maandag 9 maart 2015

EXPERIMENTELE BOEKPRESENTATIE ARNON GRUNBERG

Arnon Grunberg

Zaterdag 7 maart jl. was ik samen met mijn man Frank en vriendin Ria aanwezig bij Paagman aan 'de Fred' in Den Haag. In het kader van de 80e Boekenweek, die dit jaar het thema 'Waanzin in de letteren' heeft, was Arnon Grunberg met zijn nieuwe boek Het Bestand te gast bij Boekhandel Paagman. De opkomst was overweldigend.Fabian Paagman

Fabian Paagman verwelkomde ons allen en vertelde dat er tot aan de verschijning van Het Bestand helemaal niks kon worden gezegd over het boek van Arnon Grunberg. Dat heeft de nieuwsgierigheid bij alle belangstellenden extra gewekt. 

Er is veel belangstelling voor dit boek, ook vanuit de media. Er is zelfs een Limited Edition met een exclusieve brief van Grunberg erin. Prijs €99,- !Het werd niet alleen een boekpresentatie, maar ook een wetenschappelijk experiment omtrent het boek. Voor het onderzoek lag alles al klaar, ook de verse kalfshersenen die het meest gelijken op die van de mens. 


Joël Broekaert, Arnon Grunberg en Ysbrand van der Werf

We zaten vooraan, vlakbij de spullen, en er werd al plagerig door de heren van TNO gezegd dat we in de gevarenzone zaten en de bloedspetters konden opvangen. Na afloop zouden de hersentjes worden gebakken door co-host culinair journalist Joël Broekaert en zou het het publiek mogen proeven. Ik ben flexitariër, maar werd toen - voor het moment - ter plekke maar helemaal vegetariër, brrr, het idee alleen al bij die kalfshersentjes.

Jan van Erp en Arnon Grunberg
We werden door TNO-hersenonderzoekers Jan van Erp en zijn collega Ysbrand van der Werf meegenomen op de reis en kregen te zien wat er gebeurt met je tijdens het lezen van dit boek. Zij waren persoonlijk betrokken bij het experiment dat eerder met Grunberg zelf plaats vond. Jan gaf al aan dat deze bijeenkomst meer was dan alleen een introductie voor het boek.Proefpersoon en Bob (van TNO)

De sfeer was erg prettig, iedereen had er veel zin in en er werd iemand uit het publiek gevraagd voor een EEG experiment. Je moest wel bereid zijn je haren vies te laten worden, want er zou rijkelijk een soort vette gel gebruikt worden i.v.m. de plakkertjes voor de EEG. Bob, ook van TNO, hielp de meneer die zich spontaan aanmeldde. 


Het was weer een moment van hilariteit, er werd een soort rare badmuts over het hoofd van de proefpersoon getrokken, voor de EEG plakkertjes.

Jan vertelde ons een anekdote. Ongeveer twee jaar geleden werd hij gebeld met de vraag: 'is het lezen van Arnon Grunberg slecht voor je?' Jan krijgt bij TNO vaker rare vragen, maar deze was wel een heel bijzondere. Helemaal toen bleek dat Arnon zelf achter die vraag zat. Hilariteit alom in de zaal.

Proefpersoon uit het publiek
Jan stelde de vraag liever anders: 'is het lezen van literatuur goed voor je? Wordt je een beter en empathiser mens als je literatuur leest?Het antwoord daarop is: 'het lezen van literatuur doet alleen echt iets met je, en dat is dmv meting in de hersenen gebleken, als je emotioneel in een boek gezogen wordt '. En zo ging de razend interessante middag verder en waren we getuige van de meting bij de proeflezer met de rare badmuts met van alles eraan op zijn hoofd. Hij zou na afloop een gratis exemplaar als beloning meekrijgen, en ook om het verhaal verder te kunnen lezen thuis, want de proef vond plaats m.b.v. een e-reader.

Er werd ruim voldoende tijd genomen door Arnon Grunberg en de heren van TNO om vragen te beantwoorden vanuit het publiek. Het bracht een fijne interactie teweeg waarbij het menselijke brein versus het 'kosmische brein' ook ruimschoots aan de orde kwam. Al met al heel erg boeiend.

Ria Schopman en toekijkende Shyama

De hersentjes werden gesneden en naderhand gefrituurd. Ria durfde het te proberen  en at smakelijk een stukje. Ik stond erbij en keer ernaar ....

Ik was de week ervoor danig ziek geweest door een flinke griep, maar was enorm blij dat ik net op tijd weer was opgeknapt om de middag bij te wonen. Het was bijzonder de moeite waard, ik had het niet willen missen. Naast de gezelligheid was het erg interessant en leerzaam. Als je de mogelijkheid krijgt om zo'n presentatie/experiment met Arnon Grunberg en de heren van TNO ergens in het land bij te wonen, beveel ik het je van harte aan.

Arnon Grunberg en Shyama Hopman
Natuurlijk heb ik een exemplaar, een 'gewone' versie, van Het Bestand gekocht en laten signeren. Arnon Grunberg kwam op mij heel sympathiek over, anders dan hoe ik hem van de TV 'ken'. Zo zie je maar weer .... TV kan een vertekend beeld geven.


Mijn recensie van Het Bestand volgt binnenkort op mijn blog.

Groetjes,
Shyama in Boekenland


Geen opmerkingen:

Een reactie posten