zaterdag 24 december 2016

RECENSIE EEN JONGEN MET DE NAAM KERSTMIS - MATT HAIG / UITGEVERIJ MOON - OVERAMSTEL UITGEVERS
Dit boek gaat over het ware verhaal van de Kerstman, en bewijst dat niets onmogelijk is!
Onmogelijk
~ Oud elfenvloekwoord ~

Compleet in kerstsfeer dompel ik me al bijna de hele maand december onder in mooie passende boeken. Een jongen met de naam Kerstmis is daar een fijne aanvulling op, die ik op de valreep nog vlak voor Kerst mag lezen voor de uitgever. Geen straf voor mij, ik geniet enorm van deze sfeervolle verhalen die de Kerstbeleving vergroten.

In Een jongen met de naam Kerstmis neemt Matt Haig de lezer mee op een avontuurlijke reis, waarbij je zult ontdekken dat de Kerstman wel degelijk bestaat. Hij daagt je wel uit: "als jij denkt dat sommige dingen onmogelijk zijn, mag je dit boek snel weer dichtslaan. Dan is het echt niets voor jou."  Gelukkig geloof ik erin, dus mocht ik verder lezen, terwijl het net leek alsof de auteur hoogstpersoonlijk het verhaal aan me voorlas. Zijn taalgebruik is zeer verfrissend. Erg leuk en begrijpelijk geschreven, waardoor het zich ook perfect leent als voorleesboek.  

De elfjarige Nikolas is geboren op Kerstdag en leeft aan het einde van de achttiende eeuw met zijn vader, die houthakker is, in een piepklein huisje aan de rand van een Fins bos. Ze zijn, ondanks hun bittere armoede en het gemis om Nikolas' overleden moeder, dankbaar en gelukkig met elkaar. Ze hopen altijd op het beste. Met hun grote fantasie en verhalen over elfen maken ze hun eentonige leven mooier dan het is.

Op een avond krijgt vader Joel onverwachts bezoek met het verzoek van de Koning om op een gevaarlijke expeditie op zoek naar Elfhelm in het 'Verre Noorden' te gaan. Tante Carlotta, de zus van vader Joel en beslist niet de liefste persoon die je je kunt indenken, komt op Nikolas passen. En dan gebeuren er nare dingen ...! Nikolas wenst vurig dat hij gemeenheid in goedheid kan veranderen. Samen met het bosmuisje Miika begint hij aan een spannende reis.

Lees dit boek, met de prachtige cover en achterflap, met op elke bladzijde een mooie treffende illustratie, en verwonder je over het leven van Nikolas, 'een jongen met de naam Kerstmis'.

Een dikke aanrader voor alle leeftijden. 
Over de auteur
Matt Haig (geboren 3 July 1975 in Sheffield) studeerde Engels en Geschiedenis aan de Universiteit van Hull. Hij is auteur van zowel fictie als non-fictie voor kinderen en volwassenen in het speculatieve fictie-genre. Zijn bestseller kinderboek, A Boy Called Christmas, in het Nederlands Een jongen met de naam Kerstmis, wordt momenteel bewerkt voor verfilming, dat zal worden geproduceerd door Studio Canal en  Blueprint Pictures.

Boekinfo
Een jongen met de naam Kerstmis - Matt Haig
Oorspronkelijke titel: A Boy Called Christmas 
Vertaald uit het Engels door: Karin Pijl 
Uitgever: Moon / Overamstel
Uitgave: Hardcover, luxe gebonden, 256 blz.
Genre: Jeugdboek (ook geschikt als voorlees)
Verschenen: November 2016

2 opmerkingen: