dinsdag 11 september 2018

CULIREVIEW SIMPEL - YOTAM OTTOLENGHI met TARA WIGLEY en ESME HOWARTH / FONTAINE UITGEVERS


Vorige week was de release van de Nederlandse versie van SIMPEL, het nieuwste kookboek van Yotam Ottolenghi. Hij maakte dit boek, waarin eenvoud de rode draad is, in samenwerking met Tara Wigley (o.a. de bedenker van de indeling met de toegepaste letter-icoontjes)  en Esme Howarth (die de recepten testte). Hij benadrukt dat 'eenvoudig' door iedereen anders kan worden omschreven en ervaren. De glanzende citroen die op de cover prijkt staat symbool voor deze eenvoud, èn het is tevens een bekende onmisbare smaakmaker in zijn recepten. 
"Koken heeft voor mij altijd overvloed betekend, gulheid, verse smaken en verrassingen. Dat zijn vier belangrijke woorden om van een bord eten te verwachten, dus een enkel takje peterselie zou echt niet volstaan. De reden dat ik zo enthousiast ben over Ottolenghi SIMPEL is dat het vol recepten staat die nog steeds duidelijk 'Ottolenghi' zijn, maar die op minstens één manier simpel zijn (en vaak op meerdere manieren)."
SIMPEL staat ook voor de icoontjes die de eenvoud van een gerecht aanduiden: S =snel; I = ingrediënten, niet meer dan 10; M = maak van tevoren; P  = provisiekast; E = eenvoudiger dan u denkt; L = lui.

Het gebeurt me zelden dat ik echt alle recepten uit een kookboek aantrekkelijk vind en allemaal wil maken, zoals nu uit SIMPEL. Ik vind het bijzonder door de diversiteit aan gerechten en door het maximale gebruik van slechts 10 ingrediënten.  Degenen die bekend zijn met Ottolenghi's vorige kookboeken* weten dat hij heel erg heeft 'gedownsized'. Het is overigens raadzaam om deze 10 'Ottolenghi-ingrediënten' (o.a. Sumak, Za'atar, Urfa-chilivlokken etc., ze staan allemaal vermeld in het boek) op voorraad te hebben in de provisiekast, om misgrijpen en stress te voorkomen. 

Een greep uit de heerlijke gerechten 
De fraaie recepten met dito culinaire fotografie van Jonathan Lovekin doen watertanden. Zoals je kunt verwachten bij Ottolenghi komen (h)eerlijke groentegerechten ruimschoots aan bod, maar ook vlees, vis, noedels, pasta en desserts zijn goed vertegenwoordigd. Voor ieder wat wils. Simpele maaltijdsuggesties tot aan het samenstellen van een uitgebreide feesttafel - waaronder ook een vegetarisch zomerfeest - completeren het kookboek. Een alfabetisch register helpt als snelle zoeker, evenals de dubbele, perfect matchende leeslinten.

Als fervent lezer en liefhebster van boekverfilmingen èn enorme lekker-bek vind ik het verhaal bij het recept van de 'Bridget Jones' gebakken zalm met pijnboompittensalsa' echt geweldig (blz. 246). En aangezien wij hier thuis dol zijn op zalm, staat dit recept deze week op ons menu.


Ik weet nu al dat dit boek één van mijn grote favorieten is. SIMPEL is een musthave kookboek voor chefs van ieder niveau.

BOEKINFO
SIMPEL - Yotam Ottolenghi met Tara Wigley en Esme Howarth
Vertaling en bewerking Hennie Franssen en Kien Seebregts
Uitgeverij Fontaine Uitgevers
Genre Culinair, Kookboek, Eenvoudig
Uitgave Hardcover, 308 blz.
ISBN 978 90 5956 826 6
Verschenen in NL op 6 september 2018 
Prijs €29,99

*Eerder verschenen kookboeken van Ottolenghi:
Ottolenghi: Het kookboek(2008)
Plenty (2010)
Jerusalem (2012)
Plenty More (2014)
Nopi (2015)
Sweet (2017) (mijn recensie)
Geen opmerkingen:

Een reactie posten