vrijdag 15 december 2017

CULIREVIEW HOME SWEET HOME XMAS - YVETTE VAN BOVEN & OOF VERSCHUREN / FONTAINE UITGEVERS


Kerst staat voor mij gelijk aan huiselijke gezelligheid, waarbij lekker koken voor familie/vrienden een "must" is waar ik me met plezier in onderdompel in mijn keuken. En daar hoort beslist geen stress bij. Laat dit nu ook net de insteek zijn in het nieuwste boek Home Sweet Home XMAS van Yvette van Boven: een stressvrije kerst! En dat Yvette stressbestendig is, blijkt wel uit het feit dat ze dit jaar maar liefst twee kookboeken heeft uitgebracht, in nauwe samenwerking met haar man, fotograaf Oof Verschuren. Yvette heeft heel veel heerlijke en in eerste instantie best moeilijke recepten zodanig versimpeld, waardoor ook jij en ik thuis fijn aan de slag kunnen.

Haar ultieme tip: voorkom stress door eerder te beginnen, zodat je op het moment suprême, wanneer je gasten binnenkomen, er niet oververhit bijloopt. Als jij ontspannen bent, voelt je visite zich ook welkom, aldus Yvette in haar boek en in interviews. Om deze kalme staat te bereiken heeft ze tips en trucs en een heuse 'handy planlijst' samengesteld in dit boek.

Waarom een tweede Home Sweet Home boek, denk je wellicht. Nou, het zit zo, Yvette kreeg in de loop der jaren steeds meer vraag naar haar kerstrecepten, waarvan er een heleboel ook in diverse culinaire bladen zijn verschenen. Toen ze haar Ierse comfortkookboek Home Sweet Home schreef, dat iets eerder dan dit boek werd uitgebracht, kwam ze erachter hoe ontzettend veel kerstrecepten ze had om te bundelen. Home Sweet Home XMAS is dus een spontaan uitgroeisel , een dikke tak, van Home Sweet Home. Haar Ierse invloeden zijn ook in dit feestelijke kerstboek aanwezig, want, zo zegt Yvette: 'de Ieren en ik zijn flinke kerst- en feestvierders'.Ook dit boek staat vol mooie foto's van Oof en heel veel fraaie illustraties van Yvette. Deze vullen het boek met recepten en feiten en weetjes mooi aan, en zorgt naast lees- en kookplezier ook voor veel kijkplezier. Dit sterke duo brengt hun passie oog- en tongstrelend samen in woord en beeld! Tot mijn (tuttige) blijdschap heeft het boek maar liefst twee mooie leeslinten (in lichtblauw en rood). Een meerwaarde die, hoe klein ook, fijn werkt bij met name niet al te dunne kookboeken. 

De recepten lopen uiteen van een lekkere borrelhap tot aan complete menu's. Daarnaast volop kerstontstresstips (ook een mooi woord voor scrabble), een Handy planlijst zoals ik reeds noemde, dranken, en nog veel meer, inclusief twee handige registers: een op inhoud en een op ingrediënt & type gerecht. Zoals je van Yvette kunt verwachten is alles duidelijk uitgelegd en zijn de recepten daardoor voor iedere type kok geschikt, van thuiskok tot de meer ervaren chef.

Home Sweet Home XMAS is een volwaardig kerstkookboek, dat ik eigenlijk te leuk en te lekker vind om alleen met kerst uit te koken. Derhalve heb ik bedacht om na de kerstperiode nog spontaan leuke feestmomenten te verzinnen om er vaker uit te koken. Een dikke aanrader, net als Home Sweet Home en de andere kookboeken van Yvette. Maar deze aanbeveling is eigenlijk overbodig, want haar boeken vliegen over de toonbank in de (kook)boekhandel. Wees er dus snel bij om jouw exemplaar nog voor Kerst te bemachtigen! 

AUTEURSINFO
Yvette van Boven (Ierland, 1968) woont afwisselend in Amsterdam en Parijs. Ze is freelance foodstylist, receptuurschrijver en culinair redacteur. Ook illustreert ze voor bedrijven, voedselproducenten, boeken en tijdschriften. Haar werk verschijnt in bladen als delicious.,Volkskrant Magazine, Libelle, Bon Apétit en Red.Yvettes eerdere succesvolle Home Made verschenen in Engelse, Duitse en Franse vertaling en worden overladen met prijzen.

BOEKINFO
Home Sweet Home XMAS - Yvette van Boven
Uitgeverij Fontaine B.V.
Genre Culinair / Kookboek / Kerst
Uitgave Hardcover, 304 pagina's, Nederlandstalig
Kleurenfoto's door Oof Verschuren / Illustraties door Yvette van Boven
Verschenen oktober 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten