donderdag 22 november 2018

JOHANNESVANDAMPRIJS ALICE WATERS / CHEZ PANISSE / KOOKBOEKENWEEK2018 / UvA / CPNB


In de prachtige ambiance van de monumentale Oude Lutherse Kerk, tevens aula van de Universiteit van Amsterdam, vond in de staart van de Kookboekenweek 2018 de uitreiking plaats van de Johannes van Damprijs: 'een internationale oeuvreprijs voor een persoon die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de internationale gastronomie.'

De eer viel dit jaar te beurt aan de Amerikaanse chef, auteur en voedselactiviste Alice Waters, vanwege haar bijdrage aan de ontwikkeling van de gastronomie, en werd door de Universiteit van Amsterdam toepasselijk uitgereikt in de Kookboekenweek. Voorzitter van de jury Louise Fresco: “Met haar restaurant, en haar projecten, zoals The Edible Schoolyard, heeft Alice Waters velen, jong en oud, in de VS en daarbuiten bewust gemaakt van het belang van de kwaliteit van voedsel en een directe relatie met de herkomst van voedsel.”


Bijzonder is ook dat een van haar kookboeken, die in originele Engelse versie tweedelig is, nu in Nederlandse vertaling is uitgebracht in 1 overzichtelijk boek vol feitjes, weetjes en last but not least haar heerlijke recepten die prima thuis na te maken zijn. (Nijgh & Van Ditmar) 


Jeroen Thijssen, auteur van de onlangs verschenen biografie over Johannes van Dam (9 oktober 1946 - 18 september 2013; een Neder-landse culinaire journalist) vertelde wat anekdotes die hij in de biografie heeft verwerkt. Frappant dat juist hij deze biografie heeft geschreven, want hij had ooit een niet zo prettige ervaring met Van Dam tijdens een presentatie van zijn boek. Dat Van Dam zowel geliefd als gehaat was in de Amsterdamse restaurantscene is publiek geheim.


Sfeerimpressie tijdens de uitreiking
Alice Waters vertelde over haar jarenlange gepassioneerde inzet in de gastronomie. Deze erkenning in de vorm van de Johannes van Damprijs emotioneerde haar zichtbaar. Het is duidelijk dat het bij deze lieve dame niet gaat om de roem, maar om haar missie. 

Na afloop van de plechtigheden was er een gezellige borrel in het gebouw van de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, met heerlijke hapjes en natuurlijk een glaasje wijn!


Sfeerimpressie borrel
De dag erna vond het Foodiefestival plaats in laatstgenoemd gebouw, waar ik weer van de partij was. Het verslagje met veel mooie foto's zie je hier.

De Johannes van Damprijs 2017 wordt ondersteund door Het Huizinga Instituut, Hotel de l’Europe, Stichting Gastronomische Bibliotheek, CPNB, Amsterdam School for Historical Studies, Nijgh Cuisine, Pitch PR, Fontaine Uitgevers, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, Carrera culinair, Cormet, Slow Food Amsterdam en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten