dinsdag 17 oktober 2017

VERSLAG BOEKPRESENTATIE incl. REVIEW WIJNGIDS ALLEEN VOOR VROUWEN - JANNA RIJPMA-MEPPELINK


Wie is Janna Rijpma-Meppelink?
Janna is vinoloog, wijnschrijver, wijnconsultant en Nederlands enige gastro-entertainer. Zij schreef onder andere vier edities van de succesvolle Wijngids voor het zakenleven. Haar wijnverhalen en columns zijn jarenlang gepubliceerd in De Telegraaf en in diverse lifestylebladen. Ze geeft workshops en masterclasses in binnen- en buitenland. Tevens heeft zij een methode ontwikkeld waarmee wij onze zintuigen nog beter kunnen gebruiken, N.O.M.O.H. genaamd.


Inmiddels is haar nieuwste boek, Wijngids alleen voor vrouwen, te koop. Afgelopen donderdag 12 oktober vond de feestelijke boeklancering plaats bij haar uitgever Prometheus in Amsterdam. 

Uitgever Mai Spijkers was helaas afwezig vanwege zijn bezoek aan de jaarlijkse Frankfurter Buchmesse, en zodoende viel de eer voor een  welkomstbabbel aan Jan van Helden (publiciteit). Hij vertelde dat Mai nu gezegd zou hebben: "voor u staat een trotse uitgever!" 


Jan was plaats-vervangend trots en vertelde over het aan-stekelijke enthousiasme van Janna bij de totstandkoming van haar boek, en hoe ze deze avond tot in de puntjes heeft georganiseerd.Ze heeft een flinke groep mensen bij elkaar gekregen èn gezorgd voor een verscheidenheid aan wijn. Even was er lichte paniek toen de 'bitterballenman' de dag ervoor annuleerde, maar Janna loste dit snel op door voor paté en kaviaar te zorgen, met champagne!


Terwijl we genoten van de wijn/champagne en hapjes vertelde ze leuke anekdotes over haar ervaringen in de wijnwereld. Zo kwam ze twintig jaar geleden als nieuwbakken vinoloog in Libanon tussen alleen maar mannen bij een wijnboer, waarbij ze volkomen werd genegeerd. Toen ze opeens een nogal interessante vraag stelde hoe het met de fermentatie en de pitjes zat, stond ze in ene in het middelpunt en hadden de mannen het nakijken. Ze kreeg zelfs een baan aangeboden, maar daar bedankte ze voor. Gelukkig maar, anders had ze nu niet hier in Amsterdam gestaan.  

Ze begon negen maanden geleden met dit boek. Het was een heuse bevalling, waar ze heel trots op is. Het is gericht op vrouwen, maar, zei ze verzuchtend, tot ieders hilariteit: 'Oh mannen, oh mannen, ik heb u zo lief!' Laat dit dus absoluut geen issue zijn tussen haar en jullie, beste heren ;-)
"De gemiddelde vrouw heeft een betere neus, tong en gehemelte dan de man. Zonde dat we ons met zo’n oertalent als het om wijn gaat nog steeds vaak laten leiden door de man. Kiezen, kopen, schenken, proeven, we kunnen het heel goed zelf."


In deze wijngids, vol tips en handigheden, hanteert ze haar methode N.O.M.O.H.: Neus, Ogen, Mond, Oren en Handen. Al deze zintuigen, in combinatie met je hand waarmee je je glas vasthoudt en de wijn rondwalst, dragen bij aan de complete smaakbeleving en wijngenot. De functie van neus, oog en mond is logisch bij wijn, maar ik hoor je nu denken: 'wat heeft het oor hiermee te maken'? Welnu, Janna heeft voor een optimale samenvloeiing van de zintuigen naast menusuggesties ook muzieknummers vermeld die geacht worden de sfeer en beleving te completeren. 

Naast witte-, rosé- en rode wijn heeft ze ook aandacht voor de mousserende wijnen. Per wijn word je meegenomen in de wereld achter het etiket op de fles, met boeiende uitleg over het wijnhuis/-domein, de toegepaste druivensoort(en) en allerhande wetenswaardigheden. Janna schrijft in een zeer prettige vertelstijl met een heerlijk gevoel voor humor, waarbij haar eigen ervaringen vloeiend zijn verweven. Dit maakt dat je deze wijngids als een verhaalboek leest en de informatie met gemak absorbeert. 

Ze heeft rekening gehouden met ieders budget, de prijzen lopen uiteen van zeer betaalbaar tot aan duurdere flessen voor de goedgevulde  portemonnee, zowel verkrijgbaar in de supermarkt, de betere wijnwinkel of online. Tevens staat er, naast info over serveertemperatuur en alcoholgehalte, duidelijk aangegeven of het om een traditionele, biologische of biodynamische wijn gaat.
Janna hoopt met haar boek, waarin ze maar liefst 101 wijnfavorieten heeft vezameld, vrouwen over de streep te trekken om zelf wijn te durven kopen en proeven. Het boek is heel handig in een handzaam formaat en met een buigzame kaft uitgebracht, waardoor je het makkelijk mee kunt nemen in je (hand)tas.
Volgens mij heeft Janna alle obstakels neergehaald die vrouwen zouden kunnen weerhouden om zelf een wijnwinkel binnen te stappen. Doen hoor, en verras je (mannelijke) gezelschap met een passend menu en toepasselijk muzieknummer. 


Santé!BOEKINFO
Wijngids alleen voor vrouwen - Janna Rijpma-Meppelink
Uitgeverij Prometheus
Genre Nederlandse Non-Fictie / Wijn
Uitgave gebonden, softcover, 224 pagina's
Eerste druk, verschenen 12 oktober 2017Geen opmerkingen:

Een reactie posten