zaterdag 17 december 2016

RECENSIE ALLEEN OP DE WERELD - HECTOR MALOT / TINY FISSCHER & CHARLOTTE DEMATONS / GOTTMER

Alleen op de wereld is de wereldberoemde klassieker van Hector Malot, die in 1878 voor het eerst in Boekenland verscheen.

Tiny Fisscher

Inmiddels zijn we 140 jaar verder en is het verhaal nog even geliefd. Qua taalgebruik kon het wel een opfrisser hebben en daar heeft kinderboekenauteur Tiny Fisscher, groot liefhebber van Alleen op de wereld, nu in voorzien. Haar passie ontstond op haar elfde toen ze voor het eerst Alleen op de wereld las. Er wordt gezegd dat ze zo opging in het verhaal dat ze Rémi werd! 

Charlotte Dematons

De prachtige illustraties zijn van de hand van Gouden Penseelwinnares Charlotte Dematons. Ze groeide op in een klein Frans dorpje waar weinig te beleven viel. Daardoor tekende en las ze veel ter afleiding. Nadat ze Alleen op de wereld had gelezen was ze ontroostbaar door alle ellende die Rémi had doorstaan.Op haar besluit het boek nooit meer te lezen kwam ze terug toen ze werd gevraagd om voor deze herbewerking de illustraties te maken. Ze herlas het boek en verwonderde zich over Hector Malot's gedetailleerde beschrijving van het Franse landschap. Dit inspireerde haar zodanig dat ze, na het persoonlijk volgen van de route die Rémi loopt in het verhaal, de route in twee kaarten heeft verwerkt. Erg mooi om tijdens het lezen af en toe op de kaart te spieken, het verhoogt de leesbeleving. 

En deze bewerkte versie is beslist een prachtige leesbeleving, zeer de moeite waard. Verwacht naast heel veel snikmomenten over verlating, hebzucht, kindermishandeling en uitbuiting ook leuke passages over vriendschap, onvoorwaardelijke liefde en trouw.

Het zal je maar gebeuren, dat je eerst te vondeling wordt gelegd, daarna acht gelukkige jaren mag hebben bij een liefhebbende pleegmoeder, maar door een boeman van een pleegvader wordt verkocht. Om buikpijn van te krijgen, en dat krijgt Rémi regelmatig, zeker niet alleen door het hongerlijden.

Gelukkig is er naast alle kommer en kwel die Rémi meemaakt ook veel liefde, oprechte vriendschap en loyaliteit in het verhaal verweven. Dit boek is ideaal om, naast zelf ervan te genieten, ook voor te lezen aan kinderen, want het moderne taalgebruik maakt het heel toegankelijk.

Alleen op de wereld blijft een weergaloze klassieker die al door generaties is gelezen en door deze bewerkte versie vast nog door vele  generaties zal worden gelezen. Dit verhaal doorstaat de tand des tijds met gemak!
Tiny Fisscher & Charlotte Dematons over hun editie van Alleen op de wereld:


Boekinfo
Alleen op de wereld - Hector Malot / herziene versie door Tiny Fischer met illustraties van Charlotte Dematons
Uitgever Gottmer
Uitgave Hardcover/gebonden, 288 pagina's
Verschenen December 2016


Geen opmerkingen:

Een reactie posten