zaterdag 31 december 2016

SFEERIMPRESSIE RONDLEIDING DRUKKERIJ WILCO i.s.m. UITGEVERIJ LEMNISCAAT / MARCO KUNST - MARIEKE NELISSEN




Lieve lezers,

Zoals ik reeds op FaceBook vertelde ging ik donderdag 29 december naar Amersfoort voor een rondleiding bij Drukkerij Wilco, één van de grootste drukkerijen van Nederland. Uitgeverij Lemniscaat (vooral bekend van hun prachtige jeugdboeken) werkt voor het drukken van hun boeken nauw met hen samen.

Marc Suvaal (zittend) en Paul (staand) 
Dat was meteen te zien, want medewerker Paul van de drukkerij was als vertegenwoordiger erbij. Hij is het vaste aanspreekpunt voor Marc Suvaal, grafisch vormgever bij Lemniscaat. Hun korte contactlijn zorgt ervoor dat ze vlot kunnen samenwerken.

Deze bijeenkomst was in het kader van het nieuwe boek van Marco Kunst, De Waterwaack van Natterlande. De fraaie illustraties zijn gemaakt door Marieke Nelissen, die er met haar partner ook bij was. Voor hen was het extra spannend, want de kleurproefdruk van het boek en de omslag zou later worden bekeken. 

Marieke Nelissen en Marco Kunst
Daarnaast waren er ook twee collegabloggers en drie enthousiaste meiden die zich bezig houden met de redactie van de Lemniscaatkrant. Deze krant komt weer terug van te zijn weggeweest, in januari zal het gratis nulnummer verschijnen.



Marc vertelde uitgebreid over de gang van zaken, te beginnen bij de aanvraag van de opdracht tot aan de verzending van de boeken naar het Centraal Boekhuis in Culemborg.
Linda Bertens




Deze dag werd geïnitieerd door Linda Bertens, die de promotie tot haar taak heeft bij de uitgeverij. Hierover zei ze: 'Denk hierbij aan alles wat je kunt bedenken om een boek onder de aandacht van lezers te brengen'. Nou, ze had beslist onze aandacht  ;-)






Na de theoretische uiteenzetting en gezellig over en weer gebabbel ging de hele groep op ontdekkingsreis door de drukkerij. Al lopend van de ene indrukwekkend grote hal naar de andere, onderwijl uitkijkend om niet overreden te worden door rondrijdende vorkheftrucks, zagen we naast enorme bergen papier (veelal bestemd voor 1 boek!) ook de machines die elk een onderdeel van het proces uitvoeren.


We stoven uiteen voor de vorkheftruck                                                                Witte bergen papier           

Een technisch gebeuren dat ik heel indrukwekkend vond. De herrie en doordringende lijmlucht moet je  maar voor lief nemen.

In kort bestek kan ik vertellen dat bijna alles geautomatiseerd gaat, dat het drukken veel sneller gaat dan het vouwen van de katernen en dat er voor de kleuren 4 drukplaten worden gebruikt, voor de kleuren zwart, blauw, rood en geel.



De vochtigheidsgraad van het papier is heel belangrijk en wordt nauwlettend op peil gehouden.




Cradle to Cradle Recycling
Er wordt duurzaam gewerkt en dat resulteert in zo min mogelijk papierverspilling. Hiervoor wordt er heel miniem afgesneden van de drukvellen en van de katernen (de gevouwen vellen waarop max. 32 bladzijden staan). Alle restanten gaan terug naar de recycling, evenals de gebruikte aluminiumplaten. Dit noemen ze ook wel cradle tot cradle in de recyclingbranche.



Ik zag ook FSC-gecertificeerd papier, waarbij voor iedere gekapte boom een nieuwe boom wordt aangeplant. 

We mochten naar hartelust vragen stellen en die werden ook allemaal beantwoord. Een van mijn vragen was waarom bij sommige boeken het papier na verloop van tijd 'vergeeld' en andere boeken juist hun witte papierkleur behouden?
Antwoord: Het vergelen komt voor bij houthoudend papier, dat overigens goedkoper is. Bij witblijvend papier wordt er gebruik gemaakt van chemicaliën, die verkleuring tegengaan.

We zagen ook veel werk van andere uitgeverijen liggen, en mijn hartslag versnelde bij de prachtige boeken. Het kwam zelfs even in de gevarenzone toen ik de kookboeken ontdekte, vooral het dikke compendium van Onno Kleijn! Ik had er zo spontaan een mee willen nemen ...

Na een pauze met lekkere broodjes en drankjes was het tijd om de drukproef van de omslag en het eerste vel van De Waterwaacke van Natterlande te keuren. Heel spannend voor Marco en Marieke, want nu konden ze de kleuren van de illustraties vergelijken met het origineel van Marieke.



Na akkoord van hen en Marc neemt de complete drukperiode 15 werkdagen in beslag. Daarna gaan de kraakverse boeken in dozen op transport naar het Centraal Boekhuis, van waaruit ze verder worden gedistribueerd naar boekhandels, bibliotheken en andere (verkoop)punten.


Verschijningsdatum / Boekpresentatie
De boekpresentatie zal op 5 februari 2017 worden gehouden bij boekhandel Scheltema in Amsterdam. Zeker gaan als je een gesigneerd exemplaar wilt hebben. 

Inhoudsomschrijving
De Waterwaack van Natterlande, volgens Marco het meest absurde boek dat hij tot nu toe heeft geschreven:
De tweeling Toffee en Gum vertellen samen over hun waanzinnige avonturen in de Zomp. Want het zal je maar gebeuren dat je ouders – die altijd een wedstrijdje doen wie het meeste geld verdient – opeens een brief krijgen waarin staat dat je moeder de wettige erfgename is van haar bet-bet-bet-betachter-achterachterachterneef en dus aanspraak mag maken op de Zomp en het Waterwaackhuis.

Die ouders ruiken natuurlijk meteen geld: zo’n zomp kun je mooi volbouwen. Dus Toffee en Gum én hun au-pairs Limona en Vanilla worden meegesleept naar het Waterwaackhuis. Maar daar blijken ze niet de enigen te zijn die denken dat ze de Zomp kunnen erven. En die Zomp wil niet zomaar worden volgebouwd. In de vochtige, zompige omgeving vinden vreemde gebeurtenissen plaats – en Toffee en Gum gaan op onderzoek uit om erachter te komen wat er nu precies aan de hand is. Maar steken ze hun neus niet in zaken die hen niet aangaan?

Boektrailer

Hartelijke groet.
Shyama in Boekenland


Geen opmerkingen:

Een reactie posten