woensdag 20 december 2017

CULIREVIEW ALTIJD FEEST - JANNEKE VREUGDENHIL / UITGEVERIJ PODIUMBij het lezen van Altijd Feest kun je je niet aan de indruk onttrekken dat Janneke Vreugdenhil haar achternaam bijzondere eer aan doet. Ze vertelt in geuren en kleuren hoe haar ouders werkelijk iedere gebeurtenis aangrepen, en overigens nog steeds doen, om het leven vreugdevol te vieren. Janneke zet deze traditie inmiddels vrolijk voort met haar twee zonen aan wie ze dit boek heeft opgedragen: 

 "Voor Tijn en Pep,
Clap along if you feel like a room without a roof."
                                                                            Pharell Williams 

Ze heeft het wilde feestgedruis overzichtelijk gekaderd en onderverdeeld in de vier seizoenen, waarin ze zelfs de meest sombere dag van het jaar, Blue Monday (de derde maandag in januari), een culi oppepper geeft met een Kloeke kaastosti. Deze bijzonder positieve instelling, vertaald in recepten, zie je ook in Rouwkost. En nee, het is geen tikfout, ze viert met het recept van haar oma's boterkoek diens (voorbije) leven. Hoe mooi om een dierbare op zo een persoonlijke manier te herdenken!


Dat Janneke ook oog heeft voor de multi-culturele samenleving in Nederland blijkt uit feestdagen als St. Patricksday, Oktoberfest, Suikerfeest, Rosj Hasjana, Divali etc., die ze met passende recepten heeft ingekleurd. Natuurlijk komen onze traditionele feestdagen als Sinterklaas, Kerst, Oud & Nieuw en Pasen ook aan bod, naast nog veel meer andere highlights. Daarnaast benoemt ze heel wat tussenfeestjes, haar 'eilandjes van geluk', denk aan Rokjesdag, Dierendag, een zomerse picknick, een mosselfestijn, een winterse stoof-es-in etc. Ook aan lekkere dranken en feesttaarten is aandacht besteed, onontbeerlijk bij feest!

Altijd Feest is Janneke's ode aan de bijzondere momenten in haar leven, boordevol lekkere en niet al te ingewikkelde recepten. Er kleeft geen cheffie-imago aan dit boek, integendeel, het is heel toegankelijk en laagdrempelig, perfect voor een grote doelgroep. Fijn dat er een leeslint in zit, handig om snel je favo recept te vinden. Met dit boek in de hand let niets je nog om jouw momenten te vieren met een gezellig eetfestijn. De kleurenfoto's in het boek dragen zeker bij tot inspiratie en zin in feest.

AUTEURSINFO
Janneke Vreugdenhil is een van de meest geliefde culinaire journalisten van Nederland. Haar columns en artikelen voor NRC Handelsblad zijn razend populair, niet in de laatste plaats vanwege haar aanstekelijke enthousiasme. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Podium haar kookboek Solo Food. Dit jaar volgde Altijd feest. Eerder verschenen van Janneke Vreugdenhil onder andere Eten enzo, Comfort Food en I love groente.

BOEKINFO
Altijd Feest - Janneke Vreugdenhil
Uitgeverij Podium
Genre Culinair / Kookboek 
Uitgave Hardcover, 288 pagina's / met kleurenfoto's incl. leeslint
November 2017


Geen opmerkingen:

Een reactie posten