woensdag 14 november 2018

CULIREVIEW & BOEKPRESENTATIE COUSCOUS - NADIA ZEROUALI & SAMIRA DAHMANI / NIJGH & VAN DITMAR / NIJGH CUISINE


Op 5 nov. jl. vond  in Amsterdam de feestelijke presentatie plaats van het kookboek Couscous, uitgebracht door Nijgh Cuisine, de culinaire tak van Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. De auteurs Nadia en Samira hadden bij hun eerste ontmoeting meteen een klik en waren unaniem over twee belangrijke zaken in het leven: hun Marokkaanse roots en hun enthousiasme over de couscous van hun moeders.



Nadia Zerouali maakte eerder zeer succesvolle kookboeken met Merijn Tol, waaronder Souq en Onder de Mediterrane zon. Tevens levert ze een culinaire bijdrage aan het tv-programma Binnenste Buiten, waar ik graag naar kijk. 
Samira Dahmani  is eigenaresse van o.a. Strong Food en Wellness 1926. In 2017 richtte zij samen met Nadia de Couscousbar op in Amsterdam-Oost, Javastraat 30. Inmiddels is er ook een Couscousbar in het gebouw van de Technische Universiteit (TU) Delft. Het is een droom die uitgekomen is voor Nadia en Samira. 

Dit themakookboek Couscous is gebaseerd op de lekkerste gerechten van de Couscousbar, en dat zijn er nogal wat. Diverse soorten couscous met dito recepten, zowel zoet als hartig, staan in het boek, waardoor je nu ook thuis de heerlijke gerechten kunt bereiden.



Nadia vertelde tijdens de presentatie dat je bij het bereiden van couscous niet bang moet zijn om je handen te branden. Dit heeft ermee te maken dat de couscous niet alleen enkele malen wordt gestoomd, maar ook met de blote handen los gewreven wordt. 



Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Janny van der Heijden (culinair publiciste). Haar quote op het boek "Zoet of hartig, grote korrel of kleine: Zó wil je couscous elke dag". 

Ik was voorheen geen fan van dit product, nadat ik het thuis een keer maakte volgens de bereidingswijze op de supermarktverpakking: in een schaal met kokend water erbij, laten wellen en losroeren ... dus fout!


In het boek wordt duidelijk uiteengezet, met foto's, hoe je het heerlijke resultaat uit hun Couscousbar thuis kunt benaderen. Hartige en zoete gerechten, wel tien soorten couscous, salades en Marokkaanse soepen, toetjes, drankjes en zoet staan er allemaal in. Ook interessant is om te lezen over de wereld van couscous. 

Tijdens de presentatie liep de Couscousbar snel vol met hun familie, vrienden en andere genodigden. Het was een groot gastvrij feest, Marokkanen weten te feesten en leggen hun gasten graag in de watten. Er was een overvloed aan eten en non-alcoholische dranken, iedereen kon zich tegoed doen aan al het lekkers.

Deze gastvrijheid staat symbool voor de Couscousbar, waar een team van mama's al stomend, roerend en kokend elke dag weer de verrukkelijkste gerechten vol verse producten staan te bereiden. Nadia heeft zowel familierecepten als inspirerende ideeën ingebracht voor nieuwe couscoustradities. 

De moeder van Samira, Mama Rabia, leert ons in het boek hoe ook wij couscous het beste kunnen stomen. Ik waag binnenkort letterlijk een stoomcursus in mijn Haagse keuken.

Er hangt een heerlijke ongedwongen energie in de Couscousbar waardoor het heel laagdrempelig is om daar een hapje te eten of af te halen. Deze easy-going sfeer is niet alleen fijn voor de gasten, maar ook voor het bijzonder klantvriendelijke team dat daar werkzaam is. Ze zijn in ieder geval aardig op weg hun missie te realiseren, en die is om couscous toegankelijk te maken voor iedereen, mèt behoud van de rijke tradities en het cultureel erfgoed waar couscous ook voor staat. 

X Cous!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten