dinsdag 13 november 2018

SFEERIMPRESSIE 'HET GOUDEN KOOKBOEK' 2018 - CPNB, JANNY VAN DER HEIJDEN, JONAH FREUD, GIJS STAVERMAN, PAUL DE LEEUW, e.a.


Lieve lezers,

De maand november staat dit jaar geheel in het teken van eten! Te beginnen met de avond van Het Gouden Kookboek, georganiseerd door de Stichting CPNB, op 9 november jl., alwaar in de Amsterdamse Klaproos de prijsuitreiking plaatsvond voor het beste oorspronkelijke Nederlandstalige kookboek van het voorgaande jaar. Na deze avond startte meteen de Kookboekenweek, die van 10 t/m 17 november duurt en waar je bij besteding vanaf €19,50 aan kookboeken in de (kook)boekhandel het Kookboekenweekgeschenk cadeau krijgt.

Afbeeldingsresultaat voor kookboekenweekgeschenk paul de leeuw

Dit jaar is het uit de pen van Paul de Leeuw, die zichzelf gekscherend 'kiloknaller' noemt en met plezier schreef aan Smaakmaker: 'Bij wie crème fraîche in de aders vloeit'. Niet zelden roepen zijn kinderen 'Pap, hou je aan het recept!' Zelf zegt hij: "Kookboeken zijn voor velen een droom of een uitkomst, voor anderen een gids en voor mij vaak een uitgangspunt. Om daarna gecorrigeerd te worden. Maar altijd een genot om in te lezen en uit te koken!"
Gijs Staverman opende de avond en liet ons via een filmpje kijken en luisteren naar Paul de Leeuw, die helaas verhinderd was, maar daardoor niet minder enthousiast klonk.


Waar moet een goed kookboek aan voldoen? Janny van der Heijden en Jonah Freud zijn het er unaniem over eens dat de recepten moeten kloppen èn dat ze goed (na) te maken zijn thuis. Daarnaast wil het oog ook wat, dus een mooie styling en fotografie bieden een meerwaarde. Je moet meteen verleid worden om het boek op te pakken en te willen hebben! 

Beide dames zaten overigens in de vakjury: 
Janny van der Heijden (culinair publiciste en voorzitter), Jonah Freud (de Kookboekhandel en Parool), Daan van der Valk (Boekhandel H. de Vries), Ronald Giphart (schrijver en culinair journalist) en Makkie Mulder (voormalig hoofdredactrice Delicious).

Samen kwamen ze tot de nominatie van de volgende vijf kookboeken die 'streden' om Het Gouden Kookboek 2018:

De 5 genomineerde boeken
Janny van der Heijden vertelde van elk genomineerd boek wat de jury er van vond en sprak daarna de verlossende woorden uit: 

TLV van Jigal Krant wint
Het Gouden Kookboek 2018! 


De jury over TLV c.q. Jigal Krant: 
"Neem dit boek ter hand en je wilt vrienden uitnodigen, koken, uitproberen, of nee sterker nog: direct afreizen naar Tel Aviv, en het ter plekke proeven en ingrediënten mee terug nemen. TLV is het eerste kookboek van Jigal Krant, die zelf vóór publicatie beweerde niet te kunnen koken. Dat kan hij dus wel! En recepten opschrijven kan hij ook! En stad en land afreizen om iedereen deelgenoot te maken van deze heerlijke keuken doet hij ook! Enthousiasmerend en overheerlijk."Het zou voorzienigheid kunnen zijn, of hij was op alle scenario's voorbereid, maar Jigal toverde spontaan flessen Arak tevoorschijn, inclusief shotglaasjes. Samen met het voltallige publiek brachten we een welgemeende l'chaim in koor uit en sloegen de anijsdrank achterover. Overigens sterk spul, die Arak!Eerder dit jaar kookte ik bij Esther's Cookery in Amsterdam met een aantal collega recensenten en onder de bezielende leiding van Jigal uit TLV (Link naar verslag). Het was voor mij, toen nog onbekend met Israëlisch eten, op shoarma na, een geweldige culinaire ervaring met verrukkelijke smaakexplosies. Ik ben ook absoluut niet verbaasd dat juist hij deze mooie culinaire prijs heeft gewonnen.  


Zoals ik eerder vermelde in dit bericht staat november in het teken van eten! Dit blijft zeker niet onopgemerkt, met het thema Voeding van Nederland Leest, de grootste bibliotheekcampagne van Nederland, met vijf subthema's: Koken, Cultuur, Lifestyle, Gezondheid  Voedingstechnologie en Milieu. Het subthema 'koken' sluit mooi aan bij de Kookboekenweek. 

Verder staat voor aanstaande vrijdag de uitreiking van de Johannes van Damprijs op het programma, die is gewonnen door de Amerikaanse Alice Waters (1944). Zij is volgens de jury een van de invloedrijkste chefs van de Verenigde Staten. De dag erna, op 17 november, vindt het Foodiefestival plaats. Ik heb voor beide dagen een uitnodiging en kijk er nu al naar uit.

Afbeeldingsresultaat voor kookboekenweek gouden kookboek
Ik hoop dat jullie ook volop kunnen genieten van deze Kookboekenweek, want er zijn veel leuke culinaire activiteiten bij kookwinkels, boekhandels, bibliotheken, warenhuizen, restaurants en kookstudio's. Raadpleeg social media of internet voor de agenda's van betreffende winkels en bibliotheken bij jou in de buurt. Succes en een smakelijke week gewenst!

Shyama in BoekenlandGeen opmerkingen:

Een reactie posten