maandag 2 oktober 2017

CULIREVIEW HOLLANDSE KLASSIEKERS ANNO NU - TJITZE VAN DER DAM / UITGEVERIJ SCRIPTM


Tjitze van der Dam, van oorsprong Fries maar vanwege zijn liefde voor het vak verhuist naar de Randstad, brengt met De Hollandse klassiekers anno nu een eerbetoon aan de Hollandse keuken. Hij maakt de lezer deelgenoot van zijn vernieuwde culinaire kijk hierop, die varieert van appeltaart tot zuurvlees en van bitterbal tot vlaflip. Er passeren vergeten gerechten (nagelhout en jan-in-de-zak) en snacks in nieuwe jasjes (o.a. saucijzenbroodjes en bitterballen.) 

kip, appelmoes en patat in een hippe versie!

We worden meer en meer overstelpt met gerechten en producten uit alle windstreken van de wereld, waardoor onze eigen Hollandse keuken aan aandacht heeft ingeboet. De mooie kleurenfoto's, gemaakt door Saskia de Wal, dragen goed bij tot de verbeelding en geven het boek een extra verleidelijke touch. Geweldig om te zien hoe Van der Dam (h)eerlijke Nederlandse produkten weer in de spotlights plaatst!Ik heb, voor degenen die Tjitze van der Dam nog niet kennen, zijn culinaire loopbaan hier in kort bestek:

Tjitze was souschef van Menno Post bij Ron Blaauw;
tevens ook bij De vrienden van Jacob;
hij was executive chef bij het INk hotel in Amsterdam;
hij was de initiatiefnemer van Tweetjam, waarbij er samen met
        andere chefs 'gejamd' werd met producten/leveranciers;
hij zette de 24-uurs kookmarathon op, samen met eerst 24, en 
        daarna nog eens met 34 Michelinsterrenchefs;
hij schreef dit boek met een mix aan modern gemaakte
        recepten èn een aantal bewust klassiek gehouden pareltjes.

Het boek heeft een handig leeslint en is qua bereidingsduur bij de recepten overzichtelijk aangeduid met sterren (1, 2 of 3).  Productkennis en productachtergrond geven extra informatie waar je wat van kunt opsteken. Daarnaast heeft hij een breed scala aan recepten met een nieuwe twist, denk aan de huzarensalade, die in Nederland veel werd en nog steeds wordt gegeten. Hij heeft deze in losse componenten uit elkaar getrokken (blz. 32/33). De gedeconstrueerde stijl zorgt voor een visuele verrassing en heft het oubollige imago van het suffe slaatje met mayonaise op. Dit hippe thema is de rode draad in dit boek dat je doet inzien hoe divers,  verleidelijk en lekker Nederlands eten kan zijn. 


Het boek is logisch opgebouwd van hartig tot zoet, met ruimte achterin voor wecken en aparte recepten zoals o.a. satésaus. VOC mosterd en meer, waaronder onze zeer geliefde hagelslag die dagelijks bij menigeen op de ontbijttafel staat.

Tjitze heeft aan zijn collegachefs Frank Schipper (blz 48) en Roy Grobben (156) een goede hulpbrigade die hem ondersteunt met recepten die qua tijdsduur voor de volle drie sterren gaan. Niet de snelste recepten, maar dan heb je ook wat! Een mooie uitdaging voor de wat meer ervaren (hobby)koks.

Zijn doel met dit boek is dat wij Nederlanders trots kunnen zijn op onze keuken en onze producten. Het in ere houden en evolueren van onze Hollandse keuken waarborgt dat onze kinderen en keinkinderen over honderd jaar nog steeds onze rijke historie kunnen proeven, aldus Tjitze. 

Veel lees en kookplezier!

BOEKINFO
Hollandse klassiekers anno nu - Tjitze van der Dam
Uitgeverij Scriptum
Genre Kookboek / Culinair / Nederlandse keuken
Uitgave Hardcover, 224 pagina's met kleurenfoto's van Saskia de Wal
Verschenen zomer 2017


Geen opmerkingen:

Een reactie posten