vrijdag 8 juli 2016

RECENSIE NACHTVLINDER UIT DE UNIT PLAATS DELICT REEKS - CARINA VAN LEEUWEN / AW BRUNA UITGEVERS


Ik las het derde boek uit de Unit Plaats Delict serie van Carina van Leeuwen. Ik was ook aanwezig bij de masterclass n.a.v. dit boek bij boekhandel Paagman. Het was een ontzettend leuke en leerzame avond. Zie hiervan een impressie onderaan deze recensie.

Net als de voorgaande verhalen Vuurproef en Koudspoor is Nachtvlinder wederom een verhaal over forensisch rechercheur Renee Spaan, dat zich afspeelt in Den Haag. En hier begint mijn leesplezier al, op het fictieve bureau Donumstraat na zijn de plaatsen heel herkenbaar. Dit geeft mijn inlevingsvermogen een extra boost.
'Haar blik bleef hangen bij het gezicht van de dode vrouw. Haar eens blauwe ogen waren geopend. Waar de term 'gebroken ogen' vandaan kwam, had Renee nooit begrepen. Ogen van dode mensen werden troebel, al na een halfuur.'
In Vuurproef draait het om drie nare gebeurtenissen die Renee Spaan en haar collega's flink bezig houden. Is er een connectie en zo ja welke?

Het gaat om het volgende: het onderzoek naar de dood van een callgirl, een dode duiker op Scheveningen en een explosie op het vakantiepark in Kijkduin. Deze gebeurtenissen zorgen voor flink wat vraagtekens bij de politie. Het onderzoek naar daders en motief vraagt flink wat inspanning, ook van Renee Spaan, die het er druk mee heeft. In de tussentijd is ze op eigen houtje bezig met het onderzoek 'Splinter', waarmee ze de moordenaar van haar vader probeert op te sporen. Spaan is ervan overtuigd dat haar vaders dood, jaren geleden, geen ongeluk maar moord is geweest.

Het begint haar chef op te vallen dat ze teveel betrokken raakt bij haar werk. Ze wordt al tegenstribbelend van haar 'project' gehaald en op een andere afdeling geplaatst. Deze overplaatsing staat haar in eerste instantie tegen, maar Spaan weet overal een ingang te vinden om haar onderzoek voort te zetten. Voor zover haar beroepsmatige leven. Thuis heeft ze ook het een en ander uit te staan met Chris, die nog steeds hunkert naar huisje, boompje, beestje. Gelukkig vindt Spaan onder alle omstandigheden troost en gezelschap bij haar leuke hond Bob, die graag verwend wordt met lange wandelingen en cappucino! Het blijft geinig, een koffielebberende hond!


Wederom heeft Van Leeuwen een heerlijk spannende forensische thriller geschreven, waarin Renee Spaan de hoofdrol heeft. Van Leeuwen schittert weer met haar expertise op forensisch vlak en biedt je uren leesplezier. Ik vind haar een fijne en getalenteerd auteur en een erg fijne spreekster, ik hing tijdens haar masterclass aan haar lippen en genoot van haar droge humor.

Hier een impressie van haar masterclass op dinsdag 3 mei bij boekhandel Paagman aan de Frederik Hendriklaan in Den Haag, waarbij het eerste exemplaar aan haar werd overhandigd door Steven Maat, de uitgever bij A.W. Bruna.

Ik verklap niets inhoudelijks over haar masterclass, die ik echt superleuk en aanbevelenswaardig vind. Mocht je een keer in de gelegenheid zijn ernaar toe te gaan, zeker doen! 

Gegevens van het boek
Nachtvlinder - Carina van Leeuwen
Uitgever AW Bruna
Uitgave paperback, 320 pagina's
Voorjaar 2016


Geen opmerkingen:

Een reactie posten