dinsdag 28 maart 2017

SFEERIMPRESSIE LEZERSEVENT 'BEST OF ROMANCE' - UITGEVERIJ MEULENHOFF BOEKERIJ AMSTERDAM / BOEKENWEEK 2017Lieve lezers,

Afgelopen zaterdag was het allereerste Best of Romance Lezersevent, perfect getimed op de eerste dag van alweer de 82e Boekenweek!

Een lezersfeest op initiatief van uitgeverij Meulenhoff Boekerij, gevestigd in de Amsterdamse grachtengordel, dat ruim van te voren was aangekondigd via social media. 

De belangstelling voor deze primeur was dusdanig groot, dat de gasten in twee groepen werden ingedeeld. Groep 1, waar ik samen met Frank in zat, begon het onderhoudende programma in het gezellige café restaurant P. King, vlakbij de uitgeverij op de Herengracht. 

Zaaltje in Cafe-Restaurant P. King
Groep 2 begon bij de uitgeverij met een ander deel van het programma. Ergens halverwege het programma stond een handige wissel ingepland, zodat beide groepen alles konden bijwonen. 

Maaike le Noble, uitgeefdirecteur, verwelkomde iedereen persoonlijk. Binnen no time stroomde het zaaltje boven in het café vol en werd het een gezellige boel. Mijn motto 'boeken verbinden mensen' bleek te kloppen, met zoveel enthousiaste lezers bij elkaar.


Maaike vertelde over hun meest bekende feelgoodauteurs, waarbij Nora Roberts, ook bekend als J.D. Robb (voor haar spannende genre), er met kop en schouders bovenuit steekt. Ze schrijft zeven romans per jaar en heeft in totaal al 17 romans via deze uitgeverij gepubliceerd.


Leuk detail over Roberts is dat ze in een Amerikaans dorpje woont dat zowat "bezit" is van haar familie, omdat ze allemaal daar wonen en de winkels en restaurants etc. in hun handen is. Ook Nicholas Sparks, één van de meest bekende mannelijke Romance-auteurs, kan in Nederland rekenen op trouwe lezeressen. 

Ik schrijf bewust 'lezeressen', want het zijn overwegend vrouwen die dit feelgood-genre lezen. Ook de beroemde schrijfster Santa Montefiore is razend populair. Binnenkort verschijnt het derde deel van haar drieluik.


We hadden gezelschap van vier succesvolle Nederlandse feelgoodschrijfsters: Charlotte de Monchy, Marieke Woudstra, Michelle Visser en Petra Vollinga. Ze hebben hun romans ook in de Best of Romance lijn uitgebracht.

Van links naar rechts Charlotte de Monchy, Marieke Woudstra,  Michelle Visser en Petra VollingaIk heb tot nu toe alleen de roman Thuis in Portugal van Marieke Woudstra gelezen, en nu ik ook de andere auteurs heb horen spreken ben ik nieuwsgierig naar hun boeken. Visser, die doorgaans historische boeken schrijft, maar ook al eerder een romantisch verhaal schreef voor deze uitgeverij, komt binnenkort met haar tweede roman in dit genre.


Maaike sprak met hen over o.a. hun boeken, schrijfstijl en schrijfproces. De rode draad die hen allen verbindt is 'passie', de drijfveer om hun boeken - wel of niet fictief - te schrijven. Hun werk is zichtbaar geliefd onder de aanwezige Nederlandse lezeressen. Tijdens het lezersevent was er ruimte voor interactie met de auteurs. 


Maaike en haar team hadden een leuke boekenquiz bedacht die via multiple-choice kon worden ingevuld. Heel erg leuk om te doen en de winnaressen kregen hun prijs, een volle tas boeken, aan het eind van de middag,


Tussen de winactie en de bekendmaking zat nog een interview door Carla de Jong en de Amerikaanse feelgoodauteur Sarah Jio. Carla de Jong is bekend van haar roman Nooit meer regen en haar onlangs verschenen nieuwe roman De Johansons


Sarah Jio is een zeer innemende persoonlijkheid, niet alleen door haar schoonheid, maar zeker ook door haar vlotte babbel. Carla stelde gerichte vragen waardoor we veel te weten kwamen. Sarah Jio was heel open en lichtte zelfs een flinke tip over haar priveleven! Ze is gescheiden en heeft twee zonen die 10 en 8 jaar oud zijn. 

Inmiddels is ze weer gelukkig in de liefde en heeft via haar partner nog twee kinderen erbij. Ondanks de drukte die haar nieuwe gecombineerde gezin met zich meebrengt kan ze nu intens genieten van de publicatie van haar nieuwe roman De geheimzinnige tuin. Ze is bezig met een tour door Europa en is zeer te spreken over Amsterdam, waarbij ze de mysterieuze sfeer van de mooie grachten en het historische aspect van onze hoofdstad noemde. Ze schrijft ook recepten voor foodmagazines en zodoende verwerkt ze ook zelf bedachte recepten in haar romans, zoals in Morning Glory (Nederlandse versie Die avond aan het meer).
Haar romans zijn in diverse landen uitgegeven en derhalve in vele talen vertaald. Er was gelegenheid tot het stellen van vragen en ze nam daar uitgebreid de tijd voor, geen sterallures voor deze prachtige, getalenteerde vrouw. We kregen allen een exemplaar van haar nieuwste roman cadeau. Na de signeersessie was het tijd voor het laatste onderdeel van het programma.


In de tuin van de uitgeverij was een gezellige boekenmarkt opgesteld, waar iedereen, onder het genot van een drankje, kon snuffelen en boeken (voor een zeer schappelijke prijs) kon kopen. 


En passant werden de prijswinnaars van de quiz bekend gemaakt en kregen hun volle tassen boeken uitgereikt. Ik heb intens genoten van deze heerlijke middag met collegabloggers/lezeressen, de sympathieke auteurs en het enthousiaste en zeer gastvrije team van de uitgeverij. Een geweldig mooie start van de Boekenweek, die hopelijk het begin is van een nieuwe traditie in Boekenland. Hartelijk dank uitgeverij Meulenhoff Boekerij en Best of Romance!

Lieve groet.
Shyama in Boekenland


Bron foto's:
Shyama in Boekenland
Meulenhoff Boekerij 2 opmerkingen: