dinsdag 5 december 2017

CULIREVIEW BASICS TOT BRILLIANCE - DONNA HAY / UITGEVERIJ UNIEBOEK | HETSPECTRUM


Ik ben dol op de kookboeken en tv-programma's van Donna Hay,  Australië's favoriete thuiskok en een internationaal fenomeen in de food-wereld. Ze staat bekend om haar toegankelijke, seizoensgebonden receptuur en de herkenbare stijlvolle, smakelijke fotografie en foodstyling. Had ik al gezegd dat ik dol op haar ben?

Ik ben super enthousiast over haar nieuwe vuistdikke boek Basics to Brilliance, waarin ze haar lezers meeneemt in haar sfeervolle culinaire wereld, die waanzinnig aantrekkelijk is vastgelegd door fotograaf William Meppen. Haar uitgangspunt met dit boek is om eerst de basis onder de knie te krijgen, alvorens te bloeien met slimme variaties om je repertoire te laten groeien. Dit gegeven maakt Basics to Brillance geschikt voor koks van verschillend niveau, van de beginner tot de meer gevorderde. Wees dus niet bang om te (leren) koken, ook jij kunt het!

SFEERIMPRESSIE HARTIG
Basics to Brilliance is overzichtelijk ingedeeld in drie hoofdstukken: Hartig, Onmisbaar en Zoet, waardoor je je menu eventueel makkelijk kunt opbouwen met een hoofdgerecht, bijgerechtjes en een verrukkelijk dessert. Verder heeft Donna het boek aangevuld met een uitgebreide verklarende Woordenlijst + Alfabetisch Register. Een leeslint ontbreekt helaas, persoonlijk vind ik het bij zo'n dikke pil wel handig werken.

De hartige recepten lopen uiteen van vlees-, vis-, groente-/pasta- en rijstgerechten. Onmisbaar zijn de salsa's, dressings, pesto, jus, sauzen en het werken met boter en eieren. Bij de zoete gerechten staat een recept voor 'meringuebeslag dat altijd lukt', dus niets belet ons nog om straks met kerst een perfecte pavlova met room- en fruittopping op tafel te toveren!

SFEERIMPRESSIE ZOET

Ik vind het altijd heel prettig wanneer de benodigde ingrediënten makkelijk verkrijgbaar zijn, zonder daarvoor stad of land af te moeten lopen. Zoals ik kan beoordelen (b)lijken de ingrediënten goed verkrijgbaar en daar waar ze niet in de reguliere supermarkt te vinden zijn moet het zeker lukken in de Toko en/of Turkse winkels, een hele geruststelling.

Verder is er achter in het boek ook ruim aandacht voor de basisingrediënten en te gebruiken keukengerei, wel zo handig voor met name de beginners in de culiwereld. Daarnaast geeft ze duidelijke uitleg over internationale maten, met tips voor het rekenen in vast en vloeibaar, hoe je precies op maat moet werken, de oventemperatuur, het gebruik van boter en eieren en het omrekenen van Engelse cups naar grammen. Het is echt van belang om, met name als beginnende thuischef, deze essentiële informatie goed tot je te nemen voordat je aan de slag gaat. Goed voorbereid is het halve werk, zeg ik altijd maar.

Rest mij nog je plezier te wensen bij het kiezen van een lekker recept, of meerdere, de boodschappen te doen en onbevreesd je keuken in te gaan, want met dit boek op je aanrecht doe je het niet alleen. Donna begeleidt je stap voor stap middels haar recepten:
"Ik wil je bij de hand nemen en je van Basics to Brilliance brengen in de keuken." 

Happy cooking!


AUTEURSINFO
Deze dame is compleet verweven met haar passie voor koken, receptuur en kookboeken, blijkens haar duizendpoot-achtige activiteiten in de culinaire wereld. Er zijn van haar 25 boeken wereldwijd al meer dan 6 miljoen exemplaren verkocht, waaronder de meest recente Fresh and Light (2012), The New Classics (2013), The New Easy (2014) en Life in Balance (2015). Haar tv-kookshows, incl. een nieuwe achtdelige serie gebaseerd op basics to brilliance, worden in meer dan 17 landen enthousiast bekeken door haar volgers.

Daarnaast is Donna uitgever van  haar Donna Hay-magazine en is ze de bedenker van de nummer één tijdschriften-iPad-app in Australië. Ze schrijft ook nog veelgelezen colums voor de zondagse kranten in Australië en is de ontwerper van de Donna Hay Royal Doulton collection met o.a. keuken-, kook- en decoratiebenodigheden. Tevens wordt haar voedingslijn verkocht in supermarkten in heel Australië. Alsof dat allemaal niet genoeg is, is ze ook moeder van twee fantastische zoons. Wil je meer over haar lezen, zien en kopen? Bezoek dan haar site en webwinkel via donnahay.com

BOEKINFO
basics to BRILLIANCE
Uitgever Unieboek| Het Spectrum
Nederlandse vertaling door Esther van Buuren
Uitgave Hardcover met kleurenfoto's, 400 pagina's
Genre Kookboek, Culinair
Prijs €35,-
Verschenen september 2017Geen opmerkingen:

Een reactie posten