zaterdag 2 juli 2016

VERSLAG BOEKPRESENTATIE TULPENLIEFDE - FEMKE ROOBOL / AMBO | ANTHOS UITGEVERS

Gistermiddag, vrijdag 1 juli, was ik met Frank bij de feestelijke boekpresentatie van Tulpenliefde van Femke Roobol. Deze meeslepende historische roman gaat over de tulpenmanie en de eerste beroemde vrouwelijke schilder in het Haarlem van de Gouden Eeuw, Judith Leyster. Het was dan ook zeer toepasselijk dat de presentatie werd gehouden in Haarlem.De presentatie bij boekhandel De Vries was aanvankelijk in handen van een medewerkster van de uitgeverij, maar die was door omstandigheden verhinderd. Derhalve had Femke de eer dat de uitgever van Ambo|Anthos, Tanja Hendriks, hoogstpersoonlijk een inleidend praatje hield.

Simone, Femke en Tanja


Tulpenliefde is uitgebracht in de historische lijn van Ambo|Anthos, die voorzien is van een fraaie, herkenbare cover. Tanja vertelde dat ze al begonnen is met lezen, en dat ze het een dusdanig mooi verhaal vindt waardoor ze het boek moeilijk kon wegleggen. Dat belooft dus uren leesplezier waar ik reikhalzend naar uitkijk. 

Simone en Femke


Simone van der Vlugt, die haar succesvolle historische roman Nachtblauw ook bij Ambo|Anthos heeft uitgebracht, is naast een zeer goede vriendin nu ook een directe collega van Femke. Ze kennen elkaar al geruime tijd en zij heeft Femke aangemoedigd haar roman bij deze uitgever uit te brengen. Een daad van echte vriendschap, heel mooi!Om even bij Simone stil te staan: ik heb enorm genoten van haar roman Nachtblauw. Dus toen ik deze middag kennismaakte met haar heb ik dat meteen even benadrukt. Ze was al via social media op de hoogte van mijn lovende (5 sterren) recensie, maar het blijft toch erg leuk om dat even persoonlijk te kunnen zeggen. 

Lars

Naast de presentatie van Tulpenliefde was er nog een reden voor de gezellige uitgelaten stemming. Lars, de echtgenoot van Femke, was jarig en we hebben uit volle borst voor hem gezongen. Zijn vijftigste verjaardag is samengesmeed met de geboorte van Femke's vierde boek, waardoor deze dag een extra gouden randje heeft gekregen. 


Femke heeft dit boek opgedragen aan Lars, maar aangezien het voor hem een verrassing moest blijven tot de presentatie had ze de bladzijde waar dat vermeld staat vastgeplakt aan de andere. Je raadt het vast al, ze kreeg de bladzijden niet meer van elkaar. Ze liet het aan hem zien en adviseerde hem om het of zo te laten of de bladzijden los te stomen. Ik ben stiekem best benieuwd of hij het boek boven een stomende pan of fluitketel heeft gehouden ;-)Lars was druk in de weer met zijn camera om deze leuke middag te vereeuwigen. Femke zei, naar hem wijzend, dat achter elke vrouw een man met een camera staat. Laat Frank, mijn man, op dat moment nou letterlijk achter me staan ... met zijn camera! Ook hij is, naast echtgenoot en vader van onze zoon, inmiddels mijn vaste blogfotograaf. Ik bof toch wel, net als Femke :-)

Femke was helemaal in "Tulpenstijl"

Helaas kon ik mijn exemplaar van Tulpenliefde nog niet laten signeren, omdat ik het niet op tijd heb ontvangen. Maar dat mag de pret niet drukken, ik kom haar vast nog eens tegen. Femke was voor de gelegenheid geheel in Tulpenstijl. Als je goed kijkt op de foto zie je dat zelfs terug op haar nagels! Ze vertelde alweer druk bezig te zijn met een volgende historische roman. Deze zal zich afspelen in de 18e eeuw. 

De heerlijke hapjes
De presentatie duurde niet lang, waardoor er ruim de tijd was om gezellig te borrelen en te genieten van de lekkere hapjes. Ondertussen werd er fijn met iedereen bijgekletst en veel gelachen. Het was een heel gezellig feest en ik ben blij dat ik erbij aanwezig mocht zijn.

Hier nog een kleine impressie van de presentatie:                  
Beknopte beschrijving over Tulpenliefde:
'Wanneer Hesters vader overlijdt aan de pest trekt ze in bij de enige vrouwelijke schilder in de stad: Judith Leyster. Als Judith en haar man verhuizen, voelt Hester zich gedwongen te trouwen, maar het is geen gelukkig huwelijk. Ondertussen zit de tulpenhandel in een hausse en verdienen ook Hester en haar man flink geld. Ze beraamt een plan om zich te bevrijden uit haar huwelijk en haar eigen dromen na te jagen. Tulpenliefde is het verhaal van een sterke, talentvolle vrouw. Femke Roobol laat in Tulpenliefde het oude Haarlem herleven en schrijft met veel gevoel over liefde, hebzucht en verlangen.'

Eerder schreef Femke Tropenjaren (2015), Springtij (2014) en De laatste winter (2013).
Meer info over haar kun je vinden op haar website http://www.femkeroobol.nl/boeken.html

Hartelijke groet,
Shyama in Boekenland

2 opmerkingen:

  1. Erg mooi verslag en foto's van de boekpresentatie van Tulpenliefde van Femke Roobol.
    Ikzelf ben over de helft met lezen van dit boek en vind het erg, erg mooi

    BeantwoordenVerwijderen