vrijdag 24 juni 2016

MEET & GREET KARIN SLAUGHTER / SARA BLAEDEL / HARPER COLLINS / DE GEUS / AMBASSADE HOTEL AMSTERDAMLieve Lezers, of zoals de Queen of Crime Karin Slaughter zegt: Hello Dutchies!

Afgelopen woensdagmiddag (22 juni jl.) was ik met Frank bij de meet & greet met de beroemde Amerikaanse thrillerauteur Karin Slaugher en haar goede vriendin Sara Blaedel, een bekende Deense thrillerschrijfster en journaliste. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door uitgeverij Harper Collins en uitgeverij De Geus, hun uitgevers.Deze compacte meeting van een handjevol bloggers vond plaats in de fraaie bibliotheek van het Ambassade Hotel in Amsterdam, die midden in de grachtengordel is gevestigd. De bibliotheek ademt een verrukkelijke boekensfeer uit en dat is niet zomaar. Claudia de Graaf, medewerkster bij uitgeverij Harper Collins, vertelde dat er in de kasten alleen boeken staan van auteurs, zowel binnenlandse als buitenlandse, die daadwerkelijk hebben gelogeerd in het hotel. Dat is een voorwaarde om als auteur een boek te mogen plaatsen bij de inmiddels zeer uitgebreide collectie boeken en in het gastenboek te mogen schrijven. Ik had hier nog nooit eerder over gehoord en vind het wel een mooi nieuwsfeit!

Ze vertelde dat er elders in Europa nog meer plekken zijn die dit concept hanteren. Dat wordt googlen en een reisroute uitstippelen, want zulke plekken wil ik heel graag aanschouwen en bewonderen als fervente boekenliefhebster.

Karin Slaughter, letterlijk tegen de achtergrond van de  krachtige zwart-wit portrettenHet begin van ons gesprek was wat houterig, niemand wist een goede openingszin. Ik wijt dit aan onze nervositeit, je zit zomaar ineens als boekbloggers met twee wereldberoemde dames aan tafel. Sara loste dit leuk op, ze begon spontaan te vertellen over de ontmoeting tussen haar en Karin met: "How do we know each other?" Toen ze daar allebei: "I don't know" op antwoorden was het ijs gebroken, iedereen lachte en ontspande. De sfeer werd heerlijk ongedwongen, er werd gelachen, maar zeker ook geboeid geluisterd naar elkaar.

Het is leuk om te zien hoe 'down to earth' Karin Slaughter is. Haar boeken worden in zoveel landen uitgegeven en het siert haar dat er geen greintje verwaandheid of afstandelijkheid te bespeuren is bij haar. Dit geldt overigens zeker ook voor de sympathieke Sara Blaedel.Karin en Sara kennen elkaar al een jaar of 6. Ze ontmoetten elkaar op een Crime Festival in Denemarken in een klein stadje, Horsens, op twee uur rijafstand van Kopenhagen. Sara zei met nadruk dat Horsens geen plek is waar je naartoe gaat als er geen noodzaak toe is. Sara ging er speciaal naartoe als fan van Karin en ze kreeg het daar op slimme wijze voor elkaar om met haar te mogen lunchen. Tijdens hun twintig minuten durende gesprek ontstond een connectie die er nog altijd is. De chemie tussen hen is zo sterk en mooi, ze vullen elkaar ook aan tijdens het praten, prachtig! Deze dames zijn duidelijk vrienden voor het leven.

Karin kan zich nog herinneren dat het festival in een oude gevangenis was die meer weghad van een Amerikaanse school. Een soort oud Victoriaans gebouw, heel mooi aan de buitenkant. Er was een man met een gitaar die liedjes van Johnny Cash zong, deels in het Engels en deels in het Deens. Ze vond hem klinken als de Zweedse kok van de Muppets, haha. Ze hoorde overigens dat de Zweden niet blij zijn met die Zweedse kok, omdat hij niet Zweeds maar Deens klinkt. Hiermee joeg ze Sara op de kast .... geweldig. Die twee zijn echt aan elkaar gewaagd!

Ik was benieuwd of ze ook Nederlandse schrijvers tegenkomen op de Crime Festivals in het buitenland. Karin heeft dat nog niet meegemaakt, waarschijnlijk omdat er weinig Nederlandse thrillers zijn vertaald. Ze kent een aantal thrillerauteurs die ze in Nederland heeft ontmoet, o.a. Charles den Tex, Willem alias Thomas Ross en Saskia Noort. Ze vindt het jammer dat ze hun boeken nog niet heeft kunnen lezen ... omdat ze het Nederlands niet beheerst :-)

Ik begrijp haar volkomen, want omgekeerd heb ik moeite met het Engels/Amerikaans. Ik versta het prima, maar vloeiend spreken is een tweede ... ik deed mijn uiterste best mijn roestige schoolengels op te poetsen, groef diep in mijn geheugen naar grammaticale ezelsbruggetjes en worstelde me als een soort Louis van Gaal door het gesprek. En ik moet zeggen, een enkele hapering daargelaten en af en toe bijgeschaafd door Frank, dat ik het er aardig vanaf heb gebracht.

