woensdag 18 oktober 2017

CULIREVIEW HOME SWEET HOME - YVETTE VAN BOVEN / FONTAINE UITGEVERSDit prachtige kookboek van Yvette van Boven is een ode aan haar jeugd in Ierland, en aan de traditionele en hedendaagse kookcultuur daar. Yvette is inmiddels 'wereldberoemd in Nederland' door haar fraaie Homemade-kookboeken en haar veelbekeken tv-programma Koken met van Boven. Ik ben fan van het eerste uur van haar programma, waarin ze zonder poespas met enorme passie puur natuur kookt. En dat is precies wat me zo aantrekt in haar kookstijl, het werken met eerlijke, natuurlijke producten, waarvan ze heerlijke gerechten maakt. Stoere gerechten, wars van rare liflafjes of vluchtige food-hypes.

Dit stoere straalt ook van Home Sweet Home af, waarin ze haar licht laat schijnen op Nieuw Iers Comfort Food, met respect en behoud van de traditionele gerechten. En dit Comfort food, letterlijk Troost eten, bestaat wederom uit puur natuur, het kenmerk van Yvette's keuken, waar alles Homemade is. Haar partner Oof Verschuren heeft zijn bijdrage aan dit boek geleverd middels geweldig mooie kleurenfoto's, waarvan de sfeer van het ruige eiland afspat. Hondje Marie, onafscheidelijk verbonden aan Yvette, komt er als 'gezinslid' uiteraard ook in voor. 


Yvette verteld bevlogen over haar jeugd in Ierland. Het boek leest net alsof je haar hoort spreken, ik ken haar nog niet persoonlijk, maar ze schrijft zoals ze op tv op mij overkomt. Een heel eigen sterke persoonlijkheid, what you see is what you get! Met haar moeder, die niet dol is op de Hollandse pot, plukte ze hangend uit het autoraam wilde vruchten, kruiden en besjes op het eiland. Dit wildpukken, tegenwoordig heel hip, was toen voor de armere bevolking een manier om aan gezonde voeding te komen. Klinkt toch als een geweldige jeugdfilm? Ik zie het allemaal zo voor mijn ogen gebeuren.


Het nationale symbool van Ierland is het klavertje drie. Dit klavertje heeft ze heel leuk verwerkt in haar illustratie bij haar recept voor de Perfecte Irish Coffee. Haar talent strekt verder dan koken, alle illustraties zijn van haar hand. Deze talentvolle dame koestert haar roots dicht in haar hart en dat straalt van iedere pagina uit dit boek.

Via een overzicht van de traditionele Ierse keuken en de gebruikte ingredi├źnten kom je bij het bakken. Denk hierbij aan scones, kaneelappels. Bakewell tart, shortbread , het beroemde soda bread en meer ... watertandend lekker, zoals de rest van haar recepten! Logisch vervolg is een bezoek aan de Pub, waar borrelen in een huiselijke setting voor de sociale verbinding zorgt, met of zonder live-muziek. Want zingen, dat doen de Ieren graag! Yvette heeft mooie recepten voor drankjes die je zelf thuis kunt maken, en heerlijke snacks, onontbeerlijk bij de borrel. De recepten zijn geschikt voor zowel de ervaren- als de nog onervaren thuiskok. 


Wat tref je nog meer aan? Kleine gerechten, soep (o.a. Chowder), hoofdgerechten (o.a. Coddle, lamsbout met salsa van zeewier). In Ierland wordt veel lamsvlees gegeten en zeewier heeft ook een flinke plek in de moderne keuken. Lekkere visgerechten staan uiteraard ook in dit boek, ondanks dat er tot haar verbazing weinig vis gegeten wordt op dit eiland dat omringd wordt door zee. Wellicht door de associatie met armoede, want Ierland heeft bittere armoede en hongersnood gekend in vroeger tijden. Dit is mede de reden dat de Ieren zo creatief zijn met hun producten.

Yvette sluit de maaltijd natuurlijk af met heerlijke desserts en homemade producten om de provisiekast mee te vullen. Al met al een bijzonder mooi, allround kookboek dat doordrenkt is van haar liefde en trots voor haar geliefde Ierland.


Ze dankt haar lezers dan ook in stijl:
Go Raibh maith agat!

THANK YOU
BOEKINFO
Home Sweet Home - Yvette van Boven
Fotografie Oof Verschuren
Uitgeverij Fontaine Uitgevefs
Genre Kookboek
Uitgave, hardcover, 305 blz.
Verschenen najaar 2017
Prijs € 29,95 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten