woensdag 18 maart 2015

RECENSIE KOUD SPOOR - CARINA VAN LEEUWEN


"Een mustread voor CSI fans"

"Spannende kijk in de keuken van de forensische experts"Tijdens een bloedhete zomer doen diverse bewoners van Den Haag schokkende ontdekkingen. Verspreid door de stad worden vuilniszakken met afgezaagde menselijke lichaamsdelen gevonden. Renee Spaan, forensisch rechercheur, buigt zich met haar collega's van politiebureau Donumstraat over deze mysterieuze moordzaak. 

Het team krijgt ook te maken met de dood van Ewoud Ravensberger, een excentriekeling die op zeer merkwaardige wijze is gestorven. Gaat het hierbij om moord of zelfmoord, dat is de vraag die Renee Spaan en haar teamgenoten in beslag neemt tijdens het onderzoek.

Renee breekt zich het hoofd over de dood van haar vader, die als oud politieman, vijfentwintig jaar geleden,  tijdens een dienst omkwam bij een brand. Ze start een zoektocht waarbij niet iedereen gediend is van haar gesnuffel in deze coldcasezaak. Maar Renee is vastbesloten te achterhalen wat er op die bewuste noodlottige dag is gebeurd.

Ze kiest niet bepaald voor de makkelijke weg, ook niet in haar privéleven. Door haar bindingsangst is ze alleen in staat tot vluchtig contact met andere vrouwen, tot ergernis van Chris die graag huisje boompje beestje met haar wil. Maar Renee voelt zich alles behalve eenzaam. Ze geniet van het gezelschap van haar trouwe en leuke hond Bob, die, heel grappig, graag cappuccino met haar meedrinkt.Carina van Leeuwen trad in 1991 in dienst bij politie Haaglanden, waar ze na een korte periode in de uniformdienst tot één van de eerste vrouwelijke technisch rechercheurs werd opgeleid. Het forensisch onderzoek werd haar grote passie. 

Deze politiethriller, met in de hoofdrol Renee Spaan, is bij uitstek een mustread voor CSI-fans. In het persbericht staat dan ook: 'CSI in de polder!' 


In dit tweede deel van de serie Unit Plaats Delict (het vervolg op Vuurproef) krijgt de lezer een spannende kijk in de keuken van de forensische experts. Ik vind het een reuze boeiend thema en door de ongedwongen schrijfstijl van Carina van Leeuwen leest het bijzonder vlot.

Ze heeft haar expertise bij de forensische recherche goed toe kunnen passen.  Ze weet waar ze het over heeft en dat bevordert het leesplezier behoorlijk. De start met een spannende grimmige proloog trekt direct de aandacht en schept een verwachting waaraan voldaan wordt in de rest van het verhaal. Van Leeuwen heeft verschillende perspectieven samengesmeed, waarin meerdere zaken parallel lopen zonder verwarrend te worden. Vorig jaar las ik Vuurproef en ik bespeur in Koud Spoor een mooie ontwikkeling in Van Leeuwen's schrijfstijl. 

Ik ben er extra door gecharmeerd omdat het zich in mijn woonplaats Den Haag afspeelt. Op het fictieve Bureau Donumstraat na, heb ik erg veel herkend, een leuke persoonlijke meerwaarde.

Ik heb zowel vorig jaar als dit jaar de ontzettend leuke en boeiende Masterclass van Carina bijgewoond bij boekhandel Paagman, aan de Fred in Den Haag. Van de laatste, deel II, heb ik onlangs een verslag geschreven op mijn blog. Dit is hier te lezen.

Koud Spoor - Carina van Leeuwen
Uitgever: AW Bruna
Uitvoering: Paperback, 336 blz. / ook als Ebook
ISBN: 9789044969139
2015


Geen opmerkingen:

Een reactie posten