vrijdag 27 maart 2015

RECENSIE EEN EIGEN EILAND - ESTHER J. ENDING
'Een schitterende, absurde en ontroerende leessensatie die beklijft'
Een eigen eiland vertelt een deel van het stormachtige leven van de aantrekkelijke puber Marianne. Ze is net terug op Ibiza na haar 'Barcelona-avontuur' waar ze kortstondig modellenwerk heeft gedaan. Tegen een roerige achtergrond van Ibiza in het jaar 1987 beleeft ze een zeer onstuimige lente en zomer. Ze verkeert door haar buitensporige drank- en drugsgebruik veelal in psychedelische sferen. Door deze gemoedstoestand komt ze niet zelden in problematische en gênante situaties terecht.  

Marianne heeft een moeizame relatie met haar moeder Madresh, die op het buureiland Formentera woont. Pijnlijk feit is dat haar moeder als levenscoach mensen bijstaat die hun leven willen omgooien, maar niet in staat is haar eigen ontredderde dochter te helpen. Terwijl haar vader in de gevangenis zit, woont Marianne moederziel alleen in de villa van haar vader. De villa wordt tot haar ontzetting ontmanteld, ze raakt haar vaste verblijfplaats kwijt.

Wanneer ze weer eens met motorpech langs de weg staat, wordt ze door twee leden van de Guardia Civil geholpen. Haar vader wordt woest als hij hoort van haar omgang met de gehate Guardia Civil. Dit zet haar relatie met hem nog meer op scherp. Tot overmaat van ramp ontwikkelt Marianne een bizarre, obsessieve fascinatie voor één van de Guardia Civils. Hoe zal dit zich manifesteren?

De spagaat van het hoofdpersonage als pion tussen haar gescheiden ouders is meesterlijk geschetst. Ending geeft een scherpe inkijk in de belevingswereld van de roekeloze puber die diep in haar hart hunkert naar liefde, naar ergens bijhoren en in die zoektocht als een ongeleid projectiel zichzelf en anderen in de problemen brengt.

Ibiza heeft een dermate prominente, karakteristieke rol waardoor het als een volwaardig personage in het verhaal staat. Het leeft, ademt en vibreert in al haar energie, het geeft en neemt. Ibiza, mooier dan in de mooiste dromen, een schaars soort liefde die nooit haar gloed verliest, waar je altijd voor blijft buigen, diep voor door de knieën blijft gaan, en waarom? Misschien wel omdat ze nooit, zelfs geen seconde, zelfs niet voor degenen die haar een leven lang liefhebben, te vangen is.

Endings plastische taalgebruik leest heel plezierig. Ondanks dat ik nog nooit op Ibiza ben geweest, zag ik levendig de couleur locale van het bruisende eiland met de 'moddervette' olijfbomen en ik rook de geuren van knoflook en saffraan. Ik ben een paar uur compleet meegezogen in het boek en aan het eind van de leesreis kwam ik met een zucht weer tot de realiteit. Een eigen Eiland is een schitterende, absurde en ontroerende leessensatie die beklijft!Over de auteur:
Esther J. Ending (1972) groeide op op het Spaanse eiland Ibiza, en woont sinds 1994 in Nederland. In 2004 debuteerde ze met de roman Na Valentijn, waarvoor ze de Debutantenprijs ontving. In 2012 verscheen haar tweede roman, Stille mensen.


Een eigen eiland - Esther J. Ending
Genre: roman
Uitgave: paperback, 320 pagina's 
ISBN: 978 90 48824 11 3
Maart 2015Geen opmerkingen:

Een reactie posten