maandag 27 juni 2016

RECENSIE NODIG - JOELLE CHARBONNEAU / KARAKTER UITGEVERS B.V.Recensie “Nodig”
door Joëlle de Lange


Misschien heb je weleens gehoord van De Test, De Studie en Het Examen, geschreven door Joelle Charbonneau, een Amerikaanse schrijfster. Haar boeken zijn in Nederland en België bestsellers, en een aanrader als je van spannende Science-fiction boeken houdt. 

Maar ik ga het nu niet over de eerder genoemde boeken hebben. Ik ga het hebben over Nodig, een ander boek van Joelle Charbonneau.

Nodig gaat over het mysterieuze sociale medium NODIG. Je kan bij NODIG alles krijgen wat je zou willen; van een nieuwe iPhone tot een extra week kerstvakantie, kaartjes voor een concert, en ga zo maar door. Het enige wat je daarvoor moet doen is een opdracht uitvoeren. Een makkie! Toch? 

Kaylee Dunham heeft ook iets nodig, een nier, voor haar broer DJ, die erg ziek is. Wanneer haar beste vriend Nate haar verteld over NODIG, dient ze een verzoek in. Wat kan er nou fout gaan? Maar Kaylee is niet de enige die iets nodig heeft. Een hele hoop andere jongeren willen ook iets hebben in ruil voor een simpele opdracht. Maar die opdrachten beginnen steeds gevaarlijker te worden en sommige mensen gaan wel erg ver… Er zit een groot brein achter de NODIG die dit doet met dubbele bedoelingen.

Joelle Charbonneau

Als ik nu alle ins en outs ga vertellen over NODIG dan ga ik te veel loslaten over het verhaal en het boek. Maar ik had regelmatig echt het gevoel van: ‘pfffffff hoe ver kun je gaan voor iets?!?’ en heb ik de dubbele boodschap van het boek goed begrepen, iets wat ook altijd erg leuk is. Joelle Charbonneau legt een probleem van veel jongeren bloot, we willen alleen maar ‘hebben, hebben, hebben’ en daar zetten we tegenwoordig bijna alles voor opzij.

Nodig leek me zonder een letter te hebben gelezen een erg spannend boek, met een interessant thema. Het is een boek waarbij de spanning een aanloopje nodig heeft, na een aantal hoofdstukken begint de spanning en leef je helemaal met Kaylee mee. De schrijfstijl is erg goed. Joelle Charbonneau schrijft zowel uit het perspectief van Kaylee’s, alsook uit die van de andere personages, die ze vanuit de derde persoon heeft geschreven.

Joëlle de Lange
Dat klinkt misschien vreemd en verwarrend, en in het begin is het ook best verwarrend, maar later raak je eraan gewend. Het verhaal is ook erg gaaf en er zitten erg veel onverwachte wendingen in, de schrijfster weet de lezers constant geboeid te houden.

Met de zonnige dagen in het vooruitzicht is dit een aanrader om lekker te lezen op het strand of in je tuin deze zomer.

Gegevens van het boek
Nodig - Joelle Charbonneau
Karakter Uitgevers B.V.
320 pagina's
Januari 2016

4 opmerkingen: