zaterdag 18 juni 2016

IMPRESSIE INTERVIEW EN MASTERCLASS THRILLERSCHRIJVEN SIMON DE WAAL i.s.m. JANNEKE SIEBELINK / BOL.COM

Janneke Siebelink


Afgelopen woensdag (15 juni jl.) was ik op uitnodiging met Frank bij bol.com. Janneke Siebelink, hoofdredacteur boeken bij bol.com, ging daar in gesprek met Simon de Waal, auteur, scenarist en regisseur, over zijn boek Vector. Aansluitend stond er een Masterclass thrillerschrijven op het programma. Simon stond ons allen al op te wachten en verwelkomde iedereen persoonlijk.De Waal is werkzaam bij de Amsterdamse Politie en is bekend van zijn boeken en films, die deels zijn gebaseerd op indrukken en ervaringen uit de praktijk. Hij vertelde meer een filmliefhebber dan een lezer te zijn. Hij put ook veel inspiratie uit de teksten van Robert McKee. Dit bleek direct uit het feit dat hij met vlotte regelmaat daarnaar verwees en aan bijzondere en indrukwekkende films refereerde. Casablanca, Rocky, E.T. en Schindler's List zijn voorbeelden die hij zelf zeer inspirerend vind. Hij sprak daar zo gepassioneerd over, zo enorm aanstekelijk, dat ik nu al die films weer opnieuw wil zien! En ik kom al gruwelijk tijd tekort met al mijn nog te lezen boeken ... ;-)
De Waal werd door Janneke Siebelink charmant doch grondig aan de tand gevoeld over Vector, waar hij ook een stuk uit voorlas. Vector is het verhaal dat hij heeft geschreven ter gelegenheid van de Spannende Boeken Weken 2016.


Daar vertelde hij nog een leuke anekdote over:
Hij zat met zijn uitgever ergens te eten en zag "toevallig" de directeur van het CPNB, Eppo van Nispen, naar binnen komen. Het muntje viel niet meteen dat het om hem ging. Eppo ging op een stoel staan, begon te speechen en vroeg, tot verbazing van Simon, of hij het geschenkboekje wilde schrijven.

Uiteindelijk schreef hij Vector in drie weken tijd, een flinke prestatie vind ik. Je krijgt dit geschenk tijdens de Spannende Boeken Weken in de (online) boekhandel bij een besteding vanaf €12,50 aan Nederlandstalige boeken. 


OVER VECTOR
"Tegen het einde van de Koude Oorlog verdwijnt een even mysterieus als dodelijk virus uit een Russisch laboratorium. Vijfentwintig jaar later, in Amsterdam, wordt Alex, de zoon van een gevluchte Russische wetenschapper, geconfronteerd met het duistere verleden van zijn dementerende vader. Als diens broer plotseling opduikt, openbaart zich een goed bewaard geheim. Zijn vader heeft echter weinig herinneringen meer aan vroeger. Heeft hij wel een broer? En waar is die opeens zo dringend naar op zoek?"
Iedereen schaart zich rond het buffet

Na het interview, dat door alle gezelligheid behoorlijk uitliep, was er tijd voor lekkere hapjes en drankjes. De sfeer was gezellig en uitgelaten, mede door de aanwezige collegabloggers waar ik fijn mee kon bijkletsen.

Daarna startte De Waal zijn allereerste Master-class thrillerschrijven. Dit deed hij heel vlot, als een volleerd spreker voor een groep. Toen hij begon met 'Hoe schrijf je een goede thriller? Ik heb geen idee ... ' was er direct flinke hilariteit. 
Met alles wat hij op thrillergebied op zijn conto heeft is dit natuurlijk een goede grap om uit zijn mond te horen. Deze ontspannen en lacherige sfeer bleef gedurende de hele masterclass, waarbij we in de tussentijd veel tips en trucs aangereikt kregen. En daar waar De Waal geen antwoord had op situaties riep hij snel om een 'escape' ... hij weet wel hoe hij uit het schootsveld moet blijven! Terwijl het stof van het succes van Vector nog amper is neergedaald kan hij alweer uitkijken naar zijn volgende project. Binnenkort verschijnt Nemesis, zijn nieuwste thriller. Voor de liefhebbers van zijn werk weer iets om naar uit te kijken.


Het was een inspirerende en gezellige middag/avond. Het team van Janneke Siebelink weet haar gasten te plezieren. Dank voor de fijne middag Simon, Janneke en team Bol.com.
Tot ziens en hartelijke groet,
Shyama in Boekenland


P.s. binnenkort plaatst Bol.com de gefilmde opname van dit interview op het youtube kanaal. Houd het in de gaten indien het je aanspreekt. Ik zal het fimpje, zodra het online komt,  hier toevoegen.

1 opmerking: