dinsdag 19 juli 2016

RECENSIE TULPENLIEFDE - FEMKE ROOBOL / AMBO | ANTHOS UITGEVERS
Tulpenliefde is inmiddels de vierde roman van Femke Roobol. Haar eerste drie romans kwamen uit bij een andere uitgever. Deze nieuwe roman is uitgebracht in de Historische romanlijn van Ambo|Anthos uitgevers. 

Hierover zegt ze het volgende op de site van de uitgeverij:
"Geschiedenis fascineert mij en ik gebruik dit graag in mijn boeken. Maar net als in een hedendaagse roman gaat het mij om wat mensen drijft. Ik schrijf graag over vrouwen die dromen hebben en ondanks tegenslagen hun plek in het leven vinden. Het historische kader staat in dienst van het verhaal, al moeten de feiten wel kloppen. En deze keer is de tulpenmanie, de pest en het Haarlem van de zeventiende eeuw het decor van Tulpenliefde geworden." 
En dit heeft ze prachtig verweven in het verhaal over Hester Falliaert, een getalenteerd schilderes die haar sporen heeft verdiend in het atelier van haar oom. Door nare omstandigheden is ze gedwongen weer naar haar vader in Haarlem terug te keren. Door ambitie gedreven zoekt ze contact met Judith Leyster, de enige vrouwelijke schilder in Haarlem die bij het gilde staat ingeschreven. Hester droomt van een eigen atelier en hoopt ook ingeschreven te kunnen worden.

Dan wordt haar vader getroffen door de pest, de zwarte dood die door een ieder wordt gevreesd. Hester is na zijn dood verplicht een flinke tijd in quarantaine te blijven. Ondanks het besmettingsgevaar wordt ze bijgestaan door de eigenwijze Christiaan, een schilder die ze via Judith heeft leren kennen. Wanneer Judith trouwt en naar Amsterdam verhuist, besluit Hester met hem te trouwen. Maar of dit een goede zet is valt te betwijfelen, want Christiaan ontpopt zich als arrogant en hebzuchtig. Hij is bazig en beknot haar om haar passie te volgen.

In het nauw gedreven en handig gebruik makend van de tulpenmanie die welig tiert, bedenkt ze een plan om hier verandering in te brengen. Maar of het allemaal loopt zoals ze voor ogen had ...

Roobol sleepte me mee naar de zeventiende eeuw, waarin ik als een tijdreiziger van een afstand mee beleefde hoe sterke vrouwen als Hester en Judith hun hoofd boven water hielden in een vrouwonvriendelijke tijd.

Roobol heeft feit en fictie prachtig samengebracht in Tulpenliefde, waarin ondanks de ontroerende passages geen spoor vals sentiment te bespeuren valt. De karakters zijn puur en levensecht beschreven, met gevoel voor de onderlinge sfeer en de beklemmende doodsangst voor de pest. Ik zag de kleuren van de tulpen, de koortsachtige drang en hebzucht die Christiaan in zijn greep kreeg en ik voelde Hesters vertwijfeling en onmacht. Als een auteur mij met al deze elementen in de ban kan krijgen van het verhaal is het wat mij betreft geslaagd. Wanneer je net als ik ook erg van mooie historische romans houdt die zich in ons land afspelen, beveel ik Tulpenliefde van harte aan.
Veel leesplezier!

Lees ook mijn verslag over de leuke boekpresentatie van Femke Roobol in Haarlem, de stad waar Tulpenliefde zich afspeelt. 

Gegevens van het boek:
Tulpenliefde - Femke Roobol
Uitgever Ambo|Anthos
Uitgave Paperback, 344 pagina's
Zomer 2016

Over de auteur:
Femke Roobol (1966) studeerde Italiaanse taal- en letterkunde en werkte als taaltrainer. Eerder schreef ze de succesvolle romans De laatste winter, Springtij en Tropenjaren.  
Lees meer over haar op haar website.
4 opmerkingen:

 1. Prachtige recensie. Ook ik heb het boek gelezen en vond het prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie recensie. De cover ziet er aantrekkelijk uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De mooie cover is een vast herkenbaar gegeven in de historische lijn van Ambo|Anthos. Ik vind het ook zeer geslaagd!

   Verwijderen