Sara arriveerde vandaag in Nederland, terwijl Karin al een volle week bezig is met haar drukke tour rond haar nieuwste thriller Verborgen. We hebben de primeur in Nederland, omdat de Spannende Boeken Weken bij ons in juni zijn en in Amerika en andere landen in Europa pas later in het jaar. Na een aantal, overigens ook succesvolle, standalone thrillers is Karin weer terug met Will Trent.

We hebben nog fijn gepraat over haar liefde voor Italië, een liefde die Frank en ik met haar delen. Ze vertelde dat ze daar pas nog is geweest voordat ze naar Amsterdam kwam en dat ze de eerste dagen afkickverschijnselen vertoonde door het gemis van de heerlijke pasta. Gelukkig ontdekte ze na een paar dagen hier een goede 'Italiaan' in Amsterdam ... 

Op de vraag of ze de mensen per land vindt verschillen, zegt ze dat mensen overal anders zijn. In Friesland zijn ze wat verlegen, in België zijn ze vaak zo opgedirkt qua kleding dat ze er zelfs beter uitzien dan zij. Het mooie van het reizen is dat ze overal lezers tegenkomt, mensen die van thrillers houden en dat maakt dat iedereen hetzelfde is, door de liefde voor boeken.

Ze zouden beiden geen ander genre dan thrillers willen schrijven, ze zijn zelf ook liefhebbers van thrillers lezen. Sara wordt gedreven door de karakters en hun motivatie waarom ze iets doen en hoe. Het gaat er dus niet om om zomaar een boek te schrijven, maar juist zulke boeken, thrillers dus. Journalistiek is haar werk, thrillers schrijven is haar passie.


Ik zag Karin een tijd geleden in het programma College Tour en moest enorm lachen om haar favoriete scheldwoord "MOTHERFUCKER"  en vroeg of dit nog steeds zo is. Ze zei volmondig JA, haha, en ik moet beamen dat het inderdaad zo is, na het lezen van Verborgen waarin ze het weer vlot gebruikt heeft.

Ook vorige week heb ik erg moeten lachen om haar toen ze te gast was bij Humberto Tan in zijn programma RTL late night. Ze vertelde daar dat ze de sex in het verhaal persoonlijk had onderzocht. Ze was, evenals ik, verbaasd dat niemand erop reageerde of lachte. Hebben ze het wel begrepen, vroegen we ons tijdens het gesprek af ...??

Zo spraken we nog een tijd geanimeerd tot het, veel te snel naar mijn gevoel, tijd was voor een signeersessie. We kregen ook de gelegenheid om wat ik gekscherend 'staatsieportretten' noem te maken.

De staatsieportretten. We zijn vereeuwigd met Karin Slaughter en Sara Blaedel 

We kregen allemaal het boek van Sara Blaedel, De verdwenen Deense, aangeboden door uitgeverij De Geus en een exemplaar van Verborgen door Harper Collins. Bedankt voor de boeken en de leuke meet & greet.

Vandaag, vrijdag 24 juni, vliegen de dames samen terug naar huis. Om nog even in het Engels te blijven: Safe flight home, hope to meet you both again some time, Karin and Sara.

Greetings,
Shyama in BoekenlandInfo over de boeken

WILL TRENT is terug! Het is de verraderlijkste zaak uit zijn carrière. Dat beseft Will Trent zodra hij het verlaten pakhuis in Atlanta binnengaat, en het dode lichaam van een ex-politieagent aantreft. Van het lijk lopen bloederige voetsporen weg die erop wijzen dat een ander, mogelijk vrouwelijk slachtoffer, is meegenomen... om vervolgens spoorloos te verdwijnen. Het pakhuis is eigendom van een beroemde basketbalspeler - een lokale held die de duurste advocaten heeft ingehuurd, en die een aanklacht wegens verkrachting heeft weten te ontduiken.

Voor Will - en voor patholoog-anatoom Sara Linton - wordt het nóg erger. Een vondst op de plaats delict onthult een verband met Wills ingewikkelde verleden...Wanneer in Engeland een vrouw wordt vermoord in haar eigen keuken doet de politie een schokkende ontdekking. De vrouw, haar Deense identiteit verborgen blijkt te hebben gehouden, staat in haar land van herkomst al achttien jaar als vermist te boek. De Engelse politie besluit de hulp in te schakelen van de Deense rechercheur Louise Rick. Die komt dingen op het spoor die ze liever niet had willen weten. Want wat heeft haar vriend Eik met deze vermoorde vrouw te maken?


2 opmerkingen: