woensdag 7 november 2018

CULIREVIEW WINTERKOST - JEROEN MEUS / UITG. ANGÈLE - STANDAARDUITGEVERIJ NV / NEW BOOK COLLECTIVE


Echt gekookt eten, dat is waar Jeroen Meus van houdt. Hiermee heeft hij meteen mijn aandacht, want ik geef niks om slappe liflafjes die gekunsteld op borden pronken, maar kies voor goed eten waar je lekker veel energie van krijgt. Elk seizoen heeft zo zijn/haar charme, en Winterkost doet me spontaan verlangen naar knusse winterdagen met een gezellig knappend haardvuur en pruttelende pannen op het fornuis! 

Vlaanderens bekende tv-kok haalt derhalve in zijn voorwoord warme jeugdherinneringen op aan koude winters en het echte eten dat zijn moeder voor hem en zijn broers kookte. Het is duidelijk dat ook hij niet van liflafjes houdt, de stevige culinaire verwennerij van zijn mama heeft duidelijk de toon gezet waar hij in Winterkost op voortborduurt.

Met maar liefst 75 recepten stoomt hij ons klaar om bovenal lekker comfortabel van goed eten te genieten in de winter, van Ontbijt en Brunches, Lunches, Koffieklets tot aan het Diner. De mooie kleurenfoto's spreken behoorlijk tot de verbeelding en doen me terstond watertanden. Begin de dag bijv. met de stevige Havermoutpannenkoeken met stroop en druiven, of een Omelet met worstjes, spinazie en kaas of een variant  met tomaat spek en kaas, Verloren brood (in Nederland bekend als Wentelteefje), Indiaas roerei met toast en ga zo maar door ... de keuze is reuze. 

Met het vorderen van de dag worden de gerechten alleen maar steviger en spannender, denk aan geurige Harira (Marokkaanse soep), exotisch Indiaas streetfood als bhaji's met uienchutney, Winterse Minestrone, Nasi goreng met krab, Kippenvinken met vergeten bladgroenten als warmoes (snijbiet), Moussaka, spruitjes in een spannende salade met bulghur, en ga zo maar door. 

Ik vind Winterkost een mooie aanwinst voor iedere foodie om, juist in de koude maanden, extra goed voor jezelf en je medemens te zorgen met echt gekookt eten. Het alfabetische Register achter in het boek vergemakkelijkt het zoeken naar recepten, die duidelijk zijn weergegeven en op 4 personen zijn berekend. Het spreekt voor zich dat het bij meerdere eters dus alleen een kwestie is van evenredig vermeerderen van de ingrediënten. Start deze winter met 'echt koken' en geniet ervan. Bon Appétit!

BOEKINFO
Winterkost - Jeroen Meus
Uitgeverij Manteau 
Genre Culinair
Uitgave Paperback, 240
Verschijningsdatum: 10 oktober 2018 
ISBN 9789022335611
Prijs €19,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten