leesvoer voor de kerstvakantie.
LET OP: ER KOMT STRAKS EEN WINACTIE ONLINE VOOR DIT BOEK

Info over de auteur
Ik heb geen bijzondere info over de auteur kunnen vinden, want Cathy Halmans is een pseudoniem. De uitgever geeft alleen prijs dat de auteur jarenlang werkzaam was in de tv-wereld en woont in een dorp in Noord-Holland net buiten de regio Het Gooi. 

Boekinfo
Het Kerstpakket - Cathy Halmans
Uitgever Ellessy
Uitgave Paperback, 257 blz.
Verschenen in December 20162 opmerkingen: