donderdag 19 oktober 2017

CULIREVIEW SURIMAM - MOREEN, ARETHA & MARTHA WAAL / LS AMSTERDAM LUITINGH-SIJTHOFF
In SuriMAM Cooking gaan de zussen Moreen, Aretha en Martha Waal op zoek naar de soul van de Surinaamse keuken. In de titel staan hun voorletters die samen het woord MAM vormen en tevens verwijst naar hun moeder, van wie ze de liefde voor de Surinaamse keuken meekregen. Ze hebben maar liefst 80 authentieke Surinaamse recepten in dit boek verwerkt, niet alleen geïnspireerd door hun moeder, maar ook door hun oma's en oudtantes. Een kleurrijk kookboek vol exotische familiehistorie.

De indeling van het boek in hoofdstukken wordt steeds voorgegaan door een verhaal, refererend aan het jaartal, waarbij ze starten in 1960, toen hun moeder vanuit Suriname naar Nederland emigreerde. Zij heeft haar liefde voor Suriname middels vele verhalen aan hen overgebracht. Je ziet terstond tropische taferelen voor je wanneer je leest over hun erf dat als een supermarkt voorzag in hun levensbehoeften en het koele kokoswater waarmee ze hun dorst lesten. De dames hebben Suriname inmiddels ook bezocht en hebben hieraan warme (familie)herinneringen, waarover ze vertellen in dit boek. 


Dit kookboek is een weerspiegeling van hun liefde voor hun Surinaamse roots en de bijbehorende keuken. Geen nood indien deze exotische keuken je nog vreemd is, de zussen hebben de Surinaamse voorraadkast en de benodigde ingrediënten in een handig alfabetisch overzicht weergegeven. 

Het eerste recept is, hoe kan het ook anders, de beroemde Surinaamse BB met R = Bruine bonen met rijst (en kip). Vervolgens komt een scala aan kleurrijke gerechten, drankjes en hapjes voorbij in duidelijke receptuur met kleurenfoto's. Al dit lekkers, zoals de bekende gerechten Pom en pastei, allerhande hartige belegde broodjes en ook verwennerij met zoetigheden als maizenakoekjes en nog veel meer passeren de revue. De duidelijke recepten maken het boek ook prima geschikt voor de nog onervaren thuiskok.


Als thuischef met een voorliefde voor verse en pure producten (liefst biologisch) valt mij in de receptuur het gebruik van zoutvlees (gedroogd gepekeld vlees, lang houdbaar in de tropen ondanks de hoge temperaturen), als ook maggiblokjes en essences op. De vertaalslag naar het Europese tintje - genoemd op de achterflap van het boek - had naar mijn idee sterker gekund door gebruik van vers vlees, verse kruiden (in Nederland overal in overvloed verkrijgbaar) en extracten, bijv. vanille-extract met merg of nog beter, vanillepeulen, in plaats van de genoemde (half)fabricaten.

Laat mijn kanttekening je overigens niet weerhouden om uit de diversiteit aan heerlijk uitziende gerechten lekker zelf te gaan koken of bakken thuis. Volg de recepten of doe net als ik, vervang het een en ander met producten die je beter liggen. Aan jou de keus. Maar waar je ook voor kiest, kook net als de zussen 'soso lobi', wat zoveel betekent als 'kook met aandacht en liefde'.
BOEKINFO
SuriMAM - Moreen, Aretha en Martha Waal
Fotografie en foodstyling Janine Jansen
Uitgeverij LS Amsterdam - Luitingh-Sijthoff
Genre Kookboek / Surinaams / Exotisch
Uitgave Gebonden, 176 pagina's, fullcover, zonder leeslint
Verschenen Oktober 2017Geen opmerkingen:

Een reactie posten