woensdag 28 november 2018

CULIREVIEW HARTSTIKKE MEDITERRAAN - JANSEN & JANSEN / FONTAINE UITGEVERS


De zussen Annemieke en Janine Jansen schreven eerder al een mooi kookboek, Hartstikke Lekker. Ze hebben onlangs hun tweede kookboek gelanceerd, Hartstikke Mediterraan, een medisch verantwoord boek waarin de door mij zo geliefde mediterraanse keuken centraal staat. 


Annemiek is werkzaam als cardioloog in het Groene Hart zieken-huis in Gouda en is derhalve dagelijks bezig met gezondheid en voeding. Janine is zelfstandig grafisch vormgever, (food)fotograaf en kok. De vrolijk ogende dames zijn zich al sinds hun jeugd bewust van het effect van gezonde voeding op het menselijk lichaam. 


Foto uit Hartstikke Mediterraan
Bij heerlijk eten maken we doorgaans niet zo snel de vergelijking met verantwoord eten. Dat dit uitstekend samengaat bewijzen de zussen met hun (h)eerlijke pure en gezonde recepten waarbij ze, naast  tal van wetenschappelijk onderbouwde feiten en weetjes, ook hebben vermeld  hoeveel onverzadigd en verzadigd vet, suiker en zout erin zit. Hartstikke Mediterraan is geschikt voor iedereen die van lekker eten houdt en fit en gezond wil leven, en al helemaal voor hen die een aangepast dieet (moeten) volgen wegens bijvoorbeeld een hart- of nieraandoening of diabetes. Naast bewegen is deze voedingswijze bij uitstek geschikt ter verbetering van de gezondheid of ter voorkoming van genoemde klachten.

De zussen gaan bij hun receptuur uit van pure en verse producten, gebaseerd op het 'less is more' principe: kwaliteit boven kwantiteit! Ze hebben niet alleen hun eigen recepten gebruikt, maar zich ook laten inspireren door toonaangevende chefs/kookboekauteurs zoals Claudia Roden, de oermoeder van de mediterrane keuken. 

Bij hun oerb(r)oer Maarten kunnen ze terecht voor verantwoord vlees. Leuk om over hem en zijn gezin (met een drieling!) te lezen en de foto's te bewonderen. Er staan over het algemeen veel mooie kleurenfoto's in het boek, heel sfeervol en uitnodigend

De overzichtelijke indeling maakt het lezen prettig, na de inleiding lees je over basisingrediënten; zuivel & eieren; vlees & vis; groentes; kruiden & specerijen; zaden, granen, peulvruchten & noten; deeg & beslag en fruit & zoet. Achterin het boek staat behalve een register ook nog een lijst met inhouds-berekeningen, handig om kcal etc. te bepalen per gerecht.Bij ieder recept staat een leuke toepasselijke tekst/quote, zoals bijv. die van Yotam Ottolenghi bij de Gevulde tomaten:
'Het verschil tussen een fletse en een lekkere tomaat is enorm, ongeveer zoals het verschil tussen een sneetje gewoon witbrood en knapperig, heerlijk geurend zuurdesembrood.' Ik vind zulke toevoegingen erg leuk om te lezen, het maakt de beleving van dit boek dynamischer.

Met Hartstikke Mediterraan wordt gezond koken een feestje, en is door de eenvoud en geweldige smaken goed vol te houden. De auteurs zien dit boek als een leidraad om lichamelijke klachten op latere leeftijd te voorkomen! Een beter uitgangspunt voor zo'n prachtig boek met dito recepten kan ik niet bedenken.


Tip: mooi kado voor Sint en/of Kerst.

BOEKINFO
Hartstikke Mediteraan 
Annemieke & Janine Jansen
Uitgever Fontaine 
Genre Kookboek / Mediterraans / Gezondheid
Uitgave Hardcover, 304 pagina's
ISBN 9789059568686

Prijs €24,99


Geen opmerkingen:

Een reactie posten