maandag 6 juni 2016

IN DE VOETSPOREN VAN DE HELDIN - EDITH DE WIT / S2 UITGEVERS / WORKSHOP & BOEKBESPREKING'Ontdek stap voor stap het verhaal van je eigen leven'

Afgelopen zaterdagochtend (4 juni j.l.) was ik met Frank in de mooie bibliotheek van Amersfoort voor de workshop In de voetsporen van de heldin

Voor deze bijeenkomst had de schrijfster van het gelijknamige boek, Edith de Wit, in samenwerking met haar uitgeefster Stella de Jager, een aantal boekbloggers uitgenodigd.
Stella was ook even aanwezig om ons te verwelkomen en kennis te maken. Ze kon helaas door persoonlijke omstandigheden niet de hele ochtend blijven, erg fijn dat ze toch nog de tijd had kunnen reserveren om even langs te komen. De koffie stond al klaar en na de reis vanuit Den Haag waren we er ook wel aan toe :-). Het rook niet alleen heerlijk, het smaakte ook goed!


Op de cover van het boek In de voetsporen van de heldin staat een open schoenendoos met rode schoenen afgebeeld. Als jong meisje had Edith de Wit een favoriet sprookje: Het meisje met de rode schoentjes van Hans Christian Andersen. Ze heeft dit gegeven als uitgangspunt genomen voor haar boek."Stel je voor: er wordt een doos bij je afgeleverd. In de doos vind je een paar magische schoenen. Deze schoenen kunnen je overal naartoe brengen, je weet alleen niet waarheen. Wat zou jij doen? Trek je ze aan? Zet je ze achterin je kast? Of breng je ze meteen naar de kringloop?"Edith had de workshop goed voorbereid. Ze is een prettige verschijning, zeer welbespraakt en belezen. Ze had meteen ieders aandacht en met gebruik van spreadsheets, foto's en filmfragmenten onderbouwde ze haar zeer boeiende uiteenzetting over de reis van de heldin.

"In de voetsporen van de heldin geeft je de mogelijkheid om vanuit je luie stoel de voetsporen van de heldin te volgen en tegelijkertijd de patronen in je eigen leven te vinden (en te veranderen als je dat wilt). Het is een reis door de rijke en betekenisvolle wereld van verhalen, waarbij je zult ontdekken dat het verhaal van de heldin ook over jou gaat. Stap voor stap doe je inzichten op die je helpen op je levenspad."


In de inspirerende voorbeelden uit literatuur en films die we zagen staat het smachten, het verlangen om ergens naartoe te gaan centraal.

Kijk maar naar verhalen als The wizard of Oz en Alice in Wonderland, en ook de mooie literaire klassieker Jane EyreHet boek bevat ook waargebeurde verhalen van echte heldinnen en inzichtvragen om je eigen verhaal op het spoor te komen. 


Aan situaties hangen verhalen, zei Edith. Aan de hand van de twaalf episodes uit haar boek leidde ze ons twee heerlijke uren lang door een virtuele reis, waarin het 'cyclische verhaal van de heldin' centraal staat. Ondanks het feit dat ik al redelijk bekend ben met zoektochten naar onze kern, had de workshop van mij langer mogen duren, doordat Edith zo'n fijne spreekster/vertelster is. Misschien maakt het persoonlijk herkenbare in de besproken situaties het zo aangenaam voor mij.Ze betrok ons actief in haar verhaal door een oefening met een uitnodiging en een onderling gesprek over een onderwerp, waardoor ze een gezellige, ongedwongen sfeer creĆ«erde.

Als je je eigen verhaal kent, sta je steviger in je schoenen en kun je met meer vertrouwen nieuwe wegen inslaan, aldus Edith de Wit.


Edith stuitte tijdens haar onderzoek op het gebied van 'storytelling' op het narratieve model van De reis van de held (Mieke Bouma, Storytelling in 12 stappen en De held in je eigen verhaal. Eenmaal hiermee bekend was ze razend benieuwd naar de reis van de heldin. Verhalen vanuit het vrouwelijk perspectief zouden er weleens anders kunnen uitzien. Ze ging op zoek, ontdekte vele verhalen en kwam tot de openbarende conclusie: 'Ik heb mijn schat gevonden'.

Wil jij ook zo'n doorbraak in je leven meemaken en uit je comfortzone komen? Ontdek je eigen reis in dit inspirerende boek en vind je eigen schat. Heel veel succes, maar bovenal veel plezier tijdens je zoektocht en je reis!Hartelijke groet,
Shyama in Boekenland

Gegevens van het boek
In de voetsporen van de heldin - Edith de Wit
Uitgeverij S2 
Uitgave Paperback, 160 pagina's
20162 opmerkingen:

  1. Het was een leuke ochtend! En wat zijn de foto's mooi geworden, je verslag ook natuurlijk ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het was inderdaad heel leuk! En dank voor je compliment Tineke :-)

      Verwijderen