donderdag 14 december 2017

CULIREVIEW PANNENKOEKDAG - CLAUDIA WILLEKES & GEERTJE TENSEN / KOSMOS UITGEVERSTijdens de afgelopen kookboekenweek (in november 2017) ontmoette ik tijdens het kookboeken-event van boekhandel Paagman in Den Haag de makers/bedenkers van dit leuke Pannenkoekdag-kookboek. Claudia Willekes en Geertje Tensen zijn twee bevlogen dames die met veel flair en enthousiasme vertelden over hun mooie themaboek. Ze hadden zelfs een heuse pannenkoekenproeverij voor de gasten in de boekhandel.


Wie denkt dat pannenkoeken ongezond zijn kent vast alleen die van witte bloem met stroop en poedersuiker, aldus Claudia en Geertje . Derhalve laten ze zien dat het ook anders kan, met een assortiment verantwoorde en lekkere zoete en hartige recepten, waar je zonder zorgen vaker van kunt genieten. Want zeg nou zelf, bijna iedereen, jong en oud, lust pannenkoeken.


Zelfs de prille beginners kunnen leren bakken met dit boek, want vanuit de basisrecepten krijg je de juiste instructies hoe je een pannenkoek bakt, warm houdt en kunt bewaren. 

Leuk feitje/weetje:
"De eerste pannenkoeken at men al in de twaalfde eeuw. Elk land heeft zijn eigen pannenkoek. En ik elk land eten ze hem weer anders: opgerold, dichtgevouwen, met de handen, dichtgeknoopt of in kleine stukjes gesneden. Nederlanders eten hem het liefst opgerold."

Dat pannenkoeken niet saai hoeven te zijn, bewijzen de dames met de keuze uit maar liefst zeventien meelsoorten, variĆ«rend tussen volkorenmeel, meergranenmeel, tot aan wel 10 soorten glutenvrijmeel. Daarnaast zijn er alternatieven voor zoete smaken in de vorm van honing of compote. Pannenkoeken kun je op elke dag van de week eten, er is, zoals ik reeds aanhaalde, volop keuze tussen zowel zoete als hartige recepten voor bij het ontbijt, lunch, diner of welk moment dan ook dat je er trek in hebt. Kies maar hoe en wanneer jij graag je pannenkoek eet! Daar blijft het overigens niet bij, want in het hoofdstuk 'Toetjes & Feest' kijk je je ogen uit naar wat er nog meer aan fraais en lekkers mogelijk is met pannenkoeken als traktatie/verwennerij. 

Ik vind dit themaboek een mooie aanvulling voor pannenkoekliefhebbers, en al helemaal wanneer je kinderen hebt. Het enige probleem dat dit boek met zich brengt, is wellicht enige keuzestress ... alles ziet er lekker en aantrekkelijk uit. Een mooie reden om dit boek prominent op je aanrecht te laten liggen, het wordt gewoon vaak bakken, proeven en genieten. Bak ze!

Extra:
. handige/belangrijke opmerkingen voor een goed bakresultaat;
. alfabetisch register voor het snel en makkelijk zoeken.

Tip:
Ook erg leuk om cadeau te geven met Kerst, een verjaardag of zomaar, want geven is altijd leuk! Net als samen pannenkoeken eten, hmmmm ...

BOEKINFO
Pannenkoekdag Claudia Willekes & Geertje Tensen
Uitgeverij Kosmos 
Genre Culinair / Kookboek 
UITGAVE Hardcover, 160 pagina's met Kleurenfoto's
Nederlandstalig
Verschenen oktober 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten