donderdag 21 december 2017

SFEERIMPRESSIE GESPREK YVETTE VAN BOVEN & JANNEKE VREUGDENHIL BIJ HAAGSE BOEKHANDEL PAAGMAN
Lieve lezers,

Het is inmiddels publiek geheim dat ik graag vertoef bij boekhandel Paagman, en dan met name in hun knusse vestiging op 'de Fred', de Haagse afkorting voor de Frederik Hendriklaan. Hun Kicking Horse café voelt als een gezellige huiskamer, waar ik nog lekker heb gegeten voordat het programma van start ging.


Voor deze avond stond een gesprek gepland tussen twee succesvolle en erg leuke kookboekauteurs: Yvette van Boven en Janneke Vreugdenhil. Een volle gonzende zaal, gelijk aan het niveau bijenkorf-gezoem, zat al verwachtingsvol te wachten op de komst van Yvette. Janneke was al aanwezig, het was voor haar een thuiswedstrijd in haar woonplaats. Yvette liet helaas door de file nog wat langer op zich wachten, maar dat mocht de pret niet drukken.


Ze werd nog net niet met een staande ovatie onthaald toen ze met Marie aan de lijn haar intrede deed. Dat hondje Marie als een kleine diva groot publiek gewend is, bleek uit het feit dat ze rustig onder de tafel door trippelde en geen blaf aan ons besteedde ... wat een kleine schat!Yvette van Boven is (overigens niet alleen in Nederland) bekend/beroemd door haar succesvolle kookboeken, tv-programma's èn haar regelmatige bijdrage in diverse foodbladen. Dit jaar bracht ze, in samenwerking met haar man, fotograaf Oof Verschuren, maar liefst twee nieuwe kookboeken uit: Home Sweet Home en Home Sweet Home XMAS (Fontaine uitgevers).
Janneke Vreugdenhil, overigens niet minder bekend, mede door haar succesvolle boek Solofood, bracht onlangs Altijd Feest uit (Uitgeverij Podium). In dit boek neemt ze de kans waar om ons het vieren van het leven eigen te maken, zoals zij dat van huis uit meekreeg en nu voortzet met haar eigen kinderen. 
Dit toeval, dat beide dames simultaan een feestkookboek hebben uitgebracht, was genoeg aanleiding voor hen om een geanimeerd gesprek te voeren, waarbij ze elkaar ook vragen stelden. Het publiek smulde ervan en werd actief erbij betrokken. 

Een van de vragen uit het publiek was of er ook sprake is van plagiaat qua recepten, waarop het antwoord luidde: ja en nee. Ja, omdat er een grote online site actief is die letterlijk recepten kopieert en plaats, niet chique, zoals Yvette het netjes verwoordde. Nee, want als je vanuit een bestaand recept één of meer ingrediënten weglaat of vervangt, ontstaat er meteen een ander recept, waardoor er geen sprake meer is van plagiaat. Het is dus een dunne scheidslijn, waar verder niet moeilijk over kan worden gedaan. Feitelijk is alles al een keer bedacht en uitgevonden en geven auteurs er hun eigen twist aan.


Hun beider boeken zijn zonder ingewikkelde chef-achtige recepten, maar staan juist voor een stressvrij feest met heerlijk eten en drinken. De focus is gericht op voortijdig aan de slag om stress te voorkomen, waardoor je fijn kunt genieten met je gasten.

Na afloop, gevoelsmatig altijd veel te kort bij zulke gezellige bijeenkomsten, was er gelegenheid tot signeren, waar in grote getale enthousiast gebruik van werd gemaakt. U snapt dat ik deze kans niet aan me voorbij heb laten gaan, mijn recensie-exemplaren zijn nu voorzien van een bijzonder extraatje!

Ik schreef al eerder mijn recensies van Home Sweet Home, Home Sweet Home XMAS en Altijd Feest.

Ik ben blij dat het team van Paagman, onder leiding van Fabian Paagman, vaak zulke mooie avonden organiseert voor hun klanten. Dit mag best eens benadrukt worden, want ik geniet er iedere keer weer met volle teugen van, hartelijk dank hiervoor! Tot de volgende keer.

Shyama in Boekenland


2 opmerkingen: