vrijdag 16 december 2016

RECENSIE KERSTDAGEN - JEANETTE WINTERSON / ATLAS CONTACTDit fraaie kerstboek, dat in het Nederlands is vertaald door Arthur Wevers, bevat 12 verhalen en 12 feestelijke recepten voor 12 dagen. Dit boek werd in november tot 'boek van de maand' verkozen door het boekenpanel van De Wereld Draait Door (DWDD).

Voorafgaand aan de verhalen en de nostalgische recepten verteld Winterson over de totstandkoming van het kerstfeest, van heidens naar geloofsfeest, en de gemengde boodschappen ervan, zoals de Kerstman. De commerciële Kerstman met het rode pak is in de jaren dertig van de vorige eeuw door Coca Cola bedacht. Kerstmis zoals wij die nu kennen kreeg pas vorm in de negentiende eeuw, denk aan de kerstboom, kerstkaarten, vrede op aarde, kerstcadeaus, het kerstmaal, liefdadigheid voor de armen, sneeuw, roodborstjes èn het spookverhaal. 

En het spookverhaal ligt Winterson erg goed. Haar twaalf verhalen zijn dan ook geen gewone verhalen, maar een combi van spookverhalen, magische interventies en "gewone" ontmoetingen die kleine wonderen en eerbewijzen zijn aan de komst van het licht.

De recepten zijn van dierbare vrienden, waarvan enkelen reeds overleden. Ruth Rendell, de toenmalige queen of crime, was befaamd om haar rode kool en Winterson verteld daar uitgebreid over. Zo heeft ze bij elk recept toepasselijke anekdotes over de 'bedenker' ervan. Ze verteld over haar ouders en hun grappige obsessie voor voedsel uit blik. Haar vader's sherry trifle, uiteraard met fruit uit blik, associeerde ze in de jaren zestig steevast met Kerstmis. Drie dagen voordat hij overleed wilde hij niets meer eten, behalve zijn ouderwetse trifle! Bijzonder en ontroerend. 

Kerst is een tijd vol magie en Winterson heeft dit thema prachtig vormgegeven in deze magisch realistische verhalenbundel die, naast de (spook)verhalen, boordevol zit met haar persoonlijke herinneringen en favoriete recepten van haar familie en vrienden. Deze combinatie maakt de bundel tot een verrassend concept waar je uren plezier aan hebt. Veel feiten en wetenswaardigheden verruimen je blik over de betekenis van het kerstfeest, dat we tegenwoordig alleen nog associëren met lekker eten en cadeautjes. 

Dit boek is bij uitstek geschikt om elkaar om beurten verhalen voor te lezen, gezellig bij de open haard, terwijl de lichtjes in de kerstboom vrolijk twinkelen. Samen griezelen en genieten en wie weet ... misschien maak je zelf ook iets magisch mee ... wees alert! ;-)
Boekinfo
Kerstdagen - Jeanette Winterson
Oorspronkelijke titel Christmas Days, 12 Stories ans 12 Feasts for 12 Days; Nederlandse vertaling door Arthur Wevers
Uitgever Atlas Contact
Uitgave Hardcover / gebonden, 336 blz.
Verschenen in november 2016

Auteursinfo
Jeanette Winterson (Manchester, 27 augustus 1959) is een Britse auteur. Haar bekendste werk is haar debuut Oranges are not the only fruit (vert. Sinaasappels en demonen / Sinaasappels zijn niet de enige vruchten) dat in 1985 verscheen en in 1990 verfilmd werd tot miniserie door de BBC. Het boek won de Whitbread Prize voor Beste Debuut en de miniserie won de BAFTA voor Beste Drama.Geen opmerkingen:

Een reactie posten