donderdag 9 maart 2017

SFEERIMPRESSIE INTERVIEW JANNEKE VREUGDENHIL = ANNEMARIE PRONK (winnares HHB 2016) KOSMOS UITGEVERS / PAAGMAN
Lieve lezers,

Wellicht hebben jullie afgelopen zaterdag (4 maart) mijn berichtje over het interview met HeelHollandBaktwinnares2016 Annemarie Pronk reeds gezien op social media. Bij haar prijs zat ook het maken van een eigen bakboek inbegrepen, en dat boek is nu een feit: Bakken met liefde, Heel Holland bakt met Annemarie.

Ze was deze middag bij Paagman ter promotie van haar boek, middels een interview door bekend kookboekenauteur Janneke Vreugdenhil. Janneke schreef eerder Hoge hakken in de keuken, Eten enzo en I ♥ groente. Haar nieuwste kookboek is Solo Food, waarin ze laat zien dat koken voor jezelf uiterst bevredigend kan zijn.
Annemarie is een opvallende persoonlijkheid en niet in het minst door haar vrolijke, spontane voorkomen. Ze stapte het publiek in en begroette iedereen hoogstpersoonlijk, zeer gastvrij. Een warm en sympathiek mens, dat overigens ook geldt voor Janneke.


Het enthousiasme spatte van deze energieke vrouwen en ik verheugde me dan ook op deze bijeenkomst, die werd geopend door Sannah Lasqad, verantwoordelijk voor de Marketing&Communicatie bij boekhandel Paagman. Ietwat onwennig vonden Janneke en Annemarie het om op het podium bij Paagman plaats te nemen, aangezien ze er normaliter, als buurtbewoners, langskomen om te snuffelen en (kook)boeken te kopen. 

Janneke Vreugdenhil en Annemarie Pronk

Op de vraag van Janneke aan Annemarie over haar motivatie om zich op te geven voor HHB zei deze dat ze dol is op bakken en op spelletjes. Daar is ze best wel fanatiek in, ze had zich twee jaar geleden ook al opgegeven voor HHB, maar door gebrek aan voldoende foto's van haar baksels kwam ze niet door de selectie. Gelukkig was dat vorig jaar wel het geval, in het inmiddels vierde seizoen van het programma dat inmiddels een fenomeen is geworden.


Alle deelnemers en jury HHB2016 (bron Internet)

Grappig detail is dat Annemarie thuis zelf geen tv heeft en dus geen kook/bakprogramma's volgt. Ze bekijkt het een en ander via de computer, maar echt volgen, daar heeft ze het te druk voor. Ze is werkzaam bij het Leger des Heils in Den Haag en heeft ook een gezin om voor te zorgen, voor wie ze graag kookt en bakt. Een echte duizendpoot, waar ik met bewondering naar kijk en luister. Binnenkort start ze met het geven van kook/bakworkshops. Wanneer ze veel bakt om recepten uit te proberen, eten ze thuis niet alles zelf op. Ze vertelde dat ze onlangs nog heel veel lekkers heeft uitgedeeld aan bewoners/liefhebbers in haar straat. Wat een bofferds.

Annemarie vertelde dat de tijd die je bij HHB krijgt om een taart te bakken zo ontzettend krap is, en dat je dat thuis bijna niet voor elkaar zou kunnen krijgen. Tijd is het lastigste element in een bakwedstrijd, het levert door de enorme spanning voor de deelnemers wel leuke tv op en dat is natuurlijk waar het format om draait.

Ze vond het heel lastig om met vernuftige apparaten zoals shockfreezers etc. te werken, dat heb je thuis doorgaans niet. Al doende leer je ermee te werken en doe je ervaring op. De opdrachten waren pittig en werkelijk alles werd gefilmd. Het is wel een goede leerschool geweest, zegt ze over die periode.

Menno de KoningVerder vertelde ze over de diversiteit aan gebaksoorten die ze maakte en over haar befaamde gekleurde spekkoek, die op de cover van haar bakboek pronkt. Tijdens het gesprek ontstond wat commotie, en wat bleek, Menno de Koning, de winnaar van HHB2014 en ook woonachtig in Den Haag, stond achter in de zaal.

Hij werd spontaan door beide dames naar voren gevraagd en schoof aan op het podium. Het reeds gezellige gesprek met leuke interactie naar het publiek werd, voor zover mogelijk, nog dynamischer. Tja, zet een aantal mensen met dezelfde interesses bij elkaar en het feest kan beginnen!Er werd instemmend geconstateerd op feiten als:
Nederland is een echt bakland;
we koken en bakken steeds vaker zonder pakjes en zakjes, 
kant en klaarmixen zijn onnodig ingewikkeld en duur, de goedkoopste bloem en boter volstaan prima om lekker te bakken.

Annemarie en Menno lichtten ook een tip van de sluier over hoe het er bij de opnames van het programma aan toe gaat, zoals het binnenkomen met je krat produkten, terwijl de camera steeds op je gericht is. Menno zou het niet zo snel overdoen vanwege de stressfactor die erbij kwam kijken. Maar misschien, wie weet, zei hij, als er een programma met alle winnaars zou worden gemaakt ... de deur staat dus wel op een kiertje open.Annemarie belichtte het aspect van het mogen voorbereiden van je eerste en laatste opdracht bij HHB tot aan de tussenliggende opdrachten waarbij je ter plekke moet improviseren zoals bij de complexe Hongaarse taart waar ze nog nooit eerder van had gehoord. Nou, ga er maar aan staan, en dan nog winnen ook! Petje af voor deze dame die alle andere deelnemende talenten heeft "verslagen" vorig jaar. Ze vertelde al dat ze fanatiek is bij spelletjes en altijd wil winnen ...!

(Bron internet)

Naast al het praten, luisteren en de mogelijkheid om je gekochte boek te laten signeren was er ook een heuse proeverij, waarvoor Annemarie schalen vol zelfgemaakte petit fours, haar befaamde brownies en knisperend verse spritsen had meegenomen. Dit vrolijke, kleurrijke plaatje stond al op een tafeltje klaar om na afloop van te mogen snoepen.

De heerlijke proeverij
Je snapt vast wel dat ik het tijdens het interview af en toe stiekem naar de tafel keek, zo lekker en leuk zag het eruit! Eigenlijk bijna zonde om de kleine kunstwerkjes op te eten, dacht ik nog in een split second, en toen viel ik aan. Heerlijk!!!

Het was teveel om allemaal te benoemen op mijn blog, maar een leuke sfeerimpressie kon ik jullie natuurlijk niet onthouden.  Dus bij deze.

Hartelijke groet!
Shyama in Boekenland

Geen opmerkingen:

Een reactie posten