zaterdag 7 oktober 2017

CULIREVIEW BARCELONA - STEPHAN MITSCH (Foto's ARNOLD PÖSCHL) / UITGEVERIJ GOOD COOKBarcelona, de grootste stad van Catalonië, werd voor de zomerspelen van 1992 nog prachtig bezongen door Freddy Mercury en de Spaanse operazangers Montserrat Caballé. Ter ere van deze spelen werd de stad gerestaureerd met nieuwe infrastructuur, een nieuw vliegveld en zelfs hele nieuwe wijken. Dit heeft als trekpleister gefungeerd voor toeristen, die naast kunst en bezienswaardigheden volop komen genieten van de Spaanse/Catalaanse keuken.

En dit is dan ook de inspiratie geweest voor het maken van dit boek door de van oorsprong Duitse Stephan Mitsch, die reeds vijftien jaar in Barcelona woont en werkt. Hij zegt begeesterd: "het paradijs bestaat niet. God woont hier!"

Dit paradijs wordt de laatste tijd helaas geteisterd door aanslagen en demonstraties, maar daar houden we ons bij dit boek niet mee bezig. We duiken in de verrukkelijke keuken die Mitsch aan ons openbaart, waarbij de prachtige kleurenfoto's van Arnold Pöschl je doen watertanden.

Zoals te verwachten in de Spaanse keuken en restaurants begint dit boek met tapas, voorheen een hapje bij de borrel maar inmiddels wereldwijd uitgegroeid tot een breed assortiment heerlijke hartige lekkernijen, waarin tapasbars en tapasrestaurants tegenwoordig grossieren. Ik moet bekennen dat ik totaal verslingerd ben aan tapas en acute trek krijg bij de foto's en recepten van o.a. gehaktballetjes met erwten, gamba's in knoflooksaus, kroketjes met paddenstoelen, de beroemde patatas bravas en nog veel meer!

Een impressie van de  heerlijke gerechten en de foto's van Arnold Pöschl
Van daaruit komen de hoofdgerechten aan bod, waarbij o.a. artisjokken en aardappels in witte wijn, zeeduivel op zeemanswijze, kikkererwten met tapijtschelpen en diverse recepten met stokvis. Zoals je kunt verwachten bij een plaats dicht aan zee, staan er veel lekkere recepten met verse vis en schaal-/schelpdieren in dit boek. Lekkere, bekende en minder bekende desserts (crema catalana kennen we denk ik allemaal wel) en passende dorstlessers zijn niet vergeten door Mitsch, die verleidt met zijn alcoholische en non-alcoholische drankjes. Geflambeerde rumkoffie, Sangria met Cava, Mojito zonder alcohol ... klinkt toch heerlijk?!

Met basisrecepten voor o.a. het maken van aioli, romescosaus en korte verhalen met informatie over tapas en de markten is er naast de uitgebreide recepten voldoende te lezen, terwijl de mooie sfeervolle foto's je doen verlangen naar een stedentrip. 

Op naar Barcelona ... in mijn keuken! 


Veel kook- en leesplezier.


BOEKINFO
Barcelona - Stephan Mitsch
Uitgeverij Good Cook
Genre Culinair / Kookboek
Uitgave Hardcover met kleurenfoto's
Verschenen 2017

Geen opmerkingen:

Een reactie posten