zondag 21 januari 2018

WORLD OF VEGGIES - MIRJAM LESLIE-PRINGLE / CARRERA OVERAMSTEL UITGEVERS


"Echt, vers, gezond, makkelijk en lekker vegetarisch eten. Producten die ons lichaam voeden, niet alleen maar vullen." Dit is het uitgangspunt van Mirjam Leslie-Pringle voor haar tweede vegetarische kookboek. Eerder bracht ze al bij uitgeverij Aerial Media Company haar eerste kookboek Veggie very much uit, die ik toen ook recenseerde. Een tijdje terug kreeg ik post vanuit Ibiza,  waar Mirjam met haar gezin en huisdieren woont. Ze stuurde hoogstpersoonlijk een exemplaar van haar tweede vegetarische kookboek World of Veggies! Ik heb een fijne culinaire wereldreis gemaakt tijdens het lezen van dit boek. 

Van de cover van World of Veggies straalt al meteen de vrolijke wereldreis af, die nog eens extra wordt versterkt door het mooie grafische design en het kleine rode vogeltje. De groene letters en stippellijn staan volgens mij symbool voor het vegetarische, alhoewel er ook nog veel meer kleurrijk eten aan bod komt in het boek. Hierin kun je, zoals de titel al verklapt, wereldgerechten verwachten die Mirjam van over de hele wereld heeft verzameld en gebundeld. Uiteraard is ieder recept door haar gekookt en ook nog eens proefondervindelijk getest door haar uitgebreide proefpanel bestaande uit al haar vrienden. "Als zij het kunnen, kun jij het ook"' aldus Mirjam.

Laat je dus nergens door weerhouden om de heerlijke voedzame  gerechten uit dit boek te bereiden. Ze zijn echt een bron van inspiratie om, zelfs voor de vlees- en visliefhebbers, vaker vegetarisch te koken! In 'Op de plank' staat een handig overzicht van wat je thuis op voorraad kunt hebben, want niets is zo vervelend als misgrijpen tijdens het koken. Verder is het boek onderverdeeld in Ontbijt, Lunch, Bites en Diner, met als afsluiter heerlijke zoete gerechten die als dessert -maar natuurlijk ook zomaar  (bij de koffie of als verwennerijtje)- niet te versmaden zijn.


De recepten lopen uiteen van lekkere oer-Hollandse wentelteefjes, Zweedse bosbessensoep (Blåbårssoppa), Spaanse Salmorejo uit Cordoba (lijkt enigszins op gazpacho, koude soep), Japanse Ramen (noedelsoep) tot aan de échte Israëlische Hummus, pittige pindasoep uit Suriname en nog veel, veel meer!

Als flexitariër kan ik uitstekend aan de slag met dit boek, fijn om zoveel keus te hebben. Het is verrassend hoeveel variatie er is op vegetarisch gebied. En dan heeft Mirjam nog maar een greep gedaan uit de hoeveelheid klassieke vegetarische recepten die er wereldwijd zijn. Met dit boek haal je dus al een lekker deel van de culinaire vegetarische wereld in huis en op je bord!

Een origineel en erg leuk detail is dat onder ieder recept een tekst in de taal en het gangbare alfabet (bijv. Arabische tekens of Sanskriet) van het betreffende land staat.

Het mooie boek is verder voorzien van een Receptenindex en Ingrediëntenregister. Een leeslint, dat hier ontbreekt, zou wel handig zijn geweest.

AUTEURSINFO
Haar grootste interesses zijn gezonde (vegetarische) voeding en het bedenken en fotograferen van recepten. Voor haar blog Veggie Very Much, besloot Mirjam Leslie Pringle aantrekkelijke vegetarische recepten te ontwikkelen die voor iedereen makkelijk te maken zijn en laten zien dat je waanzinnig lekker kan koken zonder vlees of vis! Mirjam is fotografe en schrijfster en woont en werkt met haar gezin en dieren op Ibiza. Ze raakte geïnspireerd door de good food-trend; echt, vers, gezond en fris vegetarisch eten, maar boven alles ook simpel om te maken. Ze schreef eerder het boek Veggie Very Much

BOEKINFO
World of Veggies - Mirjam Leslie-Pringle
Uitgeverij Carrera, een imprint van Overamstel Uitgevers
Genre: Kookboek / Culinair / Vegetarisch
Uitgave Gebonden, hardcover, 256 Blz.
Verschenen augustus 2017
ISBN 9789048839414
Geen opmerkingen:

Een reactie posten