maandag 13 juni 2016

RECENSIE GEESTVERWANTEN - HILDA SPRUIT / UITGEVERIJ LIFE


Recensie Geestverwanten
Door Joëlle de Lange


De schrijfster van dit boek, Hilda Spruit, wist al op haar tiende dat zij schrijfster wilde worden! Op haar twaalfde was haar eerste manuscript een feit. Helaas raakte deze, en ook het tweede manuscript, kwijt tijdens een verhuizing. Doordat ze weinig tijd had, heeft ze het schrijven op een laag pitje gezet en pakte dit weer op toen haar eerste kleinkind in 2004 werd geboren.

Gelukkig maar, want anders was dit geweldige boek er niet geweest. Geestverwanten is Hilda’s eerste YA-roman. Ze heeft eerder boeken geschreven, maar dat waren vooral boeken voor de jonge lezers. Kan een schrijfster die kinderboeken schrijft ook een goede YA-roman schrijven? Het antwoord daarop is: Ja, dat kan ze zeker. En in mijn recensie zal ik precies vertellen waarom dit een goed boek is.

Het verhaal Geestverwanten telt 219 bladzijdes en bestaat uit 43 hoofdstukken en een epiloog. Het is dus niet zo’n heel erg dik boek en daarom is het misschien wel fijn om te lezen als je nieuw bent in YA-land. Toch weet ik zeker dat ook de oudere lezers er ook van kunnen genieten. 

Geestverwanten gaat over de drie vriendinnen: Merthe, Anouk en Fenneke. Merthe heeft pasgeleden nogal schokkend nieuws van haar ouders te horen gekregen en dat heeft haar hele leven op z’n kop gezet. Het beeld dat ze van haar ouders had, is in één keer helemaal veranderd. Om antwoorden te krijgen op haar nog onbeantwoorde vragen, besluit ze samen met haar vrienden te gaan glaasje draaien. Maar het glaasje draaien roept juist nog meer vragen op. Om die vragen te beantwoorden gaan ze met z’n drieën op onderzoek uit… 

Toen ik het boek voor het eerst las, was ik bang dat het misschien alleen maar over geesten oproepen zou gaan, net zoals je altijd in films ziet. :-) Toch verliep het verhaal heel erg vlot en is erg geloofwaardig. De personages zijn erg goed beschreven, iets waar sommige beginnende schrijvers nogal moeite mee hebben.

Joëlle de Lange
Voor iedereen die niet zo van het spirituele is: dit boek is ook erg gaaf als je niet in geesten gelooft. Daarnaast is het boek ook nog winnaar van de Jonge Jury Debuutprijs 2016. Al met al dus redenen genoeg om dit boek mee te nemen in je vakantiekoffer.

Ik hoop dat Hilda Spruit in de toekomst nog meer YA-boeken zal gaan schrijven, want ze heeft erg veel talent!


Gegevens van het boek
Geestverwanten - Hilda Spruit 
Uitgeverij Life
Genre: Young Adult
Uitgave: Paperback, 219 blz.
2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten