zondag 5 juni 2016

RECENSIE HET BOEK VAN VOORHEEN / JEN MINKMAN / STORM PUBLISHERS


Recensie “Het Boek Van Voorheen” 
Door Joëlle de Lange

Net als Chinouk Thijssen heb ik Jen Minkman ook op de YA-avond bij Haasbeek in Alphen a/d Rijn ontmoet. Ze gaf daar de workshop schrijven, dus misschien heb jij haar ook gezien. Ze legde vlot en erg goed uit hoe je een boek moet schrijven, dus ik was benieuwd of ik iets van hetgeen zij heeft uitgelegd herkende in Het Boek Van Voorheen


Het Boek Van Voorheen heeft 45 hoofdstukken en telt zo’n 277 bladzijdes (inclusief dankwoord), dus het is niet zo’n heel erg dik boek, wat niet zo heel erg is. De YA-wereld bestaat niet alleen uit dikke boeken, toch? Bovendien kan dit boek lezers die zich laten afschrikken door het aantal pagina’s wellicht over de streep trekken om te gaan lezen in plaats van te grijpen naar een spelcomputer, tv, o.i.d.

Het Boek Van Voorheen gaat over de zestienjarige Leia, die al zes jaar een geïsoleerd leven leidt in een groot landhuis, dat ze deelt met een aantal andere jongeren. Het landhuis staat op een eiland dat in tweeën is gedeeld door een grote muur. Aan de andere kant leven de “Dwazen”, die hun eigen religie hebben. Wanneer ze op een avond wegvlucht van de leider van het landhuis, de arrogante Sol, ontmoet ze per toeval de jonge Walt, die een "Dwaas" is. Langzaam komen ze erachter dat hun leven bestaat uit leugens en onzin, en ze besluiten op onderzoek uit te gaan. 

In het begin had ik moeite om door het boek heen te komen. Ik vond de eerste hoofdstukken niet echt extreem spannend. Maar na even doorlezen zat ik er helemaal in. Het werd na een wat langere aanloop toch nog erg spannend en interessant.

Wat ik erg leuk vind aan Het Boek Van Voorheen is dat het vanuit twee perspectieven is geschreven. Vanuit het perspectief van Leia, een “Ongelovige” en vanuit het perspectief van Walt, een "Dwaas". Ze hebben allebei andere karakters en dat vond ik erg leuk om te lezen. 

In het verhaal zitten veel mysteries die erg goed worden uitgelegd en beschreven. Vanaf het moment dat het boek spannend gaat worden, kruip je meer en meer richting het puntje van je stoel. Het plot is gewoon in één woord: geweldig!

Het enige dat jammer is, is dat het boek erg kort is, hoewel ik liever een kort, goed boek lees dan een langdradig boek. Ik zou het echt heel gaaf vinden als er nog een boek over Leia en Walt komt, want ik denk dat beide personages interessant genoeg zijn om nog verder uit te diepen.

Joëlle de Lange

Wat ook erg leuk is voor de mensen die, net als ik, haar boeken hebben verslonden, is dat je je kunt je abonneren op de nieuwsbrief op de site van Jen Minkman. Je ontvangt dan een exclusief content dat je nergens kunt kopen! Heel erg leuk en zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen op haar site.


Gegevens boek
Het boek van voorheen - Jen Minkman
Uitgever: De vrije uitgevers
Uitgave Paperback, 277 blz.
Genre Young Adult Fantasy
2015

3 opmerkingen: