dinsdag 17 maart 2015

INTERVIEW DIMITRI VERHULST

Dimitri Verhulst



Nadine Paagman

Nadine Paagman verwelkomt iedereen -  in een propvolle zaal - voor de bijeenkomst met Dimitri Verhulst, die het boekenweek-geschenk 2015, De zomer hou je ook niet tegen, heeft mogen schrijven. Hij wordt geïnterviewd door journalist Maarten Dessing.

Maarten Dessing noemt op waar Dimitri Verhulst de laatste tijd in de media te zien is geweest, zoals bij DWDD op TV, in diverse kranten, op internet en op het relatiemedium Spoor van de NS (Nederlandse Spoorwegen).


Maarten Dessing
Verhulst heeft een aardig oeuvre op zijn naam staan, waarvan het Boekenweekgeschenk het meest recente is. Daarvoor schreef hij Kaddisj voor een Kut. Verhulst heeft een hang naar 'vieze woordjes' vertelt hij zelf en dat blijkt ruimschoots in al zijn werken. Maarten Dessing laat wat van de bekendste boeken zien.

Maarten Dessing
Terwijl Dessing een indrukwekkend relaas houdt over de schrijfcarrière van Verhulst, nipt genoemde ontspannen van zijn cappuccino en maakt af en toe een grappige opmerking tussendoor. De sfeer is bijzonder uitgelaten en gezellig in de zaal, Verhulst weet te spelen en te flirten met het publiek.


Op de vraag of hij inmiddels afgepeigerd is door de boekenweek zegt Verhulst tot ieders hilariteit: 'helemaal niet, ik moet 's avonds de kroeg induiken om mijn energie kwijt te raken'. Hij vertelt dat zijn voorgangers van de boekenweek-geschenken hem allemaal angst hebben aangejaagd dat het zo zwaar en vermoeiend zou zijn. Nu weet hij wat voor een 'watjes' dat zijn.


Dimitri Verhulst en Maarten Dessing

En op deze gekscherende en luchtige toon gaat Verhulst verder, waardoor de middag omvliegt. Hij is precies zoals ik hem van de TV ken, relaxed, charmant en met een ongekende trukendoos aan humor die hij te pas en te onpas opentrekt. Hij geeft hiermee blijk van een flinke dosis intelligentie en spontaniteit, waarmee hij het publiek moeiteloos voor zich wint.

Hij geniet op zijn beurt van het enthousiasme voor zijn boek en put daar veel energie uit. Hij toert een week lang rond en neemt overal applaus in ontvangst. Hij heeft gelukkig maar een paar keer meegemaakt dat iemand hem uitschold omdat hij van die 'vieze' titels voor zijn boeken heeft. Met een ondeugende glimlach zegt hij dat hij heel veel telefoonnummers van vrouwen heeft mogen ontvangen tijdens zijn tour. 

Hij had een lezing voor studenten en vond het geweldig dat een lerares Nederlands tegen hem zei: 'wat moet het toch heerlijk zijn om uw minnares te zijn'.

Het duurt weer even voordat het gelach in de zaal stopt. Wie is hij nou om dan te klagen over de zware boekenweek, aldus verhulst. Van hem had het een boekenmaand mogen zijn.

Hij laat de kans niet onbenut over de hypocrisie van een aantal boekhandelaren te spreken. Deze wilden zijn boeken, met voor hen ontoelaatbare aanstootgevende titels, niet in hun winkels verkopen. Totdat bekend werd dat hij de schrijver van het boekenweekgeschenk is, toen werd hij door dezelfde boekhandels uitgenodigd om in hun winkels te komen spreken. Niet dus! Een beetje hypocrisie is een "goed katholiek" eigen, zegt hij, maar hij bedankte deze keer voor de eer.

Verhulst vertelt dat hij de grootsheid van de boekenweek niet had ingeschat, maar het is hem vergeven, want Vlamingen zijn nl. minder bekend met het fenomeen Boekenweek. Derhalve leeft het ook niet zo in België. Hij heeft het mogen schrijven van het boeken-weekgeschenk als een 'huldeblijk' aanvaard. Het voelt voor hem als een staatsprijs voor literatuur. 

Het is een heerlijk samenspel tussen Maarten Dessing, Dimitri Verhulst en het publiek. Na afloop kunnen er vragen worden gesteld. Een meneer uit het publiek begint met te zeggen dat hij zich schaamt omdat hij nog nooit een boek van Verhulst heeft gelezen. Totdat hij deze week het boekenweek-geschenk las en nu helemaal om is. Hij is van plan het hele oeuvre te gaan lezen. Dimitri vind dit natuurlijk erg leuk en zegt dat hij de man heeft ingehuurd om dat te zeggen en dat de man later op de middag ook weer in het publiek in Rotterdam zit.

Tijdens de signeersessie heb ik ook een exemplaar voor mijn lezers laten signeren. Kijk hier op mijn blog hoe je mee kunt doen aan de winactie voor dit gesigneerde exemplaar.


















Ik hoop dat jullie hebben genoten van mijn sfeerimpressie m.b.t. het interview. Ik had teveel aantekeningen om alles te vertellen. Ik heb enorm genoten. En natuurlijk mijn dank aan Paagman voor deze heerlijke middag in hun boekhandel.


4 opmerkingen:

  1. Mooi geschreven interview.
    Graag had ik Dimitri Verhulst hier bij mij in Tilburg ontmoet. Helaas wegens ziekte kon ik daar niet heen. Daarom is het extra leuk om jou interview te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Hannie :-)
      En wat fijn dat je op deze manier toch kunt meegenieten!

      Verwijderen
  2. Het ie een charismatische man die goede boeken schrijft.
    Mooi verslag van het interview Shyama.

    BeantwoordenVerwijderen