woensdag 1 april 2015

MEET & GREET JENNY OFFILL - VERBROKEN BELOFTESIk las vorige maand de prachtige roman Verbroken Beloftes van Jenny Offill. Toen ik van uitgeverij De Geus een uitnodiging ontving om Jenny Offill persoonlijk te mogen ontmoeten en spreken tijdens een borrel in Amsterdam, hoefde ik niet lang na te denken. Vrijdag 27 maart j.l. ging ik met mijn man Frank en vriendin/collegablogger Connie Flipse van Connie's Boekenblog naar Amsterdam. We vetrokken op tijd uit Den Haag, zodat we eventuele file konden incalculeren. Je zal maar te laat komen ...!


Gelukkig kwamen we ruim op tijd aan bij het gezellige Café-restaurant De Pont aan de Buiksloterweg. We kregen heel attent meteen een drankje aangeboden, een enorm warm welkom. Daarna kwamen twee andere genodigden, de bloggers van 'Bored to death', die Engelstalig lezen en recenseren. Het was erg leuk om hen te leren kennen. Er was ook een voor ons onbekende dame, ze had de leuke middag gewonnen via de nieuwsbrief van De Geus.

Om half zes kwam Jill, medewerkster bij uitgeverij De Geus, binnen met de schrijfster. Ze waren per taxi, want er was een grote stroomstoring in Noord-Holland, waardoor ook het treinverkeer van NS compleet plat lag. Daardoor kon Linda, ook van de uitgeverij, er helaas niet meer bij zijn, erg jammer. Ik hoop haar bij een volgende bijeenkomst alsnog te mogen ontmoeten.

Nadat er nieuwe drankjes en lekkere appeltaart werd geserveerd, tegelijk met een grote schaal dampende borrelgarnituur,  kwam het gesprek heel ontspannen op gang. 

Jenny Offill, die Amerikaanse is, kende de Nederlandse bitterballen nog niet. Na een voorzichtige hap knikte ze goedkeurend en at er tijdens het gezellige gesprek nog een aantal. Erg leuk dat ze ook bitterbal probeerde te zeggen, het klonk heel charmant als 'bieterball' :-)

Jenny is een enorm aimabel persoon, ze nam ruimschoots de tijd om onze vragen te beantwoorden. Ze heeft overigens een leuke humor die de sfeer ten goede kwam. We vertelden haar dat cabaretier Youp van 't Hek zo lyrisch is over haar boek. Hij dweepte met haar roman Verbroken Beloftes op social media, erg leuk. Zoals te verwachten had ze nog niet eerder van Youp gehoord, maar ze vond het erg leuk dat hij zo enthousiast is over haar roman. En hij is daarin zeker niet de enige. Er zijn lovende recensies op internet te vinden, het boek is bijzonder goed ontvangen. Ik heb het zelf ook gerecenseerd en vier sterren toegekend, klik hier voor de link.

Ik vroeg haar of ze naast romans ook een ander genre wil schrijven, bijvoorbeeld thrillers. Ze zei dat ze zich bij romans houdt. Helemaal niet erg wat mij betreft, ik vind haar schrijfstijl indrukwekkend.

Ze vertelde dat het niet de eerste keer is dat ze in Nederland is. Een aantal jaar gelden was ze al in Amsterdam en had er enorm van genoten. Evenals nu. Het was wel een heel kort bezoek aan Nederland ter promotie voor haar nieuwste roman. Diezelfde avond was er ook een lezing in de SLAA (Stichting Literaire Avonden Amsterdam). Helaas redden wij het niet om vanuit Amsterdam Noord op tijd in Amsterdam Zuid te komen. We moesten nog een warme hap en het evenement begon al binnen een uur. Zaterdag zou ze doorreizen naar België om daarna weer naar huis, New York, te gaan.

Zondag waren zowel Connie als ik blij verrast dat Jenny Offill op onze blogs een berichtje had geschreven onder onze recensies. Ze had al toegezegd dat te doen, maar het is dan toch maar afwachten of een schrijver dit dan ook doet. 


Zij dus wel, een sympathieke vrouw die haar waardering spontaan uit. Ik vind het een voorrecht dat ik zo'n fijne schrijfster heb mogen leren kennen.
  2 opmerkingen